30 Mayıs 2016 00:29

‘Helal olsun Fransa’daki işçilere’

Yenikent mahallesindeyiz. İşçiler sabah vardiyasına gitme telaşında. Onlarla ayak üstü de olsa kiralık işçiliği ve ne düşündüklerini konuşuyoruz.

Paylaş

Fırat KAYA
Dilara AYYILDIZ
Kocaeli

Derince’nin Yenikent mahallesindeyiz. İşçiler sabah vardiyasına gitme telaşında. Onlarla ayak üstü de olsa kiralık işçiliği ve ne düşündüklerini konuşuyoruz. Ancak işçilerin çoğunun bu yasanın ne getirip ne götüreceğinden haberi yok. İşçiler Fransa’daki işçilerin iş yasasının değiştirilmek istenmesine karşı verdiği mücadeleyi ise “helal olsun” diyerek karşılıyor.

Otomotiv sektöründe çalışan Hakan Sarıtaş , kiralık işçiliği duyduğunu ama fazla bilgisi olmadığını ifade etti. Bizim bell maddelerini anlatmamız üzerine ise “İnşallah bir an önce eski sisteme dönülür. AKP giderse bu durum değişir, tek çare ondan kurtulmak” dedi. İşçilerin bu durumun değiştirmek için ne yapması gerektiğini sorduğumuzda ise bütün alanlardan, sektörlerden işçilerin, kamu çalışanlarının birlik olması gerektiğini söyledi. Sendikaları eleştiren Sarıtaş, “Sendikalara hiçbir zaman güven olmaz, işçinin değil patronun yanındalar. Bu yüzden sendikanın olmaması daha iyi” dedi. Fransa’da gündeme gelen iş yasasına karşı verilen mücadeleyi sorduğumuz Sarıtaş, “İnşallah mücadelelerine devam ederler” dedi.

PATRON NE SÖYLERSE YAPIYORUZ!

Özel bir kozmetik firmasında çalışan Belgin isimli işçiyle görüşüyoruz. Kiralık işçilik yasasını duymamış. Yine bizim anlatmamız üzerine şaşıran ve ne olduğunu anlamaya çalışan Belgin, çalışma ve yaşam koşullarının giderek bu yasa ile zorlaşacağını söyledi: “Şimdi bile işçiler olarak işten çıkarılmamak için nelere katlanıyoruz ve patron ne söylerse yapıyoruz.” Fransa’daki işçilere gazetemiz aracılığıyla selam gönderen Belgin, ardından koyarak servise bindi.

Alüminyum sektöründe 16 yıldır çalışan Mustafa Köncü; kiralık işçiliği duymadığını ama fabrikalarında 3 tane müteahhit firma olduğunu, aynı işi yaptıklarını, aynı haklara sahip olduğunu söyledi. Kiralık işçilik üzerine konuştuğumuz Köncü “Cumhurbaşkanın onayladığı hiçbir şeyi kendisini onaylamadığını böyle bir çalışma şeklinin olamayacağını” söyledi.

Asgari ücretin düşüklüğünü eleştiren Köncü, “Üç kişilik bir ailenin geçinebilmesi için gerekli ücret bile asgari ücretin üstünde” dedi. Kiralık işçilik yasasının kaldırılması için tüm kitle örgütlerinin, işçilerin bir araya gelmesi gerektiğini belirten Köncü, Fransa’daki işçilerin mücadelesi için ise “Helal olsun” dedi.

İYİ OLMAYACAK

Daha önceden 10 seneden fazla otomobil fabrikasında çalışmış olan şimdi ise boya fabrikasında çalışan Güral Sakarya, kiralık işçiliği duyduğunu ve duyduğu kadarıyla işçiler için iyi olmayacağını bildiğini söyledi. Yasayla patronların işçiyi istediği gibi farklı işlere gönderebileceğini anlatan Sakarya, bu yasaya iyi bakmadığını ve kiralık işçi olmak istemediğini belirtti.

KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Sendikasına üye olan Turgut Karakoç; bu yasaya karşı geldiklerini ama durduramadıklarını söyledi. Hükümetin şimdiye kadar emekten yana düzgün bir karar almadığını anlatan Karakoç, “Kölelik yasasının geçmemesi için karşı durduk ama maalesef geçti” dedi. Karakoç, yasaya karşı mücadelelerinin süreceğini dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

Atık kağıt işçileri yönetmelik istiyor!

SONRAKİ HABER

'TOFAŞ yüksek ücretli işçileri işten atma peşinde'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...