29 Mayıs 2016 14:40

Diyarbakır'da binlerce emekçi laiklik ve iş güvencesi istedi

İstasyon Meydanı’nda buluşan emekçiler, AKP'nin yarattığı savaş ortamıyla gelişen baskılara dikkat çekti, iş güvencesi, laiklik vurgusu yaptı.

Paylaş

KESK'in "Laik eğitim, laik yaşam ve iş güvencemizden vazgeçmeyeceğiz" şiarıyla düzenlediği mitingler diğer illerde olduğu gibi bölgede de binlerin katılımıyla gerçekleşti. Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda buluşan emekçiler, AKP hükümetinin yarattığı savaş ortamı ve akabinde gelişen soruşturmalara, baskılara dikkat çekti, iş güvencesi, laik eğitim, laik yaşam vurgusu yaptı.

Kamu Emekçileri, Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) çağrısıyla federasyona bağlı sendikalara üye  11 ilden binlerce emekçi İstasyon Meydanı’nda buluştu. Hem emniyet hem miting tertip komitesinin arama noktalarından geçerek alana giren emekçilere Emek Partisi (EMEP) ve ESP üyeleri de kitlesel katılarak destek verdi.

Miting, 5 Haziran 2015’te seçimler öncesi yapılan bombalı saldırıda ve Suruç ile Ankara katliamında yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşu ile başladı. “Parasız Bilimsel, Anadilde eğitim”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “Savaşa hayır barış hemen şimdi “ sloganları atılan mitingde, “Hurafelere karşı laik bilimsel eğitimi savunuyoruz”,     “Gerçek barış, gerçek demokrasi, gerçek laiklik istiyoruz” dövizleri açıldı.

‘SAVAŞA KARŞI BARIŞ DEDİĞİMİZ İÇİN İŞTEN ATILIYORUZ’

Burada ortak açıklamayı okuyan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı İkram Atabay, "AKP Türkiye halklarını tehdit eden politikalarını devreye koymuştur. Sokağa çıkma yasakları ile yaşam hakları askıya alınıyor. Öğrencilerin eğitim hakkı engelleniyor. Sağlık hizmeti engelleniyor. Hırsızlara, katillere, tacizcilere ses çıkarmayan AKP hükümeti halkın seçtiği vekilleri hapishanelerle tehdit ediyor. Milyonların iradesini baskı altına alıyor. Kendisi gibi düşünmeyen bütün kesimleri susturarak sonuç almaya çalışıyor" diye konuştu.  Ülkenin geleceğinden endişe duyduklarını ifade eden Atalay, kamu emekçilerinin de sürgün ve baskılarla susturulmaya çalışıldığına işaret etti. Kamu emekçileri hakkında açılan soruşturmalara da değinen Atalay, "Savaş politikalarına karşı barışın sesi olduğumuz için işten atılıyor ve soruşturmalara maruz kalıyoruz. Baskı ve sürgün politikaları devam ediyor. AKP kamu emekçilerini kendisine kapı kulu etmeye çalışıyor. Emekçiler AKP'nin memuru haline getirilmek isteniyor. AKP, sermaye çevrelerinin gönlünü hoş tutmaya çalışmaktadır” dedi.  

‘AKP DİNİ REFERANSLARLA TOPLUMU ŞEKİLLENDİRMEYE ÇALIŞIYOR’

AKP’nin toplumu dini kural ve referanslara göre biçimlendirmek istediğini belirterek laik bir yaşam istediklerine vurgu yapan Atabay, “Demokrasinin ve hukukun askıya alındığı bu dönemde toplumsal dokumuzdaki farklılıkları ‘tekçi’ politikalarla boğmaya, kendi arzuları doğrultusunda yeni bir toplum yaratmaya çalışıyor! AKP kamusal olan her alanı dini kural ve referanslara göre biçimlendirmek istiyor. Dinselleştirme politikaları her türlü sömürüye, zulme ve talana karşı kalkan yapılmaya çalışılıyor. Biz başka bir dünya isteyenleriz. Ve o dünyayı ancak kendi ellerimizle, mücadelemizle kuracağımızı biliyoruz” dedi.

‘HALKLARI BAŞKANLIK İÇİN BİRBİRİNE DÜŞÜRMEYE ÇALIŞANLARA KARŞI BİR OLALIM’

Haber-Sen Genel Başkanı Cemalettin Yüksel ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Diyarbakır ziyaretine değinerek, "Dersim 38'de, Zilan'da, Roboski'de nasıl ki gönlümüzü alamadın, Cizre ve Sur'da da gönlümüzü alamayacaksın" diye tepki gösterdi.

AKP hükümetinin başkanlık sistemini hayata geçirmek için parlamentoyu boşa çıkardığını ifade eden Yüksel, "HDP'li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına izin vermeyeceğiz. Anayasayı tanımayanlara izin vermeyeceğiz. Halkları birbirine düşüren iç savaş sürecine doğru gidiyoruz" dedi.

Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi müzik grubunun seslendirdiği türkülerin ardından konuşan HDP Grup Başkan Vekili Çağlar Demire de, " Yaşanan savaş konseptiyle en çok nasibini alanlar emekçilerdir. Bizler bu süreçte her zaman emekçilerle birlikte olduk bu mücadelede her zaman ki gibi emekçilerle birlikte olmaya devam edeceğiz. Taleplerimiz çok net. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Bu da yetmezmiş gibi emekçileri sömürülüyor. Emeğine saygı duyulmayan bir halkın hiçbir şeyine saygı duyulmaz. Cumhurbaşkanı Diyarbakır’a gelerek de halka hakaret etmek için buradaydı. Ve dokunulmazlıklar üzerinden halkın talepleri cezalandırılıyor. Halkın iradesine temsilcilerine karşı dokunanlar bir gün mutlaka tarihin çöp sepetine atılacaktır” diye konuştu.

Miting konuşmaların ardından Grup Abdal’ın ezgileriyle coşkuyla devam etti. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bir aradayız, buradayız

SONRAKİ HABER

Külter'in gözaltına alındığını Tümen de kabul etmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...