29 Mayıs 2016 09:14

Zonguldak'ta eylem sona erdi, madenciler işini de istiyor

Zonguldak’ta Deka Madencilik’e ait Balçın madeninde ücretlerini alamayan işçilerin başlattığı ocağa inme ve açlık grevi sona erdi.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

Zonguldak’ta Deka Madencilik’e ait Balçın madeninde ücretlerini alamayan işçilerin başlattığı ocağa inme ve açlık grevi sona erdi.

İşçilere ilk etapta sosyal yardım oyarak 750 lira ve alacaklarına karşılık 1000’er lira ödendi. Alacaklarının tamamının ödeneceği sözü verilen işçiler ocaktan çıkarak sağlık kontrolünden geçirildi. Sadece ücretlerini değil iş de talep ettiklerini belirten madenciler, emniyetin baskılarına ve hükümetin sessizliğine de tepki gösterdi. 

İşçi temsilcisi Serkan Demir, yaptığı açıklamada alacaklarının tamamının ödenme sözünü aldıklarını, tazminatların ise yasal sürece bırakıldığını belirterek “Mücadele ederek kazandık” dedi. 

Fenalaştığı için ocaktan çıkmak zorunda kalan işçilerden Mehmet Serdar Top da eylemin sona erdiğini dile getirerek, bundan sonra taleplerinin karşılanmasını beklediklerini söyledi. 

HER BİRİMİZİN 6-7 BİN LİRA ALACAĞI VAR

“Kayyımın bize teklif ettiği ücret bin liraydı. 750 TL’nin de Sosyal Yardımlaşma Derneği veriyormuş. Emniyet Müdürü içerideki arkadaşlarımıza bu paranın 3 bin liraya çıktığını iddia etmiş” diyen Mehmet Top, “İstenildiğinde bu paranın miktarı artırılabiliyormuş demek ki” dedi.

Ortalama her işçinin 6-7 bin lira alacağı olduğunu belirten Mehmet Top, tek dertlerinin para olmadığını söyledi. İşsiz kalacaklarını dile getiren Top şunları söyledi: “Yani biz işimizi de istiyoruz. Para iki günde biter. İki gün sonra bunca insan ne yapacak? Buna bir çözüm bulunsun” dedi.

PARA YATIRILDIĞI GİBİ BANKA EL KOYACAK

9 yıllık işçi olan MehmetTop, iki çocuk babası. Herkesin bankalara borcu olduğunu anlatan Mehmet Top, “Bu paralar bankaya yatırılır yatırılmaz banka otomatik olarak el koyacak. Çünkü herkesin bankalara borcu var. Çoğu arkadaşımız icralık” diye konuştu.

Bir çocuğu okula giden Mehmet Top, şimdi diğer çocuğunu ana sınıfına nasıl göndereceğinin hesabını yapıyor. Bu mağduriyeti sadece çalışan 245 işçinin yaşamayacağına, aileleri ile birlikte binin üzerinde kişinin mağduriyet yaşayacağına dikkat çeken Top, sorunlarının biran önce çözülmesini istedi.

SORUNLARIMIZA KAYITSIZ KALINIYOR

Hükümete de tepkili olan Top, “Hükümetin sorunlarımıza kayıtsız olduğunu düşünüyorum” dedi. İktidar partisinden kimsenin Zonguldak’a gelmediğini söyleyen Top, “Biz kendileri ile görüşmek istedik. Ancak telefonlarımızı dahi açmadılar” diye konuştu. Üye oldukları Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) yönetiminin de kendilerini sahipsiz bıraktığını söyleyen Top, “Sendika 1-2 gündür Ankara’da uğraştığını söylüyorlar. Başbakan Binali Yıldırım ile görüşmeye çalışıyormuş” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Besi çiftliğinde elektrik akımına kapılan Suriyeli işçi öldü

SONRAKİ HABER

Görev başında kalp krizi geçiren Yeşim hemşire öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa