29 Mayıs 2016 00:50

‘Ötekiler’ Abhazya’da buluşuyor

Geleneksel olarak düzenlenen CONIFA Dünya Kupası, bu yıl 28 Mayıs-10 Haziran tarihleri arasında Abhazya’da düzenlenecek.

Paylaş

Hakan KARAKOCA

Geleneksel olarak düzenlenen CONIFA Dünya Kupası, bu yıl 28 Mayıs-10 Haziran tarihleri arasında Abhazya’da düzenlenecek. Ev sahibi Abhazya ile birlikte 12 takımın yer alacağı ve bugün başlayacak olan turnuvada Kürdistan, Kuzey Kıbrıs gibi iddialı takımlar da yer alıyor. 

CONIFA’yı kısaca tanıtmak gerekirse; siyasi ve ekonomik sebeplerle devleti olmayan halkların ya da uluslararası kamuoyunda tanınmayan ülkelerin FIFA’da temsili yok ve FIFA onları hiçbir turnuvaya da bu sebeple dahil etmiyor. Bu konudan muzdarip halklar da CONIFA ismiyle bir federasyon kurdu.

Turnuva bu sene Abhazya’da oynanacak. Ev sahibi Abhazya, Gürcistan’ın kuzeybatısı ve Karadeniz’in doğusunda yer alan bölgede konumlanıyor. Maçlar bu bölgede oynanacak. Maalesef geniş bir yayın ağı olamayacak. Zaman zaman kısıtlı imkanlarla Live Stream üzerinden kısa görüntüler yayımlamaya çalışacaklarını söyleyen federasyon yetkilileri bunun için söz vermekten kaçınıyor. Ama fotoğraflarla merakları gidermeye çalışacaklarını söylüyorlar. 

AMAÇ: HALKLARINDAYANIŞMASI

Turnuvanın amacı halkların dayanışması ve uluslararası kurumların futbolun evrenselliği ilkesine karşı koydukları engelleri yok saymak. Dayanışma kısmına gelirsek de, federasyona katılımdan tutun da bu turnuvanın düzenlenmesine kadar bir imece usulü görmek mümkün. Geçtiğimiz yıl Darfur’daki savaş mağduru mültecilerin kurduğu Darfur United, diğer takımların katkısıyla turnuvaya gelebilmişti ve turnuvanın tüm geliri de onlara armağan edilmişti. Her maçta ortalama 15-16 gol yiyen takımı tüm takımlar ve taraftarlar tribünde sonuna kadar desteklemişti. Galip gelen takımlar dahi, maç sonunda Darfurlu oyunculara sarılarak, onları tribünlere getirip alkışlatarak sahadan ayrılmıştı. 

Taraftarlar ise düşük meblağlı biletleri alarak bu takımlara destek olabiliyor. Şöyle bir tribün düşünün, dünyanın ezilen bir çok halkı tribünde kol kola bir maç izliyor ve kazanan hiç birinin umurunda değil. Amacı her şeyin önünde tutuyorlar. 

4 Dengeli Grup

A grubunda ev sahibi Abhazya, Hint Okyanusu içinde yer alan Chagos Island ve diasporadaki Ermenilerin, Türkiye’deki topraklarına atıfla kurdukları Western Armenia yer alacak. 

B grubunda Kürdistan, Özgür ve Demokratik Sekeller sloganını benimseyen Transilvanya takımı Szekely Land ile Kuzey ve Güney Korelilerin Japonya’da kurduğu United Koreans in Japan mücadele edecek. 

C drubunda Kuzey Kıbrıs var. Kuzey Kıbrıs bir önceki turnuvaya katılmamıştı ama bu sezon Abhazya’daki yerlerini aldılar. Kuzey Kıbrıs’ın rakipleri ise Romani People ve Raetia olacak. 

Son grup olan D grubunda Hindistan ve Pakistan sınırındaki bölgenin takımı olan Panjab, Samilerin takımı Sapmi ve uluslararası toplum tarafından Somali’ye bağlı bir özerk bölge olarak kabul edilen ancak 1991 yılında Somaliland Cumhuriyeti adıyla bağımsızlığını ilan eden Somaliland var. 

Turnuvayla ilgili tüm gelişmeleri worldfootballcup.org sitesinden takip edebilirisiniz.

ÖNCEKİ HABER

Adana Demirspor'u penaltılarla geçen Alanyaspor Süper Lig'de

SONRAKİ HABER

Real Madrid penaltılarla Şampiyonlar Ligi şampiyonu oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...