28 Mayıs 2016 18:41

Madenciler kayyımın parasını kabul etmedi direniş sürüyor

Zonguldak’ta 4 aydır ücretleri ödenmeyen maden işçilerinin başlattığı ocaktan çıkmama eylemi ve açlık grevi baskılara rağmen kararlılıkla sürüyor.

Paylaş

Zonguldak’ta 4 aydır ücretleri ödenmeyen maden işçilerinin başlattığı ocaktan çıkmama eylemi ve açlık grevi 10’uncu işçiler baskılara rağmen direnişlerinin kararlılıkla sürdürüyor. Kayyım heyetinin teklifleri de Valilik ve Emniyetin direnişi bitirme çabaları da başarıya ulaşmadı. 

Zonguldak’ın Kilimli İlçesi Gelik Beldesi’nde 10 gündür açlık grevi ve eylemlerini sürdüren işçilerin önceki gün ocak girişinde barikat kurmak için açtığı kontrollü göçük Türkiye Taşkömürü Kurumu tahlisiye ekipleri tarafından temizlendi. Öte yandan TTK ekiplerinin değişik zaman aralıklarında eylemdeki işçilerin yanına girerek ocak içindeki havayı ve gaz ortamını ölçtükleri bildirildi.

MUHATABIMIZ TTK

Maden ocağında çalışan 245 işçiden 19’u içeride açlık grevini sürdürürken diğer işçilerin ve işçi ailelerinin maden ocağına 50 metre uzaklıkta polis barikatı önünde bekleyişi sürüyor. Aileler bir an önce sorunlarının çözülmesini ve işçilerin sağlıklı bir şekilde dışarı çıkmasını istiyor.
İşçi temsilcisi Cemal Akın da kayyım heyetinin teklif ettiği 1750 lirayı kesinlikle istemediklerini belirterek, “Bizim davamızdan vazgeçmemiz için önce birilerinin ikna olması lazım ki diğerlerini ikna edecek. Biz şu anda ikna olmadık. Biz bu bin iki bin liraları değil işimizi, hakkımızı istiyoruz. Ok yaydan çıktı. Burada hedefi TTK olarak görüyoruz. TTK bize sahip çıkacak. Rödevansçısında olan bu sorunu o çözecek. Ya burayı özel sektöre tekrar verecek ve biz burada çalışmaya devam edeceğiz ya da bizi bünyesine alacak. Burada 3 aylık maaşımızı bile alsak biz yine mücadelemize devam edeceğiz. Biz tazminatlarımızı da istiyoruz. Bu kadar madencinin de işsiz kalma durumu var. Biz madenciyiz. Bizim bundan başka yapacak işimiz yok” diye konuştu.
Zonguldak Valisi Ali Kaban’ın talimatıyla kayyım heyeti valilik binasında sosyal yardım ve işçilerin alacağının bir kısmıyla birlikte toplam 1750 lirayı ödemek için işçileri ikna etmeye çalışmaları sürüyor. İşçiler bu parayı kabul etmeyecekleri konusunda kararlı ancak 245 işçiden 12’sinin bu parayı aldığı iddia edildi.

HİÇBİR ANNE BURADAN GİTMEYECEK!

Maden ocağında eylemde olan işçilerden Mustafa Kuru’nun annesi Emine Kuru 10 gündür her gün maden ocağı önüne gelerek eyleme destek veriyor. Artık taleplerinin karşılanmasını isteyen Emine Kuru, “10 gün değil 1 ay olsa yağmur çamur demeden burada bekleyeceğiz. Valimiz, kaymakamımız utansın. Bizim yanımıza gelip bize sahip çıkmayanlar utansın. Ben artık oğlumu da bıraktım orada. Ben artık torunlarımın peşindeyim. Vicdansızlar. Benim çocuğum içeride, 10 gündür onu görmedim. Yazık değil mi orada onlara. Hepsine bize sahip çıkmayanlara yazıklar olsun. Ben buradan asla gitmeyeceğim. Hiçbir anne buradan gitmeyecek. İçeride biri ölürse ne yapacaklar acaba. Nasıl gelecekler buraya. Öyle olursa bir tanesini içeri geçirmeyeceğim buradan. Bizim artık sesimizi duysunlar. Bizim sorunumuzu çözsünler”

DESTEKLER SÜRÜYOR

Maden işçilerinin direnişine destekler de sürüyor. DİSK Ankara Bölge Temsilcisi ve Dev Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Gürgün, DİSK Genel-İş Zonguldak Şube Başkanı Enis Dizdaroğlu, diğer sendika temsilcileriyle birlikte maden ocağına gelerek işçi yakınlarıyla bir araya geldi. Dışarıda bekleyen işçilerle birlikte açıklama yapan Tayfun Gürgün, işçilerin mücadelelerini desteklediklerini söyleyerek “İşçiler bu eylemi başlatmadan önce her yolu denediler, her kapıya gittiler. Vali ve Emniyet Müdürüyle görüştüler. Seslerini duyurmak için her şeyi yaptılar. Verilen sözler yerine gelmediği için işçiler bu eylemi yaptı. Bu arkadaşlar hakları için namusları için buradalar. Ekmeğini korumayan insanın namusu da eksik kalır. Namusları için, onurları için açlık grevini yapmaktan başka çareleri olmadığı için buradalar. Bu arkadaşların sesini duysunlar. Yeni kurulmuş olan hükümetin Enerji Bakanı bu işçileri duymalı. Onların sahalarında gerçekleşiyor bu eylem. Çalışma Bakanı sorumludur. Gelsin çözsünler bu sorunu. Biz işçilerin sonuna kadar arkasındayız. Eylemlerinde haklılar ve mücadele edecekler” diye konuştu.(Zonguldak/DHA)

ÖNCEKİ HABER

İHH'dan Mavi Marmara eylemi

SONRAKİ HABER

Külter'in ailesi savcılığa başvurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...