28 Mayıs 2016 16:36

Adana’da emekçiler laik ve iş güvencesi için yürüdü

Türkiye’nin birçok noktasında bölgesel olarak yapılan mitinglerin Adana ayağı yoğun yağmura rağmen coşkulu gerçekleşti. 

Paylaş

KESK tarafından laik yaşam, laik eğitim, iş güvencesi talebi ile sürgün ve baskılara karşı Türkiye’nin birçok noktasında bölgesel olarak yapılan mitinglerin Adana ayağı yoğun yağmura rağmen coşkulu gerçekleşti. 
Mitinge aralarında EMEP ve HDP’nin de olduğu çok sayıda siyasi partinin yanı sıra Adana Alevi Platformu, Haziran Hareketi, İşten atılan Şişecam işçileri, DİSK Genel İş Mersin Şubesi katıldı. Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önünde bir araya gelen emekçiler Uğur Mumcu Meydanı’na yürüdü. Laik, yaşam, laik eğitim, demokrasi ve barış taleplerinin öne çıktığı yürüyüşte yaşanan baskılara tepki vardı. Emekçi kadınlar daha fazla kadın cinayetine neden olacak uygulamalara, boşanma komisyonunun raporuna tepki gösterdi. 
Mitinge HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ve CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş de katıldı. Emekçiler gelecekleri için açlık grevinde olan maden emekçilerine ve Fransa’da direnen işçilere selam gönderdi. Mitingde Grup Abdal’ın şarkıları ile sona erdi. 

BİAT TOPLUMUNUN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL LAİKLİK

Mitingde konuşma yapan KESK MYK Sekreteri Hasan Toprak hükümetin 14 yıllık hedefinin herkesi sermayeye köle iktidarlarlarına kul haline getirmek olduğunu belirterek bu projenin önemli ayaklarından birinin laik eğitim ve yaşam olduğunu ifade etti. Hükümetin için ucuz ücretle çalışacak iş güvencesi, sendikası olmayan işçi ve yine iş güvencesi olmayan performansa dayalı çalışan kamu emekçilerin makbul olduğunu dile getiren Toprak, "Diyorlar ki makbul tanımımıza uymazsanız, bizim için makul şüpheli olursunuz. Sizi cezalandırırız, tutuklarız" şeklinde konuştu. 

KATLİAMI PROTESTO ETMEK NEDEN SUÇ OLSUN?

Emekçilerin barış dediği için, “siz Kürt’ün düşmanısınız” dediği için yargılandığını söyleyen Toprak, “101 arkadaşımız için ne demiştik? Katilleri tanıyoruz. Hesap soracağız. Bunu gerçekleştirene kadar bedelse bedel ödeyeceğiz” şeklinde konuştu. 10 Ekim’de Ankara Garı’nda gerçekleşen katliamı protesto ettikleri için on binlerce üyelerine soruşturmalar açıldığını dile getiren Toprak, Hükümet’e “Bir katliamı protesto etmek neden suç olsun? Siz IŞİD’in yanında mısınız? diye sordu.  

TOPRAK: ÇALIŞMA BAKANI PARA İSTEYİN ÖZGÜRLÜK İSTEMEYİN DİYOR

Kamu emekçilerinin iş güvencesinin çok tartışıldığını söyleyen Toprak,  Devlet Personel Başkanlığı’nın yaptıkları toplantıda  “Biz performans sisteminin adını değiştirerek başarıyı ölçme sistemi koyduk” dediğini aktararak kamu emekçileri direndikleri, performans sistemine tepki gösterdiği için değişiklik yaptıklarını söyledi. Çalışma Bakanı ile tartışmalarda sendikal haklara Bakan’ın “Para isteyebilirsiniz ama demokrasi, özgürlük istemeyin, bunu yaparsanız sizi cezalandırırız” dediğini aktaran Toprak,  “Biz sendikalarımızı kurarken size sorarak değil bedeller ödeyerek kurduk” dedi. 

LAİKLİKLE ÖZGÜRLÜK ARASINDA KOPMAZ BAĞLAR VAR

KESK tertip komitesi Başkanı ve Eğitim Sen Adana Şubesi Başkanı Ahmet Karagöz, bugün aynı zamanda kadın cinayetlerine ve boşanma komisyonunun hazırladığı rapor ile kadınların boşanmasının zorlaştırılmasına karşı da alanlarda olduklarını söyledi. Laiklik İstedikleri ülkenin, umut ettikleri ülkenin hayal olmadığını söyleyen Karagöz, daha iyi bir yaşam için mücadele etmeye devam edeceklerini dile getirdi. Laikliğin demokrasinin olmazsa olmazı olduğunu söyleyen Karagöz, gerçek bir laiklikle demokratik haklar, ifade özgürlüğü, işçi hakları, kadınların kurtuluşu, akademinin özgürlüğü arasında güçlü bir bağ bulunduğunu belirterek laiklik ve özgürlük mücadelesine devam edeceklerini ifade etti. (Adana/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

KESK Van Şubeler Platformu: Mücadeleye devam edeceğiz

SONRAKİ HABER

Demokratik bir Türkiye için

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...