28 Mayıs 2016 13:19

Kamu emekçileri laiklik ve iş güvencesi için Bakırköy’deydi

Bursa, Çanakkale, Düzce, Kocaeli, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne ve Sakarya'dan emekçiler, KESK'in çağrısıyla Özgürlük Meydanında bir araya geldi.

Paylaş

İstanbul'da emekçiler KESK'in çağrısıyla Bakırköy Özgürlük Meydanında bir araya geldi. KESK'in "Baskılara karşı, laiklik ve iş güvencesi" talebiyle 9 bölgede yaptığı mitinglerin İstanbul ayağına Bursa, Çanakkale, Düzce, Kocaeli, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne ve Sakarya'dan emekçiler katıldı. 

İncirli Caddesinde toplanan emekçiler "Baskılar bizi yıldıramaz", "İş güvencemizden vazgeçmeyeceğiz" sloganlarıyla Özgurluk Meydanına yürüdü. Yürüyüşe KESK'in yani sıra DİSK, Emek Partisi, Haziran, DİP, EHP, Halkevleri, HDP, ESP gibi siyasi partiler de katıldı. Mitinge CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem de katıldı. Yapılan mitingde barış ve birlikte mücadele çağrısı öne çıktı. Gezi Direnişi ve 10 Ekim katliamında hayatını kaybedenler, Zonguldak ve Fransa'da direnen işçiler de unutulmadı.

'GÜVENCELİ İŞ TALEBİMİZ ,LAİK EĞİTİM HAKKI İÇİN ALANLARDAYIZ'

Mitingin açılış konuşmasını Miting Tertip Komitesinden Hüseyin Tosu yaptı. Emekçilerin baskılara, soruşturmalara ve ölümlere rağmen alanları terk etmeyeceklerini 1 Mayıs'ta gösterdiklerini belirten Tosu: “Bugün de bize dayatılan tekçi anlayışa, savaşa, iş güvencesinin ortadan kaldırılmasına, kiralık işçiliğe, çocuk gelinlere karşı bir kez daha alanlardayız. Laik eğitim için, zorunlu din dersinin dayatılması, ırkçı, gerici, ayrımcı politikalara karşı çıkmak için; yaşamları ve eğitim hakkı tehlikede olan çocuklarımıza, iş güvencemize sahip çıkmak, güvenceli iş talebimizi haykırmak, kadın cinayetlerini engelleyip, güvenceli istihdam alanı sağlayacak laik eğitime sahip çıkmak için alanlardayız" dedi.

'KORKMADIĞIMIZ İÇİN ALANLARDAYIZ'

Tosu'nun ardından konuşan SES Genel Başkanı Gönül Erden ise konuşmasına; “Korkmadığımızı göstermek için alanlardayız. Sarayın ve onun iktidarının yaratmak istediği rejime karşı meydandayız. Hukuksuz sokağa çıkma yasakları ilan ediyor, ölüm ablukalarıyla kentlerimizi tanklarla toplarla vuruyorlar. Farklı olan her sesi her rengi yok ediyorlar. Halkın yaşamına sahip çıkmak için direnişine saldırıyorlar. Korkuyorlar korktukça saldırıyorlar" diyerek başladı. İktidarın savaşı bizlerin iş güvencesini elinden almakla tehdit ederek de devam ettirdiğini belirterek: “Sağlık alanını taşeron cennetine çevirmelerinden biliyoruz bunu. Taşeron ölümdür diye itiraz ettiğimiz için hedefe koydular bizi. İşimizi yaptığımız için öldürüyorlar bizi. Halkımız beyaz bayraklarla sokağa çıkıp hastanelere gitmeye çalışıyor onlara gitmek istediğimiz için bizi de katlediyorlar. Onurunu ve halkını tek kurşuna teslim etmeyen Şehmuzlara, Azizlere selam olsun. Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri savaşın olduğu yerde sağlık olmaz, sağlık iyilik hali değildir, özgür olmaktır. Bu yüzden mücadelemizin adı barıştır, bu yüzden sokaklardayız, hastaneleri karargah yapmayın çıkın dedik. Barış özgürlük ve demokrasi mücadelesini hep birlikte yürüteceğiz" dedi.

BİRLİKTE MÜCADELE ÇAĞRISI

KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse ise yaptığı konuşmasında birlikte mücadele çağrısı yaptı. Köse, konuşmasında şunları söyledi "Yeni türde faşist rejimi durdurmak için ilerlemeliyiz. Laiklik tartışması Meclis Başkanının sözüyle değil çok öncesine dayanıyor. Dindar ve kindar kuşaklar yararma yeni MEB bakanı ile militarizm de eklendi. Gerçek bir laiklik bir bütün olarak demokrasinin geliştiğini gösterir. Türkiye'nin çoğulcu dokusunu bir arada tutacak çimentodur laiklik. Çok renkli yaşam tek renkli hale getirmeye çalışılıyor. Dayatılan bu cendereyi parçalayıp tekçi iktidar girişimini parçalayabiliriz. Güvencesiz bir emek rejimi yaratılıyor bunun karşılığı da buyrun size sermaye cenneti. KESK hedefe konmuştur. İki halk arasında köprü olmakta ısrar ettiği, kamusal alanda ve eğitimde laiklik savunucusu olduğu için kadınları temsil ettiği için hedefte. Birleşirsek durdurabiliriz." (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Tuzla'da kayıp kadın öğretmenin cesedi bulundu

SONRAKİ HABER

Ülkücülerin hedef gösterdiği akademisyenler gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...