28 Mayıs 2016 11:22

‘Gerçek laiklik, gerçek demokrasi için mücadaleye’

Ankara’da bir araya gelen emekçiler gerçek laiklik, gerçek demokrasi ve barış için birlikte mücadele etme sözü verdi.

Paylaş

KESK’in “Laik eğitim, laik yaşam ve iş güvencemizden vazgeçmeyeceğiz” mitinglerinin Ankara ayağında bir araya gelen emekçiler, gerçek laiklik, gerçek demokrasi ve barış için birlikte mücadele etme sözü verdiler. 

KESK "laik eğitim, laik yaşam ve iş güvencemizden vazgeçmeyeceğiz. Baskı, sürgün ve işten atmalara karşı alandayız" sloganıyla 9 ilde bölgesel mitingler düzenliyor. 2 gün sürecek bölgesel mitinglerin Ankara ayağında mitinge katılan binlerce kamu emekçisi, laiklik yaşam ve iş güvencesi taleplerini alanda bir kez daha haykırdı. Zonguldak, Karabük, Eskişehir, Bartın, Kırıkkale, Aksaray illerinden gelen emekçiler de Ankara'daki mitingde talepleriyle yer aldı. 

SİYASİ PARTİLERDEN DESTEK

Eğitim emekçilerinin yoğun katılımıyla gerçekleşen mitinge, TMMOB ve TTB'nin yanısıra emek ve demokrasiden yana siyasi parti ve kurumlar da destek verdi. CHP Milletvekilleri Murat Emir, Necati Yılmaz, Şenal Sarıhan, Nihat Yeşil ile HDP Milletvekilleri Müslüm Doğan, Ahmet Yıldırım ve EMEP Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan mitinge destek için alandaydı.

Kurtuluş’ta toplanan kitle mitingin gerçekleşeceği Kolej Meydanı’na yürüdü. KESK Ankara Şubeler Platformu "Laik eğitim, laik yaşam ve iş güvencemizden vazgeçmeyeceğiz"  ana pankartı  ile yürüdü. Ardından laik eğitim taleplerinin yer aldığı pankartlarıyla, okullarda hazırladıkları maket ve dövizlerle Eğitim Sen şubeleri alandaydı.  “Baskılar, soruşturmalar, sürgünler bizi yıldıramaz" pankartıyla Haber-Sen, "Laik yaşam, laik eğitim, iş güvencesi, güvenceli gelecek, insanca yaşam" pankartıyla BES yürüdü. 

ENSAR'A DEĞİL LAİK EĞİTİME BÜTÇE

"Güvenceli iş, özgür yaşam" pankartıyla HDP, "Demokratik laik Türkiye güvenceli iş güvenceli gelecek" pankartıyla Emek Partisi, "Haramilerin saltanatını yıkalım" pankartıyla Haziran Hareketi, “Eşitliğin özgürlüğün laikliğin Türkiye'sini kuralım” pankartıyla Halkevleri, “Zorunlu din dersleri kaldırılsın” pankartıyla Pir Sultan Abdal Kültür Derneği de mitingde yerini aldı. 

Eğitim emekçisi kadınlar tefleriyle, trampetleriyle “Sermayenin fırsat eşitliği, gericiliğin fıtrat eşitliğine karşı kadınların gerçek eşitliği”, “beni değil göz kapaklarını ört” pankartıyla alandaydı. Liseli ve üniversiteli gençler de ENSAR gibi vakıflara değil, laik eğitime bütçe talebiyle mitinge katıldı. Miting alanına giriş sırasında gazetemizin dağıtımını yapanlar polislerce engellenmeye çalıştı. 

İÇERDE DIŞARDA SAVAŞA SON

Miting 10 Ekim’de yaşamını yitiren, iş cinayetlerinde hayatını kaybeden, demokrasi mücadelesinde yitirilenler için saygı duruşuyla başladı. Mitingde 3. yıl dönümü nedeniyle Gezi direnişi ve direniş sırasında yaşamını yitirenler de unutulmadı. Yapılan konuşmalarda AKP hükümetinin eğitim başta olmak üzere toplumsal yaşamı dini kurallara göre şekillendirme çabası eleştirilirken, son dönemde kamu emekçilerine dönük soruşturma ve sürgün furyasına tepki gösterildi. Hükümetin kamu emekçilerinin iş güvencesini ortadan kaldırma girişiminin kamu hizmetlerinin özelleştirme çabasının bir parçası olduğunu vurgulanan konuşmalarda, içeride ve dışarıda savaş politikalarına son verilmesi çağrısı yapıldı. Mitingde konuşan Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı Yavuz Demirkaya, “İktidarın kendi çıkarları için sürdürdüğü inanç istismarına yönelik tüm girişimleri boşa çıkarmak, gerçek anlamda laik ve demokratik bir ülkede barış içinde bir arada yaşamak için herkesi ortak taleplerimiz etrafında mücadeleyi yükselteceğiz” diye konuştu. 

 

'UMUT EMEKÇİLERİN BİRLİĞİNDE'

KESK Ankara Şubeler Platformu adına emekçileri selamlayan Dönem Sözcüsü Fevzi Yılmaz, “Çocuklarımızın ve geleceğimizin güvenliği için, tek dil, tek mezhep anlayışına, eğitimde ırkçı, gerici uygulamalara karşı, ölümü değil yaşamı savunmak, güvenceli iş, güvenceli gelecek için, cezalandırma, sürgün ve soruştrurmalara boyun eğmediğimizi göstermek için alandayız” dedi. Emekçilerin laik yaşam bayrağını yükseltmek için meydanları doldurduğunu söyleyen Yılmaz, umudun emekçilerin birliğinde ve mücadelesinde olduğunu vurguladı. 

'EMEK VE DEMOKRASİ CEPHESİ KURULMALI'

KESK adına söz alan MYK Üyesi İlhan Yiğit de çalışma yaşamının güvencesiz ve kuralsız hale getirildiği, ücretlerin eridiği, işsizliğin arttığı, laikliğin hedef alındığı, Başkanlık sisteminin dayatıldığı bir tabloyla emekçilerin karşı karşıya olduğunu söyledi. Yiğit, KESK yönetici ve üyeleri için iş güvencesinin çoktan ortadan kaldırıldığını, sendikal faaliyetlerinden dolayı 50 KESK üye ve yöneticisinin memuriyetine son verildiğini söyledi. Özel istihdam büroları ile modern köleliğin dayatıldığını kaydeden Yiğit, kıdem tazminatı ve iş güvencesinin hedefte olduğunu vurguladı. Yiğit, umudun emekçilerde olduğunu, ortak mücadele için demokrasi ve emek cephesi kurulması gerektiğini vurguladı. Miting Grup Kibele’nin konseriyle sona erdi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da konuşan Erdoğan: Bunlar ateist, bunlar zerdüşt

SONRAKİ HABER

İHD: Hak ihlallerini tespit etmeye devam edeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa