28 Mayıs 2016 00:10

'Hayalinde işçilik dışında başka bir şey olmasın'

İşçi üreten fabrikalar: Meslek liseleri dosyamızın son gününde meslek liselilerin mektuplarını yayımlıyoruz.

Paylaş

DOSYA: İŞÇİ ÜRETEN FABRİKALAR - MESLEK LİSELERİ

Hayalinde işçilik dışında başka bir şey olmasın

Tophane Meslek Lisesi Öğrencisi

Meslek lisesinde okuyan öğrencilerin aileleri genelde işçi aileler. Annemiz babamız, işçiliğin ne kadar zor olduğunu ve iş güvenliğinin olmadığını bildiği için bizlerin okumasını, iyi bir üniversiteye gitmesini istiyor. Ailemizin bu isteği bizlerin de isteği. Ama ben ‘Üniversiteye gidebilecek miyim’ kaygısındayım. Neden mi? Çünkü temel ve Anadolu liselerinde son sınıfta okuyan öğrenciler harıl harıl ders çalışıp, özel dersler alarak hazırlanıyorlar üniversite sınavlarına. Aslında ortak yanlarımız var; çalışmak. Ama onlar ders çalışıyor, biz ise ağır şartlar altında bir sanayi sitesinde 8 saat çalışıyoruz. Diyeceksiniz ki devletin verdiği etüt dersleri yok mu? Var ama üç gün boyunca ağır şartlar altında çalışan bizler bedenen çok yoruluyoruz.
Liseyi bitirdikten sonra büyük ihtimalle iki yıllık bir ilçe üniversitesine gideceğiz geçiş hakkımızı kullanarak. Ama ben ondan da kaygılıyım. Çünkü bu yerlerin de liseden bir farkı yok. Buraya gitmeyeceksen tek seçeneğin kalıyor; o da organize sanayi bölgesinin tozlu yolları!
İsteyerek meslek lisesine gelen azdır. Çoğumuz mecburiyetten gelmişizdir. Bizi burada üniversiteye değil fabrikalara kalifiye eleman yetiştirmek üzere hazırladıklarını her geçen gün daha da net görüyoruz. Biz öğrenim boyunca işçi gibi yetiştirilirken, diğer liselerdeki arkadaşlarımız ise daha çok üniversiteye hazırlanıyor. İki tarafın da ailesinin hayalleri aynı ama şartlarımız farklı. Birimiz üniversiteye hazırlanıyor, diğerimiz fabrikaya. Artık meslek liselerinin, organize sanayi bölgelerinin içinde kurulmaya başladığı bu günlerde bizleri bir işçi gibi sanayiye sokuyorlar daha 9. sınıfta. Bizi bu havaya sokuyorlar ki başka hayallere kapılmayalım. Yani bize diyorlar ki siz işçi olacaksınız, ailenizin de sizin de başka bir hayali olmasın.


Meslek lisesi öğrencisinin sorunu çok olur

Meslek lisesi 4. sınıf öğrencisi

Ben lise 4. sınıfta okuyan bir meslek lisesi öğrencisiyim. Meslek lisesi öğrencisinin sorunu çok olur. Meslek liselerindeki ilk problem bence tercihlerde yaşanan öncelik. İlk olarak Anadolu teknik sınıflarının yerleşmesi, ikinci olarak teknik, üçüncü olarak Anadolu meslek ve son olarak endüstri sınıfları. Anadolu meslek sınıfları, zamanında yapılan SBS sınavından belli bir puan alarak yerleşmiş sınıflardır. Teknik ise ilk seneyi endüstri olarak okumuş, 55-60 karne ortalaması yapabilmiş öğrencilerin 10. sınıfta geçebildikleri bölümdür. Buradaki yanlışlık bana göre teknik sınıflarının, Anadolu meslek sınıflarından önde gelen tercih hakkıdır. Bir diğer problem ise ders programları. Biz bilişim öğrencisiyiz. Yani “sayısal”. Fakat ilk senemiz hariç biz ne kimya, ne geometri ne de biyoloji dersi gördük. Coğrafya da bunlara dahil. Hükümetin düz lise bırakmaması ve sınav sistemi, insanları ya imam hatip liselerine ya da meslek liselerine yönlendirdi. Yani imam hatip lisesine gitmek istemeyen bir öğrenci meslek lisesine kaydını yaptırır oldu. Sonrasında ise o mesleği seçmek bir zorunluluk haline geliyor. Çünkü; bir diğer problem olan staj meselesi giriyor araya son sene. Sistem biz öğrencileri meslek lisesinde okuduğu bölüme 2 yıllık geçiş hakkı yapmaya itiyor. Stajın varlığı sınavlara çalışamamanın yanı sıra öğrenciyi ucuza çalıştırmaya da yol açıyor. Patronların öğrencileri asgari ücretin üçte biri ile çalıştırabileceği işçiler olarak görmesine yol açıyor. Ucuzu bırakın, zorunlu olan bu ücreti vermeyen yerler bile var. Öğrencinin bu duruma ses çıkarması belki kovulmasına yol açacak. Bu durumda ders saati olarak görülen staj saatlerinin oluşturduğu günler onun devamsızlığı olarak yazılacak. Öğrencinin bu duruma ses çıkaramaması da sermaye patronlarının işini kolaylaştırıyor. Staj sömürürsünün yaygınlaşmasını da bahsettiğim düz liselerin kapanması sağladı. Bir diğer sorun ise meslek lisesindeki metal bölümü diyebiliriz. Metal bölümünde çok tehlikeli aletleri öğrencilere öğretilmeden kullandırılıyor. Can güvenliği olmayan yerlerde ağır koşullarda çalışıyorlar. Bunun bir örneği bir arkadaşımızı elektrik çarpmasıydı. Yaşanan bu durumdan rahatsız olan gençlik sesini çıkarmaktan korkuyor. Öğrencileri salan korku bilinmeye değer. Ankara Katliamı’ndan sonra okulda bir arkadaşım ile siyah kurdele dağıtma çalışması yapmaya karar verdik. 300’ü aşkın kurdele dağıttık, yetmedi. Dağıtırken söylediğimiz bu olayın sağ-sol meselesi olmadığı biraz öğrencileri rahatlatsa da bazı öğrencilerin “Takarsak yok yazılmayız değil mi?” sorusu dayatılan sistemin öğrencilere etkisinin bir temsili gibiydi.


Ne üniversiteye ne dükkana, meslek liseli fabrikalara

Baki YILMAZ
Avcılar Endüstri Meslek Lisesi

Merhaba Evrensel okurları
Ben Avcılar Endüstri Meslek Lisesinde son sınıf öğrencisiyim. Son sınıf olduğum için haftanın 3 günü staj görüyorum ve bunun yanında da üniversite sınavına gireceğim için ders çalışmaya çalışıyorum. Meslek liseli öğrencilerin bu sınavda çok şanslarının olmadığını biliyorum. Genelde meslek lisesi öğrencileri ya geçiş haklarını kullanarak 2 yıllık bir bölüme geçiyorlar ya da işçi olarak çalışmaya başlıyorlar. Bu sınava diğer öğrencilere göre çok eşitsiz koşullarda giriyoruz. Zaten çok da nitelikli olmayan eğitim, meslek liseleri açısından daha da kötü durumda. Meslek lisesi öğrencisi olduğumuz için ağırlıklı olarak atölye ve meslek derslerini görüyoruz, kültür dersleri neredeyse hiç yok. Bir de meslek liseleri en tembel en yaramaz öğrencilerin gittiği okullar olarak görüldüğü için hocalarımız çoğu zaman ders bile işlemiyor. Genel olarak daha düşük gelirli ailelerin çocukları meslek liselerinde okuduğu için temel liseye gitme ya da özel dersler alma şansımız da olmuyor. Bu şartlar altında zaten hepimiz görüyoruz ki meslek lisesi öğrencilerinin bu sınavlarda pek şansı yok.
Zaten pek çoğumuz meslek lisesine gelirken de bir üniversite okuma hayaliyle değil bir meslek sahibi olma, meslek liselerinde verilen işyeri açma belgesini almak umuduyla gelmişizdir. Ama bu umutlarla gelenlerimiz de çok geçmeden gerçekle karşılaşıyor. İlk senelerde arkadaşlarımızın çoğu ileride lise bitince okuduğu bölümle ilgili dükkan açacağını söylese de lisenin son yıllarına doğru bunu söyleyenlerin sayısı azalıyor. Gerçekten yapanların sayısı ise herhalde bir elin parmaklarını geçmez. Okulun bitmesine yakın hepimiz geleceğimize ilişkin daha fazla kaygıya kapılıyoruz. Çünkü meslek lisesinin bizi ne üniversiteye ne de bir meslek sahibi olmaya hazırlamadığını daha iyi anlıyoruz. Meslek liseleri bizi sadece geleceğin işçileri ya da işsizleri olmaya hazırlıyor.


Sabah iş akşam okul

Niyazi Coşkun
Taşdelen İMKB Endüstri Meslek Lisesi

Merhaba Evrensel okurları, ben akşam okuluna gidiyorum. Akşam okulunda ilk kayıtta bankaya ve okula para veriyoruz 2. dönem başladığı zamanda aynı şekil para ödüyoruz. Yani bu çok mantıksız, para alıyorlar ama bölümümüzde kullanacağımız hiçbir alet yok. Alet çantaları var ama yine bizim cebimizden çıkıyor onların parası. 80 TL alet çantasına veriyoruz. Hem de İMES CNS Apkant Makina’da çalışıyorum. İşten yorgun çıkıp okula gidiyorum çok yorucu oluyor. Okulda ders dinliyemiyorum, yazı yazamıyorum. Üstüne bir de ders saatleri uzadı. Akşam 11’de evde oluyorum, üstümü değiştirecek halim bile olmuyor, direkt yatıyorum. Sabah tekrar 07.00’de kalkıp işe gidiyorum. Normalde 1700 TL maaş almam lazımken okul nedeniyle maaşımdan kesiliyor ve 1300 TL alıyorum ama bize yetmiyor. Ailemin geçim sıkıntısından dolayı hafta sonları da çalışmak zorunda kalıyorum. İzin kullanmıyorum, sadece 1 saat ya da 1 buçuk saat önceden işten erken çıkıp okula gidiyorum. İşyerim de sıkıntılı. 1.5 seneden beri çalışıyorum ama sigortam yeni yapıldı. Yaptığımız iş tehlikeli, güvenlik önlemi çok az. Geleceğimden kaygılıyım, “Hayatım hep böyle mi olacak” diye düşünüyorum. Sabah iş, akşam okul... Ben de herkes gibi eğlenmek, gezmek tozmak istiyorum ama çalışmam lazım.

BİTTİ

ÖNCEKİ HABER

Grev ve direniş Avrupa'yı sarsıyor

SONRAKİ HABER

Metro Turizm muavini bu kez tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...