27 Mayıs 2016 17:49

G7’nin sonuç bildirisinde ekonomik kriz endişesi

Japonya’da toplanan Yediler Grubu (G7) zirvesi sonuç bildirgesinde, 'küresel ekonomi iyiye gitmiyor' endişesi damgasını vurdu.

Paylaş

Japonya’da toplanan Yediler Grubu (G7) zirvesi sonuç bildirgesinde, “küresel ekonomi iyiye gitmiyor” endişesi damgasını vurdu. Ukrayna’da çözüme katkı sağlamaması durumunda Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulanabileceği uyarısı da dikkat çekti. ABD, Kanada, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Japonya’dan oluşan G7’nin liderlerinin Japonya’nın Ise-Şima kentinde yapılan iki günlük zirve toplantısı sona erdi. Toplantıya ABD Lideri Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, İngiltere Başbakanı David Cameron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Japon Lider Shinzo Abe, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk katıldılar.

‘EKONOMİYİ CANLANDIRMA’ İÇİN ‘HAKLARI ÖLDÜRME’

Dünya ekonomik konjonktürünü canlandırma gerekçesiyle üzere önlemler de G7 liderlerinin gündemindeydi. Sonuç bildirgesinde küresel ekonomik büyümenin “öncelik” olduğu vurgulandı ancak potansiyelin gerisinde olduğu ifade edildi. Zayıf büyüme riskinin sürdüğüne dikkat çekildi.

Bütçe ve para politikaları ile “yapısal önlemler” aracılığıyla küresel talebin artırılması hedefi benimsendi. Büyük devletlerin “yapısal önlemler”den kastı “kemer sıkma politikaları” ve özelleştirmeler. Belçika, Fransa, Yunanistan gibi bir çok ülkede hükümetlerin “yapısal reform” adı altında kazanılmış işçi haklarının yok edilmesi, esnek çalışma, işten atmaların kolaylaştırılması, emeklilik yaşının yükseltilip maaşların düşürülmesi ve toplu iş sözleşmelerinin rafa kaldırılarak geçici sözleşmelerin yaygınlaşması olarak halka yansıyor.

TİCARET İÇİN HER ŞEY MÜBAH

Bildiride, Dünya Ticaret Örgütü müzakerelerinin destekleneceği taahhüt edildi. Birçok ülkeyle “gizli” görüşmelerde ele alınan Trans-Pasifik Ortaklığı (TTP), Japonya-AB Ekonomik Ortaklık Anlaşması, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması (TTIP) ve Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşması (CETA) gibi ticaretin önündeki var olan “tüm engeller”in kaldırılmasını hedefleyen anlaşmaların teşvik edildiği vurgulandı.

ABD ile Avrupa Birliği arasında gizli yürütülen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) görüşmeleri mayıs başında basına sızmış, görüşmelerde ABD yönetiminin Avrupa hükümetlerinden çevre ve sağlık yasalarında esneklik yapmaları, yabancı firmaların çalıştırdığı işçiler için özel mahkemeler kurulması, GDO’lu ürün yasaklarının kalkması için baskı yaptığı ortaya çıkmıştı.

‘İNGİLTERE’NİN AB’DEN AYRILMASI EKONOMİK SORUN’

G7 liderleri ayrıca İngiltere’nin AB’de kalması yönünde güçlü görüş bildirdi. İngiltere’nin AB’den ayrılmasının “uluslararası ticaret ve yatırım trendlerine” olumsuz sonuçları olacağı ileri sürüldü. İngiltere’nin AB’den ayrılmasının ekonomik büyüme için ‘ciddi tehlike’ oluşturacağı uyarısı yapıldı.

RUSYA’YA YAPTIRIM TEHDİDİ

Sonuç bildirgesinde, Ukrayna’da çözüme katkı sağlamaması durumunda Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulanabileceği uyarısı da dikkat çekti. Öte yandan Suriye sorununda da Rusya ve İran’dan Esad Hükümeti’ne ‘sivillere yönelik saldırılarını durdurma çağrısı’ yapması istendi. Cenevre Görüşmeleri çerçevesinde bu ülkede siyasi geçiş sürecinin başlatılması çağrısı yapıldı. Cenevre Görüşmelerinin bir aydan önce başlaması beklenmiyor.

DW Türkçe’nin haberine göre G7 zirvesinde, “uluslararası terörizmle mücadele”nin güçlendirilmesi hedefi çerçevesinde siyasi ve mali darboğazda bulunan Irak’a 3 milyar 200 milyon avroluk mali yardım kararı alındı. Yardımın yeniden imar ve IŞİD ile mücadelede kullanılacağı ileri sürülüyor.

G7 liderleri, Çin ile Japonya arasında Çin Denizi’nin güneyi ve doğusundaki adalar nedeniyle yaşanan anlaşmazlıkta Japonya’ya destek vererek sorunun “barışçı çözümü” çağrısı yaptı.

MÜLTECİLER İÇİN  YENİ VAAT YOK

Öte yandan “mülteci krizi” de G7 zirvesinde ele alındı. Sorunu ‘küresel yanıt gerektiren küresel bir görev’ olarak nitelendiren liderler, krizle mücadele için yeni taahhütlerde ise bulunmadı. G7 ülkelerinden ABD, Fransa, Rusya, İngiltere ve İtalya, BM’nin mülteciler ana gündemi ile İstanbul’da düzenlediği ilk “İnsani Zirve”ye de katılmamıştı.  (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Fransa'da 77 kişiye grev gözaltısı

SONRAKİ HABER

Süper Lig'e son bilet Alanyaspor'un

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...