27 Mayıs 2016 20:01

KESK'in bölge mitingleri yasağa rağmen bugün başlıyor

KESK üyeleri laiklik ve iş güvencesi talebiyle bugün Ankara, İstanbul, İzmir, Adana ve Samsun’da çevre illerin katılımıyla alanlara çıkacak.

Paylaş

İşçi ve emekçiler, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonunun (KESK) çağrısıyla laiklik ve iş güvencesi talebiyle bugün Ankara, İstanbul, İzmir, Adana ve Samsun’da çevre illerin katılımıyla alanlara çıkacak. Soruşturma, sürgün ve işten atmaların da protesto edileceği mitinglerde, demokrasi ve barış talepleri de dile getirilecek. Yarın yapılacak Van, Trabzon ve Antalya mitingleri ise valilikler tarafından güvenlik gibi çeşitli gerekçelerle yasaklanırken, yasağa tepki gösteren emekçiler talepleriyle alana çıkmakta kararlı olduklarını duyurdu.

KESK, yasak kararına, İstanbul Makine Mühendisleri Odasında yaptığı basın açıklamasıyla tepki gösterdi. Basın metnini okuyan KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse, “Valiliğin yasak kararları tam da mitingimizin gerekçelerinden birini oluşturmaktadır” dedi. “Baskıların zirve yaptığı, sokakların çeşitli gerekçelerle emekçilere kapatıldığı, soruşturmalarla, cezalarla, sürgünle, görevden uzaklaştırmayla sindirilmek istendiği” bir dönemden geçildiğini belirten Köse “Böylesi bir dönemde tepkimizi ortaya koymak, taleplerimizi haykırmak ve mücadeleyi yükseltmek için alanlara çıkıyoruz” diye konuştu.

‘SUSTURMAK İSTİYORLAR’

İktidarın, yaşamın tüm alanlarını mezhepçi, muhafazakar ve neoliberal ideolojilerine göre yeniden şekillendirdiğine dikkat çeken Köse şöyle devam etti: “Bunun için önlerinde engel gördükleri herkesi, her kesimi bir şekilde susturmak, etkisizleştirmek ve hatta yok etmek istiyorlar. Binlerce akademisyene soruşturma açıldı. Barış istediler diye evlerinden yaka paça gözaltına alındılar, tutuklandılar, üniversitelerindeki işlerinden çıkarıldılar. Kamu emekçilerinin iş güvencesinin ellerinden alınmak istenmesi de bu saldırıların bir parçasıdır. Son aylarda onlarca arkadaşımız tamamen keyfi ve hukuksuz bir şekilde işten çıkarıldı. Binlerce arkadaşımıza soruşturmalar açıldı. Sürgünlerle arkadaşlarımız sendikalarımızdan istifa etmeye zorlanıyorlar. Neredeyse tüm sendikal eylem ve etkinliklerimiz hakkında davalar açılıyor, cezalar isteniyor. Greve katılımın suç olamayacağına ve soruşturma açılamayacağına dair AİHM’de dahil onlarca mahkeme kararı olmasına rağmen idari işlemlerle grev hakkımız yok sayılıyor, ortadan kaldırılıyor. Özel istihdam büroları ile simsar pazarları yeniden kurulup modern kölelik dayatılırken, kıdem tazminatının ortadan kaldırılması girişimleriyle de emekçiler ve toplum tamamen esir alınmak istenmektedir.”

‘MİTİNGLERİMİZİ YAPACAĞIZ’

Şubelerinin valilik kararına karşı hukuki girişimleri başlattığını söyleyen Köse, “Ülkemizde zerre kadar hukuk kalmışsa itirazlarımıza olumlu yanıt verileceğini düşünüyoruz. Ama nasıl bir karar çıkarsa çıksın bizler uluslararası sözleşmeler ve Anayasa ile güvence altına alınmış olan toplantı ve gösteri yürüyüşleri hakkımızı kullanacağımızı, bu illerde ve bölgeyi kapsayan diğer illerde açıklamalar gerçekleştireceğimizi belirtmek istiyoruz. Antalya, Trabzon ve Van illerinde ‘Laik eğitim ve laik yaşam! İş güvencemizden vazgeçmeyeceğiz! Baskı, sürgün ve işten atmalara karşı alanlardayız!” şiarı ile açıklamalarımızı en coşkulu ve kararlı şekilde yapacağız” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)


‘CUMHURBAŞKANI MİTİNGLERİNE NASIL ÖNLEM ALIYORLARSA, BİZİM İÇİN DE ÖYLE ÖNLEM ALSINLAR‘

Yasak kararlarını gazetemize değerlendiren KESK Genel Sekreteri Hasan Toprak, “Bu valilikler eğer güvenlik önlemlerini sağlayamıyorlarsa o valilikte durmalarının ne anlamı var?” diye sordu. Eğitim Sen Genel Eğitim Sekreteri Elif Çuhadar da yasakların “Siz tekere çomak sokuyorsunuz” mantığıyla konduğunu söyledi.

KESK Genel Sekreteri Hasan Toprak, Cumhurbaşkanı ve Başbakanın mitinglerinde önlemler nasıl alınıyorsa, kendi mitinglerinde de öyle önlem alınmasını istedi. Miting yasaklarını keyfi olduğunu belirten Toprak, “Valiliklerin aldığı kararlar mitingleri muhalif kesinlere yaptırmamaya yönelik ve bu demokratiklik değildir” dedi. Valilerin sorumluluğunun demokratik hakların kullanılmasını sağlamak olduğunu belirten Toprak, şunları söyledi: “Gerekçe ortak ‘Türkiye’de gerçekleşen terör saldırıları ve provokatif bir eylem olabileceği gösterildi. İlginçtir baskılara karşı bir miting yapmak istedik, mitingimizin kendisi yeni bir baskıyla karşı karşıya kaldı. Bu valilikler eğer güvenlik önlemlerini sağlayamıyorlarsa o valilikte durmalarının ne anlamı var?”

Eğitim Sen Genel Eğitim Sekreteri Elif Çuhadar ise valiliklerin etkinliklerini iktidara yaranmak amacıyla yasakladığını belirtti. 10 Ekim katliamı sonrası ortaya çıkan ve katliamın önceden bilindiğini gösteren belgeleri hatırlatan Çuhadar, şunları söyledi: “Valiliklerin yasak gerekçeleri inandırıcı değil. Devlet alması gereken önlemleri almak yerine yasakçı bir zihniyet uyguluyor. Demokratik bir hakkın kullanımıdır. Bu süreç böyle işlerken ‘Siz tekere çomak sokuyorsunuz’ mantığıyla yasaklar geliyor. Valiler iktidara yaranmaya çalışıyor. Emine Erdoğan, Ulus’ta Hamamönü’nde ziyarette bulunurken geniş güvenlik önlemleri alınabiliyor. Söz konusu bölgede ise IŞİD’in Samanpazarı grubunun örgütlü olduğu medyaya yansımıştı.” (Ankara/EVRENSEL)


9 İLİN MİTİNG PROGRAMI

BUGÜN
Ankara: Toplanma: 12.00 Kurtuluş Parkı, Miting: 13.00 “Kolej Meydanı”
İstanbul: Toplanma: 14.00 Bakırköy Hava-İş Binası önü, Miting: 15.00 “Bakırköy Özgürlük Meydanı”
İzmir: Toplanma: 15.00’te Cumhuriyet Meydanı, Miting: “Gündoğdu Meydanı”
Adana: Toplanma: 16.00’da Mimar Sinan Kültür Merkezi, Miting: “Uğur Mumcu Meydanı”
Samsun: Miting: 12.30 Ray Apartmanı önü, Miting: “Cumhuriyet Meydanı”

YARIN
Diyarbakır: Miting: 15.00 “İstasyon Meydanı”
Trabzon: Toplanma: 13.00’te Eski TEDAŞ önü, Miting: “Atatürk Alanı Meydanı”
Antalya: Toplanma: 13.00’te Aydın Kanza Parkı, Miting:  “Cumhuriyet Meydanı”
Van: Miting: 13.00’te “Kültür Kavşağı”

ÖNCEKİ HABER

Kani Beko, Mecliste konuştuğu için kara listeye alınmış

SONRAKİ HABER

Fransa'da 77 kişiye grev gözaltısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa