27 Mayıs 2016 13:09

Evrim Alataş Ödülü, JINHA'ya verildi

6. İLEF Evrim Alataş Ödülü, JINHA'ya layık görüldü.

Paylaş

Ankara Üniversitesi (AÜ) İletişim Fakültesi (İLEF) bünyesinde 2007 yılından beri yürütülen Ayrımcılığa Karşı Dersler’in bir parçası olan Ayrımcılığa Karşı İLEF Evrim Alataş Ödülü töreni düzenlendi. Bu yıl 6.'sı verilen ödülü alan Jin Haber Ajansı (JINHA) muhabirleri, “Ödülü Kürdistan’da öz yönetim alanlarında hayatını kaybeden kadınlara adıyoruz” dedi.

Yaptığı kadın ve ayrımcılığa karşı haberleriyle, gazetecilik mesleğinde yer edinen Evrim Alataş, 2010 yılında kanser nedeniyle hayatını kaybetmişti. Hayatını kaybeden Alataş adına İLEF’te  Ayrımcılığa Karşı Dersler bünyesinden ödül töreni düzenlenmeye başlamıştı. Bu yıl 6.'sı verilen Ayrımcılığa Karşı İLEF Evrim Alataş Ödülü, JINHA’ya layık görülmüştü.

İLEF Ahmet Taner Kışlalı Sanatevi’nde düzenlenen törende, JINHA adına ödülü ajansın Ankara Büro muhabirleri Mizgin Tabu ve Duygu Eroğlu aldı. Ödülü aldıktan sonra kısa bir konuşma yapan Eroğlu, “Evrim 1994 yılında bölgede zor koşullarda haber yapıyordu ve kadınların burada yaşadıklarını anlatmaya çalışıyordu. Bugün halen çocuklar ölüyor, kadın bedenleri sokak ortasında bekletiliyor. Biz ödülümüzü Kürdistan’da öz yönetim ilan edilen alanlarda katledilen kadınlara atfediyoruz” dedi. Mizgin Tabu ise “Ajans olarak medyanın dili değişsin diye 7 kadınla kurulduk. Bugün onlarca kadına ulaştık ve çeşitli illerde temsilcilik açtık. Biz Evrim’in ardıllarıyız. Bizden önce mücadele eden kadınlardan devir görevi devir aldık ve bizden sonrada bu görevi devir alanlar olacak” diye konuştu.

HRANT’LA BAŞLADI

Ayrımcılığa Karşı Dersler’in hocası İLEF öğretim üyesi Prof. Dr. Ülkü Doğanay, bu dersi 2007 yılında Hrant Dink’in öldürülmesiyle vermeye başladıklarını hatırlattı. Dink’in öldürülmesinde medyanın rolüne dikkat çeken Doğanay, “Medyanın Dink’in ölümündeki rolünden sonra bunu değiştirmek için bir şey yapmak istedik. Buna bir dersten başladık. Bu dersi vermemizde birçok hocanın emeği geçti” dedi. Doğanay, derste emeği geçen hocalara ve dersi alan öğrencilere tek tek teşekkür etti.

EVRİM ALATAŞ KİMDİR?

Alevi ve Kürt bir ailenin çocuğu olan Evrim Alataş, gazeteciliğe 1994 yılında başladı. Sırasıyla Yeni Politika, Demokrasi, Özgür Bakış, Ülkede Özgür Gündem gibi gazetelerde muhabir ve sonrasında da editör olarak görev aldı. Ardından Evrensel Gazetesi, BirGün ve Özgür Politika'da aralıklarla köşe yazarlığı yaptı. Esmer Dergisi, Birikim, Amargi, Siyahi ve Tiroj başta olmak üzere birçok dergide makaleleri yayınlandı. Radikal Gazetesi'nin "Radikal İki" adlı pazar ekinde ve en son Taraf Gazetesi'nde "Kürtler Vadisi" isimli köşesinde yazılar yazdı. “Mayoz Bölünme Hikayeleri” adlı kitabı 2003 yılında Aram Yayınları tarafından yayımlandı. Yazdığı ve katkıda bulunduğu kitaplarında Kürt coğrafyasında yaşanan çatışmalı dönemin traji-komik öykülerini derleyerek bir kara mizah yarattı.Sinema yönetmeni Miraz Bezar'la birlikte, Diyarbakır üzerinden Kürt dünyasını ve savaş mağduru çocukları konu edinen bir hikâye oluşturdu. “MinDît” (Ben Gördüm) adıyla uzun metrajlı çekilen filmin galası 2009 baharında Diyarbakır’da yapıldı. 46. Altın Portakal Film Festivali'ne katılan film, Behlül Dal En iyi Öykü Ödülü'ne layık görüldü. Alataş’ın “Her Dağın Gölgesi Deniz’e Düşer” adıyla kaleme aldığı çalışması 2009 yılının Ağustos ayında İletişim Yayınları'ndan çıktı. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Sağlık Bakanlığı hastaların bilgilerini korumuyor!

SONRAKİ HABER

Diyarbakırlılardan Erdoğan'a: Barış demeyeceksen gelme

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...