27 Mayıs 2016 12:50

Sağlık Bakanlığı hastaların bilgilerini korumuyor!

TTB, TDB ve TEB Sağlık Bakanlığı'nın kişisel sağlık bilgilerini yayınlamasına tepki gösterdi.

Paylaş

Türk Tabipler Birliği, Türk Dişhekimleri Birliği ve Türk Eczacıları Birliği, Kişisel Sağlık Bilgilerinin Sağlık Bakanlığı tarafından  Sağlık Net E-Nabız Genelgesi ile yeniden internet ortamında yayınlanmasına ilişkin, İstanbul Tabip Odası'nda basın toplantısı gerçekleştirdi.

HASTALARIN BİLGİLERİ ÇALINMIŞTI

Kişisel Veriler Çalışma Grubu'ndan Hasan Oğan burada yaptığı konuşmada "Geçtiğimiz günlerde milyonlarca hastanın Sağlık Bakanlığı hastanelerinden çalınan bilgileri internette yayınlandı. AIDS test sonuçlarından kürtaj bilgilerine kadar hastalarla ilgili her türlü bilgiye internet üzerinden herkesin ulaşabilmesi mümkün hale geldi. " dedi. Oğan ülkede kurumların pek çok bilgiyi topladığıni belirterek "Bilgi güvenliğine önem verilmediği Devlet Denetleme Kurulu raporu ile saptandiği ve SGK tarafından hasta bilgilerinin satıldığı bilinirken,  Sağlık Bakanlığı hastaların doğrudan kimlik bilgileri ile birlikte tüm sağlık-hastalik bilgilerini, hukuka aykırı olmasına karşın ısrarla merkezi olarak Sağlık Net ve e-nabız uygulamaları ile toplamaya çalışmaktadır" şeklinde konuştu.

RIZA OLMADAN BİLGİLERİ TOPLAMAK YASAK

Oğan insanların her türlü bilgisinin kişisel veri olduğunu ve bu bilgilerin kişilerin rızası dışında toplanmasınin,  kaydedilmesinin ve paylaşılmasının kural olarak yasak olduğunu söyledi. Oğan "Kişisel Verileri Koruma Kurulu henüz kurulmamış, nitelikli kişisel verilerle ilgili alınması gereken güvenlik önlemleri de belirlenmemiş ve Sağlık Bakanlığı tarafından çıkartılması gereken yönetmelik de çıkarılmamıştır" ifadelerini kullandı. Oğan bu eksikliklere rağmen hasta bilgilerinin sağlık bakanlığı tarafından merkezi olarak toplanmak istenmesinde ısrar edildiğini, hekimlere ve sağlık kuruluşlarına bu yönde baskı yapıldığını ve toplanacak bilgilerde hiçbir kısıtlama olmadığının altını çizerek bunların Anayasaya ve bu alandaki uluslararası sözleşme kurallarına aykırı olduğunu dile getirdi.
Oğan vatandaşların sağlık bilgilerinin başkalarının eline geçmesinin sorumluların cezalandırılması ile telafi edilebilecek sıradan bir olay olmadığını belirterek "Herkesin yaşanan bu olaydan ders almasını, hastaların sağlık bilgilerinin sadece kendilerinde ve ya sağlık kuruluşlarında kaydedilmesini,  bu bilgilerin kimlik bilgilerinden arındırılmadan hiçbir yerle paylaşılmamasını acilen talep ediyoruz " dedi.

'BU YANLIŞTAN DÖNÜN!'

TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Bayazıt İlhan da "Türkiye'deki pek çok insan hakkına, hasta hakkına aykırı durumlardan biri daha ne yazık ki gündemimize taşınmış durumda. Biz buradan yetkilileri bir kez daha  uyarıyoruz;  bu yanlıştan dönün. Kişilerin onayını almadan sağlık verilerini güvensiz ortamlarda toplayıp, paylaşmaktan vazgeçin. Daha fazla hak ihlali yapmayın.  Bir an önce hekimlik ilkelerine,  evrensel ilkelere ve hekimlik ilkelerine uygun gerekli düzenlemeleri hayata geçirin. " şeklinde çağrıda bulundu.
Yine toplantıda konuşan Türk Dişhekimleri Birliği'nden Diş hekimi Ali Gürlek 4 yıldan beri Sağlık Bakanlığı ile kişilerin sağlık verilerinin korunmasıyla ilgili sorun yaşadıklarını vurguladı. Gürlek 27 Nisan 2016 tarihinde yürürlüğe giren  Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nun hala pek çok eksiği barındırdığıni dile getirdi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'HDP'yi Meclise taşıyanların iradesine dokunamazsınız'

SONRAKİ HABER

Evrim Alataş Ödülü, JINHA'ya verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...