27 Mayıs 2016 12:02

Aziz Kocaoğlu: Kırılan heykeli aynı yerde sergileyeceğiz

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, saldırı sonucu kırılan heykeli aynı yerde sergilemeye devam edeceklerini duyurdu.

Paylaş

Emine UYAR
İzmir

İzmir'de metronun İzmirspor istasyonunda 4 yıldır sergilenen “Müzisyen” isimli mitolojik ahşap heykele ‘müstehcen’ olduğu gerekçesiyle yöneltilen sistematik saldırı, heykelin parçalanması ile sonuçlandı. Saldırya karşı tepkiler sürerken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kırılan heykeli aynı yerde sergilemeye devam edeceklerini duyurdu.

İzmir Metrosundan yapılan açıklamada “bir siyasi parti” denilse de saldırının AKP Karabağlar İlçe Teşkilatına mensup kişilerce yapıldığı biliniyor. Çok sayıda suç kaydı bulunduğu belirtilen Serdal Kelce’nin heykeli parçalamasından önce, Karabağlar Belediyesinin AKP’li Meclis Üyesi Emrullah Kavuz da yine müstehcen olduğu gerekçesi ile heykele zincir vurmuştu. İzmir Metrosu adına yapılan açıklamada, saldırgan hakkında şikayette bulunulduğu, hasar gören eserin, hasar tespiti ve onarım amacıyla bir süreliğine yerinden alındığı belirtildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesinin 2012 yılında, dünyanın farklı coğrafyalarından ünlü heykeltıraşların katılımı ile düzenlediği Uluslararası Heykel Çalıştayında hazırlanan heykellerden biri olan “Müzisyen” heykeli İspanyol Sanatçı Almacino Gonzales Andres tarafından yapılmıştı.    
Bu çalıştayda dereceye giren 12 eser, Kültürpark, İnciraltı ve Tarihi Havagazı Fabrikası başta olmak üzere kentin birçok yerinde aylarca sergilendi. Son olarak bu 12 eser İzmir Metrosunun çeşitli istasyonlarına yerleştirildi.

‘450 YILDA BİR YERE GELEMEMİŞİZ’

Bu çalıştayın seçici jürisinde yer alan Heykeltıraş Bihrat Mavitan’a konu ile ilgili olarak görüşünü sorduğumuzda, “Bu topraklarda heykel yapmak 450 yıl önce yasaktı. 450 yıl sonra bir yere geldiğimizi zannettik. Ama gördük ki hiçbir yere gelmemişiz” diyerek tepki gösterdi.  
İzmirli heykeltıraşlardan Yıldanur Ketenci de, “Sanat eserine saldırı suçu cezasız kalmamalı. ‘Canım istedi yaptım’ diyerek saldırılmasına karşı örnek bir ceza verilmeli. Belediyenin açıklama yapması ve sanatçıdan özür dilenmesi gerekli. Sanat eseri de çok kolay ortaya çıkmıyor. Bugün elini kolunu sallayarak heykele saldıran yarın mini etek giymiş bir kadına da saldırabilir. Belediye bunu çok ciddiye almalı. Bu görmezlikten gelinemez” dedi.

‘SIRADAN BİR VANDALLIK DEĞİL’

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, heykelin parçalanmasına tepki göstererek, saldırının, bilinçli, programlı olduğunu, hayatın her alanını teslim almaya çalışan gerici politikaların sonucu olduğunu vurguladı. Sanat eserine bile tahammülü olmayan zihniyeti kınadığını ifade eden Akpınar, “İzmir Metrosu’nda bir sanat yapıtının saldırıya uğramasını, sıradan bir vandallık olarak değerlendirmemiz mümkün değildir. Bu olay, bilinçli, programlı olarak, hayatın her alanını teslim almaya çalışan gerici politikaların sonucudur. Gerçek suçlular, yoz ve yobaz zihniyetlerle çağdaşlığa, laikliğe, demokrasiye ve insan haklarına saldıranlardır. Kadınlarımıza şiddeti, çocuklarımıza iğrenç suistimalleri doğallaştırmaya çalışanların, bilim kültür ve sanat düşmanlığına şaşmamak gerekir. Amaçları; berbat dünya görüşlerini, ne pahasına olursa olsun,  bu ülkeye egemen kılmaktır. Bu saldırılara bilim, kültür ve sanatın gücüyle direnecek, ülkemizi teslim etmeyeceğiz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

HDP İzmir'de 4 Haziran mitingine çağrı yaptı

SONRAKİ HABER

KESK mitinge gidiyor: 'Laiklik herkese lazım'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...