27 Mayıs 2016 08:25

Tweet atan HDP'li vekillerin de dokunulmazlığı kaldırılıyor

Dokunulmazlıklara dair Anayasa değişikliğinin Meclis'te kabul edilmesinin ardından HDP'li 40 milletvekili hakkında 93 ayrı dosya daha gönderildi.

Paylaş

Dokunulmazlıkların bir seferlik kaldırılmasına dair Anayasa değişikliği teklifinin Meclis'te kabul edilerek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulup yürürlüğe girmesi beklenirken, 40 HDP milletvekiline ait 93 dokunulmazlık dosyası daha Adalet Bakanlığı'na gönderildi.

5 HDP'li milletvekilli hakkında hazırlanan fezlekelere sadece kendi sosyal hesapları üzerinden attıklar Tweet'ler gerekçe yapıldı.

EVRENSEL'İN HABERİNİ PAYLAŞAN BEŞTAŞ'IN DOKUNULMAZLIĞI KALDIRILACAK

Bu hafta içerisinde hakkında hazırlanan iki fezlekeden birinin gerekçesini attığı Tweet'ler oluşturan HDP'li milletvekillerinden biri, Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş. Beştaş'ın, 'sokağa çıkma yasağı' uygulamalarına yönelik Adana'nın Dağlıoğlu Mahallesi'nde yapılan bir protesto eylemi sırasında, görgü tanıklarının beyanlarına göre; polislerce açılan ateş sonucu yaşamını yitiren Murat Daşkan ile ilgili Evrensel gazetesinde 2 Şubat günü çıkan bir haber ile Daşkan'ın taziyesine katıldığına dair paylaştığı tweetler, Adana İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Siber Suçlar Önleme Büro Amirliği'nce ekran görüntüleri alınarak, savcılığa bildirildi. Savcılık da söz konusu Tweet'leri suç saydı.

Soruşturma kapsamında Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, Beştaş hakkında, "devletin emniyet teşkilatını alenen aşağılama" gerekçesiyle fezleke hazırladı. Tweet'lerin atılmasından yaklaşık 3 ay sonra, teklifin Meclis'te kabul edileceği günlerde, yani 17 Mayıs'ta fezleke Adalet Bakanlığı'na gönderildi.

4 HDP'Lİ VEKİLE DAHA TWITTER FEZLEKESİ

Yine HDP'nin Şırnak milletvekilleri Ferhat Encü, Leyla Birlik, Faysal Sarıyıldız ve Aycan İrmez hakkında da Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, attıkları Tweet'ler gerekçe gösterilerek fezleke hazırlandı.
Dört milletvekilinin 14 Aralık 2015 sonrasında attıkları yüzlerce Tweet'i soruşturma kapsamında "suç" olarak değerlendiren savcılık, söz konusu milletvekillerinin sosyal medya hesaplarındaki paylaşımlardan oluşan 14 sayfalık bir soruşturma evrakı hazırladı. Milletvekillerinin o günlerde abluka altındaki merkezlere ilişkin atılan Tweet'lerinden oluşan paylaşımları, "Türkiye Cumhuriyeti devletini, hükümetini, devletin askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılama" olarak değerlendiren savcılık, bu kapsamda milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını istedi. Söz konusu fezlekenin Adalet Bakanlığı'na gönderildiği tarihin, teklifinin kabul edilmesinden bir gün önce, 19 Mayıs olması, dikkat çekti.

SAVCININ SUÇ SAYDIĞI TWEET'LERDEN BAZILARI:

HDP'li İrmez, Sarıyıldız, Encu ve Birlik'in "suç" olarak değerlendirilen bazı Tweet'leri şöyle:

"*Cizre ve Silopi'de tank ve top atışları başladı. Buraları yıkma çabalarına ve olası katliamlara sesiz kalmayayım.
* Silopi'de asker ve polis evlerin kapılarını kırarak, evlere baskın düzenlemeye başladı.
* Silopi'de bugün evlerine hedef gözetilerek, atılan top atışı sonucu Reşit Eren (17) ve Axin (16) isimli iki çocuk yaşamını yitirdi.
* Taybet İnan'ın cenazesi sokak ortasında kaldırmamıza izin verilmiyor. Cenazemize bile işkence yapan utanç devleti.
* Silopi'de dün gece halk meclisi eş başkanı Pakize Nayır, DBP PM üyesi Seve Demir ve KJA aktivisti Fatma Uyar yoldaşlarımız alçakça katledildi.
* Miray bebek evlerinin ikinci katından merdivenden indirilirken, annesinin kucağında tepedeki zırhlı araçtan sıkılan kurşunla başından vuruldu.
* AİHM'e çağrı tanklar sivil yaşam alanlarını topa tutuyor. Tüm Cizre yok olduktan sonra mı tedbir kararı verilecek.
* Nereye sefer düzenliyorsunuz? Hangi ülkeyi işgal edeceksiniz?
* Özel harekâtçılar DBP binasını yaktı." (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Nuh Köklü’nün katiline müebbet hapis cezası verildi

SONRAKİ HABER

EMEP Yöneticisi Türkmen dahil 17 kişi tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa