27 Mayıs 2016 00:56

Documentarist İstanbul Belgesel Günleri başlıyor

Documentarist İstanbul Belgesel Günleri’nin ilk günkü programından kaçırılmaması gereken birkaç filmi sizler için derledik.

Paylaş

Documentarist İstanbul Belgesel Günleri 28 Mayıs'ta başlıyor. Dünyanın her yerinden anlatılmaya değer insan öykülerini bir araya getiren, ana akım medyanın yanıltma ve yalanlarına karşı gerçeğin sesini yükselten belgeseller bir kez daha bir hafta boyunca ülkemize konuk oluyor.
Documentarist’in ilk günkü programından kaçırılmaması gereken birkaç filmi sizler için derledik;

KOBANÊ’NİN KESKİN NİŞANCISI

İnce, uzun bir adam omzunda tüfeğiyle yıkılmış bir şehrin sokaklarında yürüyor. Haron, Kürt bir keskin nişancı. Girdiği berber dükkanında büyük bir saygıyla karşılanıyor ne de olsa Kobanê halklarını IŞİD’den o koruyor. Berberin ona soracağı çok ancak Haron kısa cevaplar verip işinin başına dönüyor. Onu duvarların ardında görüyoruz, ara sıra ateş ediyor. Bu sırada bir keskin nişancı olarak yaşamını anlatıyor. Tek başına yaptığı işini, rüyalarını ve kabuslarını anlatıyor. Keskin nişancılar iyi birer matematikçi olmak zorunda, hedefe olan uzaklığı ve rüzgarın hızını doğru hesaplamak zorundalar. Hollandalı bir Kürt olan Filmin Yönetmeni Reber Dosky Hollanda’ya dönerken çektiği görüntüler zarar görmüş, Dosky hayatını riske atarak tekrar Kobanê’ye giderek çekimleri yeniden yapmış. Kobanê’nin Keskin Nişancısı filmi yarın 19.00’da Aynalı Geçit’te izlenebilir.

BİSİKLETLER

Bisikletler Arabalara Karşı filmi içten içe üzerinde konuşmamız gerektiğini bildiğimiz bir küresel krizi tanımlıyor; iklim, dünyanın kaynakları ve tamamen arabalarla kaplı şehirler. Sürekli büyüyen, kirli ve gürültülü bir trafik kaosu. Bisiklet bu değişim için harika bir araç ancak şahsi araba satışından her yıl milyarlarca dolar kazanan güçlü menfaat sahipleri işlerini korumak için lobi ve reklam yapmaya devam ediyor. Filmde daha iyi şehirler için mücadele eden ve trafikte dikkatsiz sürücüler yüzünden ölen bisikletçilere rağmen bisiklete binmekten vazgeçmeyen aktivistlerle tanışıyoruz.
Film, yarın saat 14.00’te TAK Kadıköy’de gösterilecek.

KUŞATMA

Saraybosna yakın tarihin en uzun kuşatmasını yaşayan tek şehir. Kuşatma, kuşatılma deneyimini yaşayan insanların filmi. Etrafı sarılmış Saraybosna’nın içinde ve dışında bir savaş ve direniş yaşandı. Bu film aynı zamanda medeniyetin varolma ve ayakta kalma mücadelesini anlatır. Saraybosna direndi ve ayakta kaldı. Kuşatma, savaşın yarattığı baş döndürücü çöküşü tarif ediyor.

KÜÇÜK ÖNCÜLER

Toplum tarafından dışlanan çocuklar kendi başlarının çaresine bakmak için kanunu çiğneyerek hırsızlık yaparlar. Onları asla dinlemeyen ve sevmeyen aileleri ile sürekli tartışırlar. Bu hikayeye tezat olarak ünlü bir aktör olan Gula (Dragoljub Milosavljevic) tarafından sunulan mutlu ve tasasız çocukları gösteren bir TV programını izleriz. Yönetmen / Yönetmen Zelimir Zilnik’in filmi yarın 17.00’de Aynalı Geçit’te izlenebilir.

ÖNCE BİZİ ÖLDÜRMELERİ GEREKECEK

Mali’nin cihatçı güçlerce işgal edilip müziğin yasaklanmasından sürgündeki Mali müziğini takip eden bir belgesel. Mali’deki en önemli iletişim araçlarından biri olan müzik 2012 yılında İslamcı radikallerin toplamda Birleşik Krallık ve Fransa büyüklüğünde bir alanı ele geçirmesiyle bir gecede yasaklandı. Ancak Mali’li müzisyenler enstrümanlarını bırakmak yerine savaştılar. Yönetmen Johanna Schwartz’ın filmi yarın 20.00’de Zero İstanbul’da gösterilecek.

GELECEK BİZİM

Gelecek Bizim, 1976 yılında Arjantin’de diktatörlük döneminde Arjantin’in en prestijli liselerinden olan Colegio Nacional de Buenos Aires’de eğitim görürken kaçırılıp kaybedilen gençlerin hikayesini anlatıyor. Bu prestijli okuldan, 15-19 yaşlarında 108 öğrenci dönemin hükümeti tarafından öldürüldü. Bu gençler, ’70’li yılların başında gençleri organize eden en büyük sosyalist devrim için mücadele eden politik grubun kurucusuydular. Çok güzel günler geçiriyorlardı ta ki dostlukları ve aşkları askeri kuvvetlerin şiddetiyle kesilene dek.
Bugün bu çocukların çoğu kayıp, diğerleri ise hem sağ kalmalarını hem de akıllarını korumalarını sağlayan uzun yıllar süren sürgünlerinden yeni dönüyorlar. Film, eski kayıtlardan ve sağ kalanların seslerinden oluşan sekiz ayrı görüntü ile bilmecenin eksik kalan parçalarını yeni jenerasyonlar için toparlıyor.

QUEER SİNEMA OKUMALARI

Dokumentarist İstanbul Belgesel Günleri’nin yeni bölümlerinden olan LGBTİ Belgeselleri’nin yanı sıra 30 Mayıs Queer Sinema Okumaları paneline de hazırlanıyor. Cezayir Restoran’da gerçekleşecek etkinlik; Türkiye üzerinden de geçen film örneklerinden dünya sinemasına, queer sinema estetiği ve queer sinemasının ne olduğuna dair konuşmalardan oluşacak. Erdal Partog, Can Candan, Evrim Kaya, Erman Ata Uncu’nun konuşmacıları olduğu panelin saati ise 18.00.  (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Suudi Arabistan'da erkek doğum uzmanına saldırı!

SONRAKİ HABER

Antalyalı çocuklar, Cizreli çocuklara mektup yazdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...