27 Mayıs 2016 00:52

Dr. Berk Çağdaş'ın şiir kitabı; Masum arayışlar

Dr. Berk Çağdaş'ın Masum Arayışlar isimli şiir kitabı, şiir sevenlerin beğenisine sunuldu.

Paylaş

Eylem AYDOĞDU

Bu toprakların geleneksel biçimlerinden, modern bir üsluba uzanan, içerisinde geniş bir bilgi yelpazesini barındıran Masum Arayışlar şiir kitabı Dr. Berk Çağdaş tarafından yazılıp, şiir sevenlerin beğenisine sunuldu.

Çağdaş, İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme ve Endüstri Mühendisliği Fakültesinden mezun olup, daha sonra yüksek lisans ve doktora çalışmalarını bitirdi. Otuz yılı aşkın bir süredir şiir yazan ve yazmaya  devam eden Çağdaş,  şiirlerinin büyük bir kısmını Masum Arayışlar kitabında topladı. Masum Arayışlar, toplam iki yüz elli beş sayfada farklı farklı birçok konuyu ele alıyor. “Yitirilen Canlar,  Bir Şeyler Yapmak Lazım, Siyaset, Yok Olan Ümitler, Güzel Ülkeme, Karanlık Gecenin Efendisi, Kadın, Yalandan Kuleler” en dikkat çeken şiirler arasında yer alıyor. Şiirler, modern dünyanın getirilerini, insan ilişkilerini, bu topraklarda yaşanılan ve yaşatılanların da altını çiziyor. Yazar, tüm şiirlerden önce şiirlerin kısa kısa öykülerini de yazmayı üslup olarak belirlediğini dile getiriyor. Özellikle de bir nevi öyküleme veya çözümleme olarak nitelendirilebilecek  çalışmasını yapma sebebi olarak yazar ve okuyucu arasında  bir köprü olgusu, şairin düşüncesiyle okuyucunun algısının arasındaki iletişimi kuvvetlendirmek amacıyla yaptığını belirtiyor. Dr. Berk Çağdaş’ın en çok okuduğu şairlerin başında kendisi gibi Kabataş Erkek Lisesi mezunu olan  ve okulda bıraktığı yazımlarından da -kendisi her ne kadar zamanına yetişemese de- faydalandığını belirttiği Behçet Necatigil’in serbest yazım türlerinden etkilendiğini dile getiriyor.

ŞİİR BİR EMPATİ SANATIDIR

Masum Arayışlar şiir kitabında şiirlerde kullanılan aritmetik yazım dikkat çekiyor. Şiir yazan insanların uç noktalarda kötülük yapamayacağına inanan Çağdaş şiiri, empati sanatının kelimelere yansımış hali olarak gördüğünü ifade ediyor.
Masum Arayışlar’da,  şiir dizeleri aracılığıyla tabiata, oluşa varolmaya, yaşam denen karmaşaya, oluşların nedenlerine farklı bir şekilde bakılıyor. Şiirlerde anlatılan ve birçok ömrün içinden geçen sessizlik, yalnızlık, kuruluk, manevi anlamda fakirlik, kavramları ile ezotorik ruhlara tercümanlık yapılıyor. Yaşamda ödenmesi gereken bedellere, edebi yok oluşa, keşkelere değinilen kitapta şiir sevenleri modern ve  keyifli bir yolculuk bekliyor.

ÖNCEKİ HABER

Beirut yarın İstanbul’da

SONRAKİ HABER

Suudi Arabistan'da erkek doğum uzmanına saldırı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...