27 Mayıs 2016 00:39

'17-25 Aralık dosyası yeniden açılsın'

Avukat Kamil Tekin Sürek, ortaya çıkan belgeler ışığında 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmasının yeniden açılması gerektiğini dile getirdi.

Paylaş

ABD’de yargılanan Reza Zarrab’ın, eski bakanlara verdiği rüşvetin belgelerinin açıklanmasının ardından 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun yeniden açılması istendi.
Zarrab’ın, eksi bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan’a milyonlarca dolar rüşvet verdiğinin ortaya çıktığına dikkat çeken Avukat Kamil Tekin Sürek, ortaya çıkan belgeler ışığında 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmasının yeniden açılması gerektiğini dile getirdi.

YENİ BELGELER DİKKATE ALINMALI

Ortaya çıkan yeni belgelere göre Zarrab ve rüşvet verdiği öne sürülen kişiler hakkında Türkiye’de dava açılabileceğini söyleyen Sürek, yaşananların Deniz Feneri  sürecine benzediğine dikkat çekti. Deniz Feneri davasının ilk önce Almanya’da başladığını hatırmatar Sürek, suçun Türkiye’de de işlenmesi nedeniyle Almanya’daki mahkemenin dosyayı Türkiye’ye gönderdiğini ve dava açılmak zorunda kaldığını anlattı. ABD’deki mahkemenin elindeki belgeleri Türkiye’ye göndermesi halinde dava açılmak zorunda olunduğunu söyleyen Sürek, Türkiye’deki herhangi bir savcının ortaya çıkan belgelere bakarak soruşturmayı yürüten ABD’deki mahkemeden dosyayı istemesi halinde dava açabileceğini ifade etti.
Davanın yeniden açılabilmesi için herhangi bir kişinin, kurumun savcılığa başvurmasının da yeterli olabileceğini söyleyen Sürek, “17-25 Aralık soruşturmasını yürüttüğü için hakkında dava acılan polis savcı ve hakimler de ortaya çıkan yeni belgelerin Türkiye’ye getirilmesini isteyebilir. Yolsuzlukları haberleştirdiği için hakkında dava açılan gazeteciler de aynı şeyi yapabilir. Dosya hakkında takipsizlik kararı veren mahkeme de yeni belgeleri dikkate alarak soruşturmayı yeniden başlatabilir. İstenen belgeler Türkiye’ye geldikten sonra dava yeniden açılabilir” diye konuştu.

‘SİYASİLER DAVA AÇILMASINI İSTEMEZ’

Sürek, ortaya belgelere göre Zarrab, eski bakanlar ve adı geçen diğer kişilerin en azından rüşvet alıp vermek, vergi kaçırmak gibi  suçlamalardan yargılanabileceklerini dile getirdi. 17-25 Aralık sürecine bakarak siyasilerin böyle dosyanın yeniden açılmasını istemeyeceğine dikkat çeken Sürek, gerçeklerin ortaya çıkmasını isteyenlerin harekete geçmesi halinde dava açılabileceğini dile getirdi.

KOMİSYON YENİDEN KURULMALI

17-25 Aralık soruşturması sürecinde kurulan Meclis Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu’nun CHP’li üyesi Erdal Aksünger de kapatılan dosyanın yeniden açılması gerektiğini ifade etti. 17-25 Aralık ortaya çıktığı günden bu yana gerçeklerin ortaya çıkarılmasını istediklerini, bu dosyanın er yada geç Türkiye’nin önüne çıkacağını söylediklerini hatırlatan Aksüger, ortaya çıkan belgelerin haklılıklarını ortaya çıkardığını söyledi. Açıklanan yeni belgelerin ışığında soruşturmanın yeniden başlatılması gerektiğini vurgulayan Aksünger, Meclis komisyonunun da yeniden kurulması gerektiğini ifade etti. Türkiye’de olması gerekenlerin hiçbirinin yapılmasını izin verilmediğini söyleyen Aksünger, ortaya çıkan yeni delil ve belgeleri inceleyeceklerini ve gerekli girişimleri yapacaklarını dile getirdi.

İLHAN CİHANER SAVCILIĞA BAŞVURDU

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner, ABD’deki soruşturmada yaşanan gelişmelere atıf yaparak 17-25 Aralık soruşturmasında verilen takipsizlik kararının kaldırılması ve etkin bir soruşturma yürütülmesi için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu.
Cihaner; 17-25 Aralık soruşturmasında 53 kişi hakkında takipsizlik kararı verildiğini, İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği’nin yapılan itirazları reddettiğini ve bakanların Yüce Divan’a sevklerinin TBMM Genel Kurulu’nda reddedildiğini anımsattı.
ABD’de Reza Zarrab, İran’da ise Babek Zencani hakkında sürdürülen soruşturmalarda “yeni delil” ve “yeni suç” niteliğinin doğduğunu belirten Cihaner, her iki ülkedeki soruşturma dosyalarının istenmesinin ve Zencani’nin tanık sıfatıyla ifade vermesinin bir zorunluluk halini aldığını vurguladı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Süper lige kim çıkacak? Adana Demirspor mu Alanyaspor mu?

SONRAKİ HABER

Beirut yarın İstanbul’da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...