26 Mayıs 2016 12:22

Tahir Elçi cinayetinde 6 ay geçti tek şüpheli yok

Diyarbakır Baro Başkan Yardımcısı Ahmet Özmen Elçi cinayetinin faili meçhul kalmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Paylaş

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin katledilmesinin üzerinden 180 gün geçmesine rağmen soruşturma dosyasında tek bir şüpheli bile yok. Soruşturma dosyasını değerlendiren Diyarbakır  Baro Başkan Yardımcısı Ahmet Özmen, fail veya faillerin “cezasızlık zırhı”nın arkasına sığınmamaları için ellerinden geleni yapacaklarını vurguladı. Özmen, “Er ya da geç failler bulunacaktır” dedi.

Elçi cinayetinden hemen sonra harekete geçen Diyarbakır Barosu, cinayetin aydınlatılması amacıyla kendi bünyesinde komisyon kurarak çalışmalara başlamıştı. Komisyon sayesinde soruşturma dosyasındaki skandallar bir bir gün yüzüne çıkarıldı. 

POLİS HEYECANDAN KAYITTAN ÇIKMIŞ!

Skandallar serisinin ilki olay günü Emniyet İstihbarat ve Foto Film Şube Müdürlüğü ekiplerince çekilen iki ayrı kamera kaydında, vurulma anına ilişkin 17 saniyelik görüntü karartıldı. Görüntüyü çeken polis, ifadesinde olay anında “Heyecandan kayıttan çıktığını” ileri sürdü. Dava avukatları kayıtlardan birinin tam silah sesi geldiği anda kesildiğini ve bu durumdan kuşku duyduklarını vurguladı. 
Skandallar olay yeri incelemelerinde kaybedilen delillerle devam etti. 30 Kasım günü olay yerinde yapılan incelemelerde 83 delil belirlendi ancak yaşanan çatışmalardan kaynaklı sadece 43’ünün toplanabildiği ileri sürüldü. Bu delillerden 42, 47 ve savcının gördüğü 80 numaralı delilin olay yerinden alınmayarak kaybedildiği ortaya çıktı. 

POLİSLERİN İFADESİ ALINMADI 

Soruşturma dosyasına gönderilen görevlendirme yazılarında olay günü sivil bir araçta gençleri takip eden İstihbarat Şube Müdürlüğünde görevli 3 ve sokakta bulunan 2 polisin savcılığa isimlerinin verilmediğinden kaynaklı ifadelerinin alınmadığı ve olay günü kullandıkları silahların balistik incelemeye gönderilmediği ortaya çıkmıştı. 

DOSYADA NE DELİL VAR NE DE ŞÜPHELİ!

Komisyonda yer alan Diyarbakır Baro Başkan Yardımcısı Ahmet Özmen, soruşturma dosyasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yürütülen soruşturma dosyasında şüpheli sıfatıyla ifadesine başvurulan hiç kimsenin olmadığına dikkat çeken Özmen, “Ne yazık ki henüz bulunabilmiş fail veya failleri yönlendiren veya varsa arkasındaki karanlık odaklar bulunabilmiş değil. Dosyada failleri bulmaya yönelik ve olayı aydınlatacak tek bir delil yok. Biz defalarca söyledik bu soruşturma etkili ve hızlı bir şekilde yürütülmüyor. Böyle bir soruşturma dosyasının derhal ve ivedilikle nihayete erdirilmesi gerekiyor” dedi.

17 Mart 2016 tarihinde yapılan olay yeri incelemesine ilişkin çıkan bilirkişi raporuna da değinen Özmen, “17 Mart tarihinde yapılan olay yeri incelemesinde olaya dair bir delili bulmak mümkün olmadığı gibi hani olay yerinin bizatihi kendisi bile yok. Yani söz konusu minarenin hemen yanında bulunan cami duvarı, Tahir Bey’in vurulduğu anda yüzünün dönük olduğu işyerleri, yerde bulunan parke taşları dahi tahrip olmuş, yerinden sökülmüş, harabeye dönmüş bir ortam. Dolayısıyla biz o olay yeri incelemesinden bir netice alınamayacağını zaten biliyorduk” diye konuştu.

‘RAPORA GÖRE ATEŞ EDEN HERKES ŞÜPHELİ’

Bilirkişi raporunun sonuç kısmında yer alan “Mevcut verilerle kişinin ölümüne neden olan atışın hangi silahtan, hangi açıyla, kişinin hangi vücut pozisyonu ile nasıl gerçekleştiğinin tıbben ve fiziken bilinemeyeceği” ifadelerini yorumlayan Özmen, şu değerlendirmede bulundu: “Bu tespit sadece olay yerine yapılan açısal ve fiziki ölçümler üzerine kurulmuş bir tespittir. Yani bu durum bize Tahir Elçi cinayeti ‘faili meçhul’ olarak kaldı anlamına gelen bir sonuç çıkarmaz. Aslında bu rapor bize, o gün Tahir Elçi’nin vurulduğu anda sokak içerisinde bulunan ve ateş eden herkesin Elçi’nin katili olabileceğini ve bu cinayetin faili olabileceğini söylüyor. Dolayısıyla bu rapor o gün orada bulunan ateş eden her kişiyi şüpheli konumuna düşürmektedir.” 

‘ER YA DA GEÇ FAİLLER BULUNACAK’ 

Yargının en temel problemlerinden birinin “cezasızlık” olduğuna dikkat çeken Özmen, “Soruşturmaların etkili ve hızlı bir şekilde yürütülmemesi, cezasızlık zırhının hâlâ  varoluşunu gösteriyor. Örneğin 1990’lı yıllarda işlenmiş binlerce faili meçhul cinayetin kaçı aydınlatıldı veya kaçının üzerine yeteri kadar gidildi? Yakın bir örnek vermek gerekirse 2007 yılında işlenen Hrant Dink cinayeti ancak 2015 yılında ortaya çıkarılarak dava açılabildi. Ne yazık ki bu işler Türkiye’de uzun zaman alıyor. Ömrünü faili meçhul dosyaların aydınlatılması ile geçiren Tahir Elçi’nin dosyasının faili meçhuller kervanına katılmasına izin vermeyeceğiz. Bu konuda hiç kimsenin şüphesi olmasın. Er ya da geç failler bulunacaktır” diye ekledi. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Kaplan: Özgür Gündem ile dayanışmak demokrasi görevi

SONRAKİ HABER

Avukat Gümüştaş: Emniyet katliama izin vermiştir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...