26 Mayıs 2016 07:00

Kontrol noktaları halka eziyet haline geldi

Hakkari ile Çukurca Şemdinli ve Yüksekova ilçelerinde polis kontrol noktasındaki yol kontrolleri ve aramalar eziyete dönüştü. 

Paylaş

Hakkari ve ilçelerinde, 1990'lı yılları aşan uygulamalar devreye kondu. Adeta fiili sıkıyönetimin devam ettiği kentte 45'i aşkın polis ve asker kontrol noktası kuruldu. Hakkari ile Yüksekova ilçe yol ayrımında bulunan Yeniköprü jandarma kontrol noktasında başlayan asker ve polis kontrol noktalarının yapımı, çatışmalarla birlikte artarak sürüyor. 

KENTİN HER YERİ KONTROL NOKTASINA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Hakkari’ye girebilmek için sıkı bir aramanın yapıldığı ve bazen kilometrelerce araç kuyruğunun oluştuğu Yeniköprü jandarma kontrol noktasından geçen yurttaşlar, ardından ise Depin polis kontrol noktasında aynı uygulamaya maruz kalıyor. Kent merkezine giriş ve çıkışların yapıldığı Merzan Mahallesi'nde de polis kontrol noktası kurulurken, şehir merkezinin birçok noktasında ise 24 saat nöbet halinde bekleyen zırhlı araçların bulunduğu noktalarda keyfi aramalar yapılıyor. Yine kent merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan ve Çukurca ile merkeze bağlı bazı köylere ulaşımın sağlandığı Silehî Beldesi'nde de askeri kontrol noktası kuruldu. 

Araçların birçok noktada sık sık çevrildiği, toplamda 80 kilometre uzunluğunda olan Hakkari –Çukurca karayolunda ise sırasıyla Dizê, Dêrê, Gêman köylerinde bulunan jandarma karakollarında yurttaşlar GBT kontrolünden geçirilerek, araçları didik aranıyor. İki giriş çıkışı bulunan Çukurca’ya bağlı bütün köy yollarına ise askerler tarafından kontrol noktası kuruldu.. 

Çukurca’nın doğusunda bulunan ve her bölgesi "Özel Güvenlik Bölgesi" adı altında yasaklanan Bilêcan ve Marûfan köylerine varmadan da Serê Sêvê ve Marûfan jandarma komutanlıkları önünde kontrol noktaları kuruldu. 

Öte yandan Marinûs bölgesine alternatif ulaşımın sağlandığı Peyanîs köyü civarında bir askeri kontrol noktası bulunuyor. 

YÜKSEKOVA’DA EN AZ 8 KONTROL NOKTASI

Asker ve polis noktalarının en yoğun olduğu yerlerden birisi ise Yüksekova ile Şemdinli ilçelerinde kalan bölgeler. Sıkıyönetim uygulamalarının 75'inci gününde devam ettiği Yüksekova genelinde en az 8 polis ve asker noktası bulunuyor. Dağlıca bölgesi giriş ve çıkışlarında kurulan askeri kontrol noktalarının yanı sıra, Dara köyü civarında da askeri kontrol noktası bulunuyor. Bu noktaların birçoğu ise İran'a gidiş ve gelişlerin sağlandığı, Esendere Beldesi'nin de içinde bulunduğu alanda bulunuyor. 

HER 10 KİLOMETREDE BİR KONTROL NOKTASI

Asker ve polis kontrol noktasının en fazla bulunduğu Şemdinli ilçesinde ise hemen hemen her 10 kilometrede bir yurttaşlar durdurularak aramadan geçiriliyor. Yüksekova ve Şemdinli ilçeleri arasındaki 50 kilometrelik yol güzergahında kurulan Bevojyan, Harûnan, Dûrê, Şapatan ve Mivîş askeri kontrol noktalarındaki sıkı aramalar eziyete dönüşmüş durumda. 9'ar kilometrelik mesafeler halinde inşa edilen kontrol noktalarından özellikle 2 bin 110 rakımlık Harûna Geçidi'ndeki Harûna Karakolu önünde yapılan aramalar, halkı isyan ettirdi. Yola kurulan barikatlar ve demir çengellerle yurttaşların araçlarıyla geçişleri adeta eziyete dönerken, karakollardaki arama noktalarının dışında bazen de seyyar kontrol noktaları kuruluyor. 

ŞEMDİNLİ GİRİŞ ÇIKIŞLAR İZNE TABİ

Giriş ve çıkışların kaymakamlık izni doğrultusunda gerçekleştiği Şemdinli merkezinde ise her akşam birçok yola polis kontrol noktası kuruluyor. Yine kent merkezine yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta bulunan Rûbarok Beldesi üzerindeki Bêsosin, Berdî Zînê ve Gerdî Şapata bölgelerinde 5, sınır hattındaki bulunan Çemê Seyîdan ve Dêrkê bölgelerinde 4, İran tarafına düşen Sînewa, Katûnê ve Zêvka bölgelerinde ise 4 tane askeri kontrol noktası bulunuyor. (DİHA)


 

ÖNCEKİ HABER

Çöp toplayan çocukların sayıları her geçen gün artıyor

SONRAKİ HABER

Dink davasında tahliye talepleri reddedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...