26 Mayıs 2016 06:32

Çöp toplayan çocukların sayıları her geçen gün artıyor

Urfa’da çöp toplamak zorunda bırakılan çocuklar günlük 10-15 lira için en az 13 saat çalışıyor.

Paylaş

Urfa’da küçük bedenleriyle çöp toplamak zorunda bırakılan çocuk işçiler, iş sahalarına Suriyeli mülteci çocuklar eklenince mesai saatlerini daha erkene çektiler. Günlük 10-15 lira için en az 13 saat çalışan çocuklara her gün yeni birileri ekleniyor. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye genelinde Ocak 2016 itibariyle 18 yaş altında çalışan çocuk işçi sayısı 133 bin 33 kişiyi buldu. Çocuk işçilerden 59 bin 571'inin kız, 73 bin 432'sinin ise erkek olduğu bildirildi. Hemen hemen her kentte sokakların müdavimi olan ve çöplerde kağıt, plastik, cam şişe toplamak zorunda kalan çocuklara her gün yeni birileri ekleniyor. 

'ÇÖP KARIŞTIRMAZSAK PARA YOK'

Urfa’nın sokaklarında çöp konteynerlerinin başında yaşları 10-12 arasında değişen çocuklar, "Çöp karıştırmazsak para yok" diyerek mecbur bırakıldıkları zorlu yaşamı dile getiriyorlar. Sabahın erken saatlerinde şehrin sokaklarını gezen çocuklar, çöplerde topladıkları katı atıkları ayrıştırarak satıyor. Urfalı çocukların çalışma sahasına Suriye savaşından gelen mülteciler eklenince sokakta rekabeti arttırdı. Urfalı çocuklar daha fazla iş yapabilmek için mesai saatlerini erkene çektiklerini dile getiriyor. 

'SABAH UYANMAK ZOR'

Sabah saat 6'da uyandığını ve çöplerden naylon, cam şişe ile kağıt topladığını belirten Suriye'nin Halep kentinden göç eden 13 yaşındaki Y.M. "Akşam saat 7'de eve dönüyorum. Günlük kazancım değişiyor. Bazen 10 TL, bazen 15 TL kazanıyorum. Yaptığım iş zor ama sabah uyanmak daha zor" diyor. 2 yıl önce savaştan kaçıp ailesiyle birlikte geldiğini anlatan M., ülkesini terk ettikten sonra eğitimine ara vermek zorunda kaldığını, para kazanmak için 12-13 saat çalıştığını dile getirdi. 

10-15 TL'LİK ÇOCUK EMEĞİ

Hayat-i Harrani Mahallesi'nde oturan 10 yaşındaki M.E. de, "Sabah erkenden çayımı içip hurda toplamaya çıkıyorum. Artık topluyorum. Zor bir iş. Topladıklarımı hurdacıya satıyorum. Günlük 10 - 15 TL kazanıyorum" diyor. Daha önce 3 kardeş bu işi yaptıklarını bir abisinin askere gittikten sonra iki kardeş ayrı mahallerde çöp ayrıştırıp "ailesine katkı" sağladığını söyledi. 

KÜÇÜK BEDENE AĞIR YÜK

Geçim sıkıntısından kaynaklı çalışmak zorunda olduğunu dile getiren 14 yaşındaki A.A. ise, sabah erkende işe başladığını ve günde ortalama 30 TL aldığını belirtiyor. A.A., "10 kardeşiz. 3'ü evli. Ancak diğerlerine ben bakıyorum. 2 ağabeyim daha benim gibi çöp topluyor. Okumuyorum ve ailemin geçimini böyle sağlıyorum. Öğlene doğru arabam ağırlaşınca taşımakta zorlanıyorum" diyerek çalışma koşullarını anlattı. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Moskova, düşürülen uçağın ölen pilotu için dava açıyor

SONRAKİ HABER

Kontrol noktaları halka eziyet haline geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...