25 Mayıs 2016 20:09

Fransa’da 8’inci genel grev günü

Fransa'da iş yasasına karşı başlayan eylemler giderek yayılıyor. Bugün bu yasaya karşı 8. genel grev ve eylem günü.

Paylaş

Deniz UZTOPAL
Paris

Fransa’da iş yasasına karşı başlayan eylemler giderek yayılıyor ve farklı iş sektörlerini de içine çekiyor. Manuel Valls Hükümeti, yasa konusunda kararlı olduğunu açıklamasına karşın, toplum içerisinde grevlere destek büyüyor. Petrol dağıtımının büyük oranda durduğu ülkede, nükleer santrallerde de iş durduruluyor. Limanlar, demir yolları ve inşaat şantiyelerin de işçiler grev yapıyor. Grevler elektrik kesintilerine de yol açacak. İşçiler, esnek çalışma, işten atmaların kolaylaştırması gibi haklara yönelik saldırılar içeren yeni iş yasasının geri çekilmesini talep ediyor.

DEMİR YOLLARINDA 31 MAYIS’TA SÜRESİZ GREV

CGT’nin (Genel İş Konfederasyonu) demir yolları şubesi her hafta çarşamba ve perşembe günleri grev yapma çağrısını yeniledi ve trafiği yavaşlattı. Demir yolu işçileri iş yasasının çekilmesini talep etmenin yanı sıra çalışma koşullarının iyileştirilmesine dair talepleri ifade ediyorlar. Şu ana kadar geri adım atmama konusunda direnen hükümet ve Devlet Demir Yolları Şirketi (SNCF) yönetiminin tavrına karşı işçiler içerisinde en güçlü 4 federasyon, 31 Mayıs’tan itibaren süresiz grev çağrısı yapıyor.

10 Haziran’da başlayacak Avrupa Futbol Şampiyonası öncesi yapılan bu çağrı hükümetin telaşlanması ve CGT sendikasına saldırmasına neden oldu. Tüm televizyon kanalları iki haftadır yoğun bir CGT’yi karalama kampanyası yürütüyor. Ama bu grevin yaygınlaşması ve toplun içerisinde eylemcilere desteğin artmasına engel olamadı.

12 BİN İSTASYONUN YÜZDE 20’Sİ KAPANDI

Yaklaşık bir haftadır Fransa’da bulunan 8 rafineriden 6’de üretim tamamen durdu ve diğer ikisinde ise yavaşlatıldı. Pazartesinden itibaren binlerce benzin istasyonun rezervleri tükenmiş, istasyon önünde onlarca metre uzunluğunda kuyruklar oluşmuştu. Çalışma Bakanlığı verilerine göre ülke genelinde bulunan 12 bin benzin istasyonunun yüzde 20’si tamamen kapanmış durumda.
“Akaryakıtsız kalma” korkusu ise benzin ve mazot tüketiminin 3 kat artmasına neden oldu.

Yolda kalan, işine gidemeyen yüzlerce araç sahibi yurttaş ise esas olarak bu durumun sorumlusu olarak hükümeti görüyor.

1995 GREVLERİNİ HATIRLATIYOR

Toplum içinde ülke ekonomisini yavaşlatan grevcilere duyulan bu sempati en son 1995’de gerçekleşen genel grevleri anımsatıyor. Aynı dönem büyük zorluklara yaşanmasına karşın halk içinde sendikacılara karşı büyük bir destek ortaya çıkmıştı.

Hükümet ise eylemleri bölmek ve yollarda oluşturulan barajları kaldırmak için iki gündür her sabah saat 4’e doğru işçilerin üzerine polis gönderiyor. Özellikle de Fos-Sur-Mer rafinerisinde polisin yoğun şiddet kullanması diğer tüm rafinerilerde büyük tepkilere neden oldu.

POLİS SALDIRISI HÜKÜMETE ÇÖZÜM OLMADI

Polisin saldırılarının barajları kaldırması ise ülkede ciddi olarak hissedilen yakıt kıtlığına engel olamadı. Ulaştırma Bakanı Alain Vidalies, önce grev yapan nakliyat işçilerine, iş yasasında var olan “fazla mesai ücretlerinin düşürülmesi” maddesinin onlar için geçerli olmayacağını bildirdi, ardından tüm benzin istasyonlarının ihtiyaçlarını karşılayabilmek için kamyoncuların geçici olarak çalışma saatlerini uzatan bir kararname yayınladı.

Bu hamle nakliyat işçilerinin grevlere katılmasını kısmen azaltsa da bu sefer de liman ve tersane işçilerin greve katılması, akaryakıtlarda hissedilen kıtlığın giderilmesine engel oldu.

LİMAN VE TERSANELER DE GREVE KATILDI

Öte yandan CGT’nin liman ve tersaneler şubesi de işçileri greve çağırdı. Liman ve tersane işçilerinin eylemlere katılması ülkede var olan benzin ve mazot kıtlığını artıracağına kesin bakılıyor. Zira Fransa’nın akaryakıt ihtiyacının yarısı ithalatla sağlanıyor.
Ve bu gemiler esas olarak Le Havre ve Marsilya limanlarına getiriliyor.

Marsilya’nın en büyük limanı Fluxel’de pazartesinden bu yana grev var ve limanda hiçbir akaryakıt gemisi yük boşaltmıyor.
Uçak yakıtlarının geldiği Le Havre limanında Çarşamba’dan itibaren işçiler greve başladı. En fazla 2 veya 3 gün sonra onlarca uçağın yakıt eksikliğinden dolayı açmasının engellenmesi bekleniliyor.

NÜKLEER SANTRALLER DURDU ELEKTRİKLER KESİLDİ

CGT- Petrol Federasyonu’nun rafinerilerdeki etkili grevinden sonra CGT-Enerji Federasyonu da bugünden itibaren ülkenin tüm nükleer santrallerinde de üretimi durdurma veya engelleme çağrısı yaptı.

FO Konfederasyonun da desteklediği “elektrik üretiminin durdurulması” çağrısına ek olarak CGT, nükleer santrallere giden yolları kesme ve barikatlar oluşturma çağrısında bulundu. Aube bölgesinde bulunan Nogent-Sur-Seine nükleer santralinde toplanan işçiler eylem kararı aldı.

CGT-Enerji Federasyonu sözcüsü Marie-Claire Cailletaud, işçiler yeni iş yasasına ve hükümetin Meclisi baypas ederek yasası çıkarmasına karşı büyük bir tepkinin olduğunu ve bu tepkinin, ülke genelinde elektrik üretiminin durdurmasına yol açma ihtimalinin yüksek olduğunu ifade etti.

AVM’NİN ELEKTRİKLERİNİ KESTİLER

Bugün Marsilya yakınlarında bulunan Avrupa’nın en büyük AVM’si olan Plan-de-Campagne iki saatlik elektrik kesintisi yaşandı. Bu tür eylemlerin önümüzdeki günlerde yaygınlaşacağı açıklandı. Marie-Claire Cailletaud bu tür eylemleri “gönüllü yapmadıkları ve en kısa sürede de bitmesini” istediklerini belirttikten sonra bunun tek çaresinin Başbakanın iş yasasını geri çekmek olduğunu ifade etti.

HAVAYOLLARINDA GREV 3-5 HAZİRAN’DA

Fransa Havayolları’nda pilotların grev çağrısından sonra hava kulelerinde çalışan kontrolörler de 3-5 Haziran günlerinde greve gideceklerini açıkladılar. Kontrolörler arasında örgütlü tüm sendikalar grev çağrısına katıldı.

YARIN GENEL GREV GÜNÜ

Farklı iş kollarında ayrı ayrı alınan grevlerin yanı sıra bugün tüm Fransa’da yine “genel grev” günü olacak. Greve katılacaklarını açıklayan CGT’nin inşaat sendikası büyük şantiyelerin tümünde çalışmayı durdurma çağrısının yanı sıra ülkenin dev tekellerinin kimi şantiyelerinde de iş bırakılacağını açıkladı.

Dünyanın en büyük satış platformlarından olan Amazon işçileri de iş yasasının geri çekilmesi ve ücretlerin artırılması talebiyle bugün üretimi durdurma kararı verdi.

ÖNCEKİ HABER

Dink davasına yarın devam edilecek

SONRAKİ HABER

Arjantinli çocukların koltuk değneği dayanışması!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...