25 Mayıs 2016 10:16

KESK üyelerine ceza yağdı: 16 bin emekçiye grev soruşturması

KESK, 29 Aralık grevi gerekçe gösterilerek son üç ayda 16 bin 475 üyeleri hakkında soruşturma açıldığını duyurdu. 

Paylaş

KESK’in sendikal hak ihlalleri raporuna göre son 3 ay içerisinde, konfederasyona bağlı sendikaların üyesi 82 kişi sürgün edildi ya da görevi değiştirildi. 23 kamu emekçisi hakkında kademe ilerleme cezası verilirken, memuriyetten men edilen veya görevine son verilenlerin sayısı ise 50’ye ulaştı. 

KESK 3 aylık sendikal hak ihlalleri raporunu açıkladı. KESK Genel Merkezi'nde yapılan basın toplantısında, Başbakanlığın 17 Şubat 2016 tarihli “terör genelgesi” ile kamu emekçileri içerisinde cadı avı başlatıldığı ifade edildi. KESK Hukuk, TİS ve Uluslararası İlişkiler Sekreteri Fatma Çetintaş, “AKP faşizmine yönelik en ufak itirazı ve muhalefeti olan emekçiler her türlü baskı ile karşılaşıyorlar” dedi.

16 BİN 475 KAMU EMEKÇİSİNE SORUŞTURMA

Çetintaş, “ Şu ana kadar çoğu eğitim emekçisi olmak üzere en az 16 bin 475 kamu emekçisine greve katıldığı için soruşturma açıldı. Yakın tarihimizin aynı eylem için bir seferde açılmış en büyük soruşturması ile karşı karşıyayız ve binlercesine de açılacağı söylenmektedir. Cumhuriyet tarihinin en büyük katliamı 10 Ekim katliamı soruşturmasında bir arpa boyu yol alınamayıp, katliamı kınayan ve greve katılan arkadaşlarımıza yönelik soruşturmalarda hız kesmediler” diye konuştu. Demokratik ve meşru sendikal eylem ve etkinliklerinin neredeyse tümünün 'devlet güvenliğine tehdit' olarak değerlendirildiğini ifade eden Çetintaş, ceza davaları ve soruşturmalarının çoğu Cumhurbaşkanı ve başbakana hakaretten dolayı açıldığını belirtti. Başbakanlık İletişim Merkezi'nin(BİMER) bir ihbar kurumu olarak kullanıldığını, soruşturma ve fişlemelerin buraya gelen “isimsiz” ihbarlara dayandırıldığını kaydeden Çetintaş, geçmişte benzer şekilde “isimsiz e-postalar” aracılığıyla açılan davaların bugün Gülen cemaati ve AKP arasındaki kavga nedeniyle “kumpas” olarak nitelendiğine dikkat çekti. 

BÖLGE MİTİNGLERİNE ÇAĞRI

7 Şubat- 7 Mayıs tarihleri arasında 82 KESK'linin sürgün edildiğini aktaran Çetintaş, “Sürgün edilenlerin çoğu sendikalarımızın şube yöneticileridir. Soruşturmalar, mobbing, ceza davları vb baskı araçları ile üyelerimiz istifaya zorlanmakta, yeni üye  yapmalar engellenmeye çalışılmaktadır. Sadece 3 ayda sendikal faliyetlerinden dolayı 50 arkadaşımızın işten atılması, 20 arkadaşımızın gözaltına alınması ya da tutuklanması korkunç bir rakamdır” diye konuştu. Çetintaş,”AKP'nin faşizan politikaları ile siyasal ve çalışma yaşamındaki baskılar gizlenmeye çalışılsa da bizlerin ve diğer demokrasi güçlerinin çabaları uluslararası kurumların da gündemine girmeye başlamıştır” dedi. 

KESK'in, bağlı sendikaları ve yüzbinlerce üyesiyle ne geçmişte ne de bugün karanlığa teslim olmadığına vurgu yapan Çetintaş, “Fiili, meşru ve hukuki mücadelemizi ne pahasına olursa olsun yükselteceğiz, tüm ezilen ve ötekileştirenlerle daynışma ağını kurarak baskıları püskürteceğiz” dedi.

Bu vesile ile Akp faşizmine birlikte karlı koymak ve ortak mücadele etmek için 'Laik eğitim laik yaşam', 'İş güvencemizden vazgeçmeyeceğiz', 'Baskı, sürgün ve işten atmalara karşı alanlardayız' şiarıyla 28-29 Mayıs tarihinde  9 bölgede yapacağımız mitinge tüm emekçileri davet ediyoruz diye söyledi. 

İŞTE ÜÇ AYIN BİLANÇOSU

SORUŞTURMA, UYARI VE KINAMA CEZALARI – 16 bin 646 
SÜRGÜN, GÖREV YERİ/GÖREV DEĞİŞİKLİĞİ – 82
İŞTEN ÇIKARMA/GÖREVE SON VERME CEZALARI – 50
GÖZALTI VE TUTUKLAMA – 20
CUMHURBAŞKANINA/BAŞBAKANA HARAKET DAVASI – 37 
KADEME İLERLEMESİNİN DURULMASI CEZASI – 23
CEZA DAVALARI VE SORUŞTURMALAR – 102
AKADEMİSYENLERE YÖNELİK KADRO İADESİ/İŞTEN ÇIKARMA – 12
AYLIKTAN KESME VE İDARİ PARA CEZASI – 16
SOSYAL PAYLAŞIM, İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE YÖNELİK DAVALAR - 40
MOBBİNG – 14
SENDİKAL FAALİYETLERİN ENGELLENMESİ - 11 
SENDİKAL MATERYALLERİN ENGELLENMESİ – 3
EYLEM VE YÜRÜYÜŞ ENGELLEME – 2
2911’E MUHALEFET İDDİASIYLA DAVALAR - 5
EĞİTİM VE ÖĞRETİM HAKKI ENGELLENMESİ – Cizre, Silopi, Nusaybin, Sur, Yüksekova (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ, 'Evrim'e 'Devrim'le sahip çıktı

SONRAKİ HABER

Ankara Engelsiz Filmler Festivali başladı 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...