25 Mayıs 2016 09:48

Direniş bayrağı Belçika’da

Fransa’da işçilerin, kamu çalışanlarının ve gençlerin sosyal kısıtlamalara karşı verdiği mücadeleye Belçika emekçileri de katıldı.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Benzer şekilde haftalık çalışma sürelerinin artırılması, ücretlerin düşürülmesi ve emeklilik yaşının 67’ye çıkarılmak istenmesine sendikaların çağrısıyla salı günü Brüksel’de yapılan gösteriye 60 bine yakın emekçi katıldı. Hükümetin geri adım atmaması durumunda mücadele setleşerek devam edecek.

Fransa’da sözde solcu hükümet tarafından çalışma yasasında yapılan değişiklikle kazanılmak istenen pek çok hakkın kısıtlanmasının bir benzeri komşu ülke Belçika’da hayata geçirilmek isteniyor.  

2014’ten bu yaşa işbaşında olan sağ muhafazakar-liberal koalisyon hükümetinin Başbakan Charles Michel tarafından gündeme getirilen plana göre Belçika’da haftalık ortalama çalışma süresi 38 saatten 45 saate, emeklilik yaşı da 65’ten 67’ye çıkarılmak isteniyor. Ayrıca çalışanların ücretlerinde önemli kesintiler planlanıyor. Belçika basınında yer alan haberlere göre hazırlanan “reform”un yürürlüğe girmesi durumunda ülkede çalışanların yıllık geliri yılda ortalama 1200 ila 1500 avro arasında azalacak.

BRÜKSEL’DE 60 BİN KİŞİ YÜRÜDÜ

Kazanılmış haklara büyük bir saldırı anlamında gelen bu kısıtlama planına karşı önceki gün başkent Brüksel’de sendikaların çağrısıyla büyük bir gösteri düzenlendi. Belçika’nın değişik kentlerinden otobüs, tren ve özel arabalarla gelerek eyleme katılanlar Güney Tren İstasyonunda bir araya gelerek yürümeye başladılar. Polisle bir grup gösterici arasındaki çatışmada ise 10 kişi yaralandı. Polis göstericilere su sıkarak dağıtmaya çalıştı, ancak kitle dağılmayarak yürüyüşe devam etti. 

Yürüyüşte, ‘Haftalık 45 saate hayır’ ve ‘Emekliliğimizden ellerinizi çekin’ sloganları öne çıktı. Katılanlar arasında Eski Sosyalist Hükümet Başkanı Elio di Rupo’nun da olduğu bildirildi. 

GREV ETKİLİ OLDU

Eylem dolayısıyla ülke genelinde kreşler kapalı kaldı, belediye çalışanları işe gitmedi. Bu nedenle çöpler toplanmadı, posta işlemleri yapılmadı. Liman kenti Antwerpen’de toplu taşıma araçları sefere çıkmadı. Keza eylemin yapıldığı başkent Brüksel’de de toplu taşımada önemli aksaklıklar yaşandı. Eylem çağrısında bulunan Hıristiyan ve sosyal demokrat sendikalar hükümetin uzlaşma için bütün imkanları tükettiğini belirterek “Sabrımız bitti” mesajını verdiler.

SENDİKALAR KARARLI 

Sosyal Demokrat ABVV sendikası tarafından yapılan açıklamada, bundan sonra sosyal kısıtlamalara karşı daha güçlü mücadele sürdürüleceği duyuruldu. Eylemlere hükümet partilerine yakınlığıyla bilinen Hıristiyan Demokrat ACV sendikasının katılması önemli. Keza yapılan kamuoyu araştırmalarında, hükümet partilerini oluşturan Flaman Milliyetçileri (N-VA), Flaman Hıristiyan Demokratları (CD&V) ve Flaman ve Valon bölgelerindeki Liberaller’in (Open VLD ve MR) partilerinin tabanı da kısıtlamalara karşı çıkıyor. Hükümet cephesinde gösteriyle ilgili açıklama yapılmazken, sendikalar geri adım atılmaması durumunda daha büyük eylemlerin yapılacağını duyurdu.

Belçika’da 2014’ten bu yana Muhafazakar-Liberal hükümete karşı büyük eylem oldu. Kasım 2014’te yaklaşık 100 bin kişi sokaklara dökülürken, Ekim 2015’te de yine yaklaşık 80 bin kişi Brüksel’de protesto gösterisi düzenlemişti. 

Öte yandan 9 haftadır grevde olan gardiyanlar grevinin bitirilmesi için tarafların uzlaşmaya varmak üzere olduğu açıklandı. 

KISITLAMA PAKETİNDE NELER VAR?

*Haftalık çalışma süresini 38’den 45’e çıkarmak

*Emeklilik yaşını 2030’dan itibaren 65’ten 67’ye çıkarmak

*Kamu hizmetlerinde kısıtlamalara gitmek

*Ücretlerin enflasyon oranına bağlı olarak otomatikman yükselmesini öngören sisteme son vermek

ÖNCEKİ HABER

Meclis, DİSK Başkanı Kani Beko'yu kara listeye aldı

SONRAKİ HABER

ODTÜ, 'Evrim'e 'Devrim'le sahip çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...