25 Mayıs 2016 09:18

İsveç Parlamentosu’nda eylem: Bırakın kömür yerinde kalsın

İsveç’in enerji tekeli Vattenfall’ın linjit kömür madenlerini kapatmayıp Çek tekeli EPH’ye satma girişimi İsveç Parlamentosunda protesto edildi.

Paylaş

Bir devlet tekeli olan Vattenfall'ın satış girişiminin parlamentoda tartışılması sırasında parlamento binası önünde toplanan 100 civarında yaşam savunucusu, hükümetin tutumunu protesto etmek amacıyla bir gösteri gerçekleştirdi.

Vattenfall ve İsveç Hükümeti'nin çevre politikasını kınayan konuşmalar yapan ve aynı içerikte doviz ve pankratlar taşıyan eylemciler, Vattenfall’ın sahibi olduğu linjit kömür ocaklarının çevreyi zehirlediğini belirterek kapatılmasını talep ettiler.

Bir grup aktivist de, parlamentonun içinde eş zamanlı bir eylem gerçekleştirdi. Daha önce sırtlarına “Bırakın kömür yerinde kalsın” yazan eylemciler, giysilerini çıkararak sırtlarını konuyu tartışan milletvekillerine döndüler.

Bu arada eylemcilerden biri, ellinde bulunan bir şişedeki sıvıyı parlamentoda konuyu tartışan milletvekillerine püskürtürken aynı zamanda “Politikacıların eli kanlı, Afrika'da çocuklar açlıktan ölüyor” diye bağırdı.

Parlamento Başkanı, oturuma ara verdi ve eylemciler güvenlik görevlileri tarafından dışarı çıkarıldı. Politikacılara yönelik kırmızı sıvı fışkırtan çevrecinin Klimat Aktion adlı çevreci grubun eski başkanı Samuel Jarick olduğu belirlendi. Püskürttüğü sıvının ahududu ve domates suyu karışımı olduğunu söyleyen Jarrick, eylemin arkasında durduğunu söyledi.

10 dakikalık bir aradan sonra yeniden başlayan tartışmalar sırasında söz alan Sol Parti lideri Jonas Sjöstedt, “Eğer linjit kömürü çıkarılıp yakılırsa çevreyi kirletiriz” dedikten sonra ocakları satın almak isteyen EPH adlı tekelin haydut ve dolandırıcı bir şirket olduğunu söyledi. Sol Parti olarak Vattenfall’a ait maden ocaklarının satılmasına karşı olduklarını ve kapatılmasını talep etti. (Stockholm/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Adana’da kentsel dönüşüm paneline katılım yoğun oldu

SONRAKİ HABER

Meclis, DİSK Başkanı Kani Beko'yu kara listeye aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...