25 Mayıs 2016 09:11

Adana’da kentsel dönüşüm paneline katılım yoğun oldu

Adana’da İMO Adana Şubesi ve Adana Barosu’nun düzenlediği Kentsel Dönüşüm paneline vatandaşların katılımı yüksek oldu.

Paylaş

Volkan PEKAL 
Adana

1600 hektar üzerinde 33 noktada kentsel dönüşüm projelerinin olduğu Adana’da İMO Adana Şubesi ve Adana Barosu’nun düzenlediği Kentsel Dönüşüm Sürecinde Barınma Hakkı ve Hukuksal Süreç konulu panele vatandaşların katılımı yüksek oldu. Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleşen panele belediye başkanlarının hiçbiri katılmazken Seyhan Belediye’sinden başkan yardımcıları katım gösterdi. Panelde çok sayıda vatandaş söz alarak sesini duyurma imkanı buldu. Mahalle sakinlerinin en çok gündemini oluşturan konu borçlandırma oldu. Bir daireye iki daire verileceği örneklerini sıralayan hak sahibi vatandaşlar kentsel dönüşüm kararı alınırken kendilerine sorulmadığını ve kamulaştırma durumunda verilen teklifin altında miktarda paralar çıkacağı tehdidi ile karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. 

‘PARAMIZ OLSA NEDEN ORADA OTURALIM’

Kentsel dönüşüm alanı ilan edilen mahallelerden Döşeme Mahallesinin Muhtarı Şafak Şenbayrak, borçlandırılarak kentsel dönüşüm yapılmasına tepki göstererek “Bizim paramız olsa neden orada oturalım? Bizim gidecek başka yerimiz yok. Ağzından bal damlayıp bizi mağdur eden yöneticiler de mağdur olur” diye konuştu. 

‘İKİ DAİREYE 120 LİRA BORÇLANDIRMAK İSTİYORLAR’

Barbaros Mahallesi sakini Ahmet Pala, Seyhan Belediyesi’nin 115 metrekare 2 katlı evine karşılık 120 bin lira borçlandırarak 90 metrekare iki daire teklif ettiğini söyledi. 3 aylık engelli maaşı ile geçindiğini söyleyen Pala, “Ben 120 bin lirayı nasıl ödeyeceğim?” diye soruyor. 

‘BİZİ ŞEHRİN MERKEZİNDEN GÖNDERMEK İSTİYORLAR’

Uzun yıllardır kentsel dönüşümle boğuşan Sinan Paşa mahallesinin kurduğu derneğin başkanlığını yürüten Ali Özaslan, mahalle olarak edindikleri deneyimleri paylaştı. Kentsel dönüşümle kendilerine ödeyemeyecekleri faturalar çıkarıldığını ifade eden Özaslan, amaçlananın kendilerini şehir merkeziden şehrin çeperlerindeki yerlere göndermek olduğunu dile getirdi. Barbaros mahallesinde oturan bir başka vatandaş, Emine Körümdük, 4 tane engelli çocuğu olduğunu belirterek 4 katlı evine karşılık kendisine 2 daire teklif edildiğini belirterek “Bize hakkımızı versinler” dedi. 

SEYHAN BELEDİYESİ: YASAL SINIRLARI AŞAMAYIZ

Panelde söz alarak konuşan Seyhan Belediye Başkan Yardımcısı Türkan Eşli, Barbaros mahallesindeki projenin kendilerinden önceki belediye yönetiminin başlattığı bir proje olduğunu söyledi.  Hazırlanan protokolde 100 metrekareye 19 metrekare verildiğini dile getiren Eşli, kendilerinin bu rakamı yukarıya çektiklerini belirterek “Ancak Mevcut yasaların ötesinde yapabileceğimiz bir şey yok” dedi. 

‘RANT MI, EMEKÇİ VATANDAŞ MI?’

İMO Şube Başkanı H. Çağdaş Kaya’nın moderatörlüğünde gerçekleşen panele konuşmacı olarak katılan Sosyal Haklar Derneği Başkanı Can Atalay, yasal olarak bir şey yapılamayacağını söyleyenlere verecekleri yanıtın “Emeği ile geçinenlerin mi yoksa rantın mı tarafındasınız?” sorusu olduğunu söyledi. 

‘KAMULAŞTIRMALARI GERÇEKLEŞTİRECEK BÜTÇE YOK’

Belediye ile anlaşmayı kabul etmeyen vatandaşlara tehdit olarak kullanılan kamulaştırma uygulamasından bahseden Ata Türkiye genelinde bulunan kentsel dönüşüm projelerinin çokluğuna dikkat çeken Atalay, Hükümet’in merkezi bütçesinde de, belediyelerin bütçesinde de kamulaştırmaların tamamını yapacak para olmadığını söyledi. 

‘DEPREM İÇİN’  YALANI BAŞKA AFETLERE DAVETİYE ÇIKARIYOR

“Bugün Adana’da yapılmak istenen şey kentsel sağlıklaştırma mıdır, kentsel yenileme midir, kentsel sürgün müdür, zorla göç ettirme midir, mülklere el konması mıdır?” diye soran Atalay, deprem güvenliğini sağlama iddiasının göz boyama olduğunu ifade etti. Deprem diyerek vatandaşın kapısını çalanların deprem sonrası ihtiyaç olacak deprem sonrası barınma için boş alanlar, kamusal sağlık hizmetinin, yardım malzemelerinin nasıl sağlanacağı gibi konulardan hiç bahsetmediğini dile getiren Atalay, Samsun’da TOKİ evlerinin sel altında kalması ve İstanbul’da Ayamama deresinin taşmasını hatırlattı. Atalay, “Adana havzasında, bu kadar sulak bir bölgede parsel bazında yapılaşma başka yeni afetlere yol açacaktır. Afet yönetimi bütüncül olmalıdır depremi gerekçe gösterip diğer afet yaratacak unsurları ihmal ederek olmaz” dedi. Belediyelerin karar alırken hemşerilerine danışmasının zorunlu olduğunu dile getiren Atalay,  bir karar verip vatandaşı ikna eden değil vatandaşla birlikte karar vermek durumunda olduğunu söyledi. 


‘KENTSEL DÖNÜŞÜM BÖLGESİNDEKİLER BİRLİK OLMALI’

Panelin diğer konuşmacısı Ataşehir Belediyesi Hukuk Danışmanı Ali Rıza İlgezdi, kensel dönüşüm konusunda belediyeler, bakanlık ve TOKİ bu konuda çok etse bölgede yaşanan insanların da birlik olması gerektiğini ifade etti. Bunun örneklerinin olduğunu ifade eden İlgezdi, Ataşehir Belediyesi’nin bunu yaptığını ve insanların evlerini davul zurna ile yıktığını iddia etti. Hükümetin müteahhitlik ruhunu resmiyete dökmek için hükümetin 6306 nolu riskli alanların dönüştürülmesi ile ilgili yasayı çıkardığını belirterek bu yasanın ruhuna inanmakla birlikte maddelerine ve uygulanmasına katılmadığını dile getirdi. 

 

ÖNCEKİ HABER

Ege Üniversitesinde 15 öğrenci gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

İsveç Parlamentosu’nda eylem: Bırakın kömür yerinde kalsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...