25 Mayıs 2016 07:43

Ayvalıtaş davası bilirkişi raporuna itiraz üzerine ertelendi

Ayvalıtaş'ın ölümüne ilişkin açılan dava duruşması, avukatların Ayvalıtaş'ı "tam kusurlu" bulan bilirkişi raporuna itiraz etmesi üzerine ertelendi.

Paylaş

Gezi eylemleri sırasında İstanbul Ümraniye’de yapılan yürüyüşte bir aracın çarpması sonucu yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş’ı ‘tam kusurlu’ bulan Adli Tıp Kurumu  raporuna Ayvalıtaş ailesinin avukatları itiraz etti.

nadolu Adliyesi 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen 13. duruşmada Baba Ali Ayvalıtaş, “Adaletin hiç kalmadığını görüyoruz” derken, Ayvalıtaş ailesinin avukatlarından Ayla Öztabak da, raporun olayın oluş şeklini bile yansıtmadığını vurguladı. Mahkeme itiraz için avukatlara ek süre vererek duruşmayı 12 Temmuz tarihine erteledi.

RAPOR NE DİYOR?

Ayvalıtaş’ın ölümüyle ilgili dava dosyasına tarafların kusur durumlarına ilişkin Adli Tıp Kurumu raporu sanıklar Mehmet Görkem Demirbaş ve Cengiz Aktaş’ın “kusursuz” oldukları, Ayvalıtaş ile olayda yaralanan kuzeni Seyit Kartal’ın ise asli ve tam kusurlu olduklarını öne sürdü. Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi tarafından hazırlanan raporda, 2 Haziran 2013’te Ayvalıtaş ile Kartal’ın da aralarında olduğu kalabalığın yola çıkarak ‘dur’ işareti yaptığı ve yolu kapatmaya çalıştığı bu sırada sanıklardan Mehmet Görkem Demirbaş’ın ani fren yaparak Cengiz Aktaş yönetimindeki otomobile çarptığı, çarpışmanın etkisi ile araçların yol üstünde bulunan Ayvalıtaş ve Kartal’a çarptığı iddia edildi. 

Ayvalıtaş ve Kartal için  “Yaya girişlerinin mevcut fiziki engellerle yasaklanmış otoyola girip vasıtaların çarpmasına maruz kalarak kendi can güvenliklerini tehlikeye düşürmüşlerdir. Dikkatsiz, özensiz ve nizamlara aykırı hareket etmiş olup kendi ölüm ve yaralanma olayında asli ve tam kusurludurlar” denilen raporda sürücüler Demirbaş ve Aktaş’ın ise “kusursuz” oldukları savunuldu. 

'CENNETTEN CEHENNEME DÜŞTÜM'

Anadolu 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 13. durulmaya 2 tutuksuz sanık da katılmazken sanıkları avukatları temsil etti. Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş, olayda yaralanan kuzeni Seyit Kartal'ın katıldığı duruşmayı HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan ve babası Sami Elvan da izledi. Duruşmada söz alan Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş, "Evlat acısı çektim, onun peşinden eşini kaybeden bir insanım. Cennetten cehenneme düştüm. Suçumuz insan olmak. Orada halk yürürken üzerine sürülen araba, oğlumu öldürmüştür. Adalet bekliyorum" diye konuştu. Mahkeme heyeti, taraf avukatlarına bilirkişi raporuna karşı varsa itirazlarını ve nedenlerini gerekçelerini yazılı olarak bildirmeleri için 30 gün süre verilmesine karar verdi. Dilekçeler incelendikten sonra yeniden bilirkişi incelemesi yaptırılıp yaptırılmayacağının karara bağlanacağını belirten mahkeme duruşmayı 12 Temmuz 2016 tarihine erteledi.

‘ADALET YOK MAALESEF’

Dava sonrası adliye önünde açıklama yapan baba Ali Ayvalıtaş dosyaya gelen bilirkişi raporuna itirazı olduğunu belirterek, "Adaletin bu kadar da ayaklar altında olduğu, adaletin hiç kalmadığını görüyoruz. Gezi olaylarında binler kapıya döküldü. Ölen benim oğlum ama onların da olabilirdi. Ama adalet yok maalesef" dedi.

CD İNCELENMEMİŞ 

Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan ise, "Şu an görüyoruz ki Mehmet'in, Ali İsmail'in, Ethem'in, Abdullah'ın davasının hiçbirinde adil bir sonuç alınmadı. Bu ülkenin artık bunlara dur demesi lazım. Bizler şu an bedel ödüyoruz. Ama daha bedel ödenmesin. Biz zaten bu davalardan bir şey beklemiyoruz. Ama halkımızın uyanmasını istiyoruz" dedi.  Ayvalıtaş ailesinin avukatlarından Ayla Öztabak bilirkişi raporuna itirazlarını sunacaklarını ifade ederek, "Raporun, daha CD incelenmeden düzenlendiğini görüyoruz. Olayın oluş şeklini dahi yansıtmamaktadır. Teknik ve hukuki anlamda kesinlikle yeterli değildir. Bir sonraki celse yeniden bir bilirkişi raporu alınmak üzere talebimiz olacak" şeklinde konuştu. HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan da “Oysa Mehmet Ayvalıtaş'la ilgili alabileceğimiz bir adalet belki barış için bir emsal olabilirdi. Ancak onlar adaletsizlikten besleniyorlar. Mehmet Ayvalıtaş yoldaşımızın adaleti için sonuna kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. (İstanbul/DHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Mardin’in 13 mahallesinde sokağa çıkma yasağı

SONRAKİ HABER

Antep'te IŞİD'in hücre evine operasyon

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa