25 Mayıs 2016 07:22

Brüksel ve Atina, 10 milyar avroda anlaştı

Yunanistan ile kreditörler, “kurtarma programı”nın 10.3 milyar avroluk kısmının serbest bırakılması konusunda Avro Grubu ile anlaştı.

Paylaş

Avro Bölgesi Maliye Bakanlarıyla (Avro Grubu), Yunanistan Hükümeti SYRIZA, Belçika’nın başkeni Brüksel’de 11 saatlik toplantı yaptı. 

Sputnik’in haberine göre Yunanistan’ın kreditörlerle imzaladığı 86 milyar avroluk “kurtarma programı” kapsamında 10.3 milyar avroluk kredi diliminin serbest bırakılması konusunda uzlaşma sağlandı.

Avro Grup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, toplantı bitiminde düzenlediği basın toplantısında, “Görüşmelerde ana gündem maddesi Yunanistan’dı. Yunanistan’la teknoratlar seviyesinde bir anlaşma gerçekleşti, bu da Avro Grup tarafından olumlu karşılandı” dedi.

SYRIZA, TROYKA NE İSTİYORSA YAPTI

Yunanistan ile Temmuz 2015’ten bu yana devam eden “ekonomik reform programı” çerçevesinde tam uzlaşı olduğunu belirten Dijsselbloem, “Yunan Hükümeti çok sayıda düzenleme yaptı. Bu düzenlemeler son defa detaylı bir biçimde değerlendirilecek” diye konuştu. Yunanistan hükümeti işçilerin ve emeklilerin haklarını tahrip eden bir dizi yasal düzenlemeyi geçtiğimiz haftalarda Meclisten geçirmişti. Yüzbinlerce işçinin grev yaparak tepki göstermesi ise hükümeti bu kararından vazgeçirmemişti. 

Yunanistan'ın kreditörleri tarafından talep edilen reform paketine uygun olarak meclise getirilen düzenlemeler, KDV artışının yanı sıra birçok dolaylı vergi türünde de artışa neden olacak. Vergi düzenlemelerinin yanı sıra torba yasa tasarısı ile yeni bir özelleştirme kurumunun oluşturularak özelleştirmelerin hızlandırılması ve daha fazla kamu şirketi ve varlığının özelleştirilmesi hedefleniyor. Ayrıca, Yunanistan'ın kreditörlerin koyduğu mali hedeflere 2018'de ulaşamaması halinde devreye girecek özel bir tasarruf mekanizması da tasarının içerisinde yer alıyor.

IMF, BORCUN HAFİFLETİLMESİNİ İSTEDİ

Öte yandan, Avro Grup toplantısından bir gün önce yayınlanan IMF’nin ‘Yunanistan’ın Borç Sürdürülebilirliği’ başlıklı raporunda, borcun bir kısmının koşulsuz ve derhal hafifletilmesinin, kreditörlerin kararlılığını piyasalara göstermek açısından kritik önem taşıdığı bildirilmişti. Ancak Almanya ve Hollanda, Yunanistan'ın yeniden borç yapılandırmasına yönelik adımlara mesafeli duruyor.

Avro Grubu Başkanı Dijsselbloem ise Grup üyelerinin Yunanistan’ın kurtarma programına IMF’nin katılımı yönünde talepleri olduğuna dikkati çekerek, “Programa IMF olmadan devam etmek bir opsiyon değil” demişti.

Yunanistan'ın toplam borç yükünün bu yıl 300 milyar avroyu aşarak milli gelirinin yüzde 180’ine ulaşacağı öngörülüyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Taliban yeni liderini açıkladı: Molla Haybatullah Akundzade

SONRAKİ HABER

Mardin’in 13 mahallesinde sokağa çıkma yasağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...