25 Mayıs 2016 05:16

Yüzde 25 zihinsel engelli çocuk cezaevine konuldu

Ceyhan'da Newroz kutlamasına katıldığı için 21 Mayıs'ta gözaltına alınarak tutuklanan U.Ö. adlı çocuğun, yüzde 25 zihinsel engelli olduğu anlaşıldı. 

Paylaş

Adana'da eylemlere katıldıkları ve polise taş attıkları suçlamasıyla 15 günde 18 çocuk tutuklandı. Bu çocuklardan biri, kentte yapılmak istenen yasaklı Newroz kutlamasına katıldığı için 21 Mayıs günü gözaltına alındıktan sonra "örgüt adına suç işlemek", "toplantı ver gösteri yürüyüşlerine muhalefet etmek" ve "yasadışı eyleme katılmak" suçlamasıyla tutuklanan 15 yaşındaki U.Ö. adlı çocuk.

Tutuklanıp demir parmaklıklar arkasına konulan U.Ö.'yi benzer gerekçelerle tutuklanan yaşıtlarından ayıran özelliği ise yüzde 25 zihinsel engelli olması. Bu durumunu dikkate almayan Sorgu Hakimliği, küçük çocuğu cezaevine gönderdi. 

'TEK BAŞINA KİŞİSEL İHTİYAÇLARINI GİDEREMİYOR'

Babası Nimet Özalp, çocuğunun yüzde 25 zihinsel engelli olmasına rağmen tutuklanmasının vicdani olmadığını söyledi. Özalp, "Tek başına kişisel ihtiyaçlarını gideremiyor. Unutkanlığı var ve zeka dağılması var. Çocuk altına kaçırıyor. Eyleme katıldığı iddiasıyla tutuklandı. Çocuğumun serbest bırakılmasını istiyorum" dedi. 

'ÇOCUKLARIN YERİ CEZAEVİ DEĞİLDİR'

İHD Adana Şubesi Çocuk Komisyonu üyesi Hatip Arslan ise, bu örnekten anlaşılacağı üzere Kürt çocuklarının hukuksuzca tutuklandığını ifade etti. Kürt çocuklarının tutuklanıp kat kat cezalar verilerek sindirilmek istendiğini söyleyen Arslan, bu duruma ilişkin şunları söyledi: "İktidar ve sistem, Kürt halkının haklı taleplerini görmezden gelip, şiddet politikalarıyla bu talepleri sindirmek istemektedir. Bu politikalarıyla çözümsüzlük örtmektedir. Bunu da şimdi çocuklar üzerinde yapmaya çalışıyorlar. Bizler bunu kabul etmiyoruz. Çocukların yeri cezaevi değildir." 

'ÇOCUKLARI VE GENÇLERİ KÖLELEŞTİRME İSTİYORLAR'

Yine sistemin çocuklar ve gençler üzerinde sindirme ve köleleştirme politikalarını uyguladığını belirten Tutuklu Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED) Adana Sözcüsü Mehmet Akar ise çocukların basit gerekçelerle tutuklanarak, toplumdan uzaklaştırılıp, sindirilmek istenildiğini söyledi. 

Kürkçüler Cezaevi'nde tutulan 40 çocuğun yakın zamanda gardiyanların işkencesine maruz kalıp, farklı cezaevlerine sürgün edildiğini hatırlatan Akar, "Bu uygulamalar, bir imha politikasıdır. Kürtler ve çocuklar bu güne kadar baş eğmedi ve eğmeyecek. Ne pahasına olursa olsun özgürlük için demokratik mücadeleyi yükseltecek ve kazanacaktır" ifadelerini kullandı. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Blick: Erdoğan'dan mülteci gönderimini durdurma tehdidi

SONRAKİ HABER

Çukurova Üniversitesi'nde 37 öğrenciye 333 yıl hapis istendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...