24 Mayıs 2016 19:08

'Boşanma komisyonu raporu eril zihniyetin ürünüdür'

Ankara'da Yüksel Caddesi'nde ve Dersim’de kadın örgütleri, Boşanmaları Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı raporu tanımayacaklarını vurguladı. 

Paylaş

Feminizm Hareketi, Ankara Anarşi İnisiyatifi, Pembe Hayat ve Kampus Cadıları adlı kadın örgütleri, Meclis'te kurulan "Aile ile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Unsurlar İle Boşanma Olaylarının Araştırılması Ve Aile Kurumunun Güçlendirilmesi İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu"nun hazırladığı rapora dönük tepkilerini göstermek amacıyla akşam saatlerinde Ankara'da Yüksel Caddesi'nde bir araya geldi. Kadınlar tepki gösterdikleri rapor için "Komisyonu Tanımıyoruz" dedi.

Yine "Tecavüzü değil, boşanmayı engelle", "Devlet tecavüzcüyü maaşa bağlasın" ve "Kadın düşmanlığı açık aile mahkemesi gizli" yazılı pankart ve dövizler taşıyan kadınlar, protestoları boyunca "Devlet elini bedenimden çek" ve "Kadınlar artık susmayacaklar, susmayacaklar" sloganları attı.

Kadın örgütleri adına açıklamada bulunan Feminizm Hareketi üyesi Hazal Kılıç, "Komisyonun kadınları yok sayan, tecavüzü aklayan ve küçük yaşta evlilikleri teşvik eden önerilerini kabul etmiyoruz" dedi.

'KOMİSYONUN HANGİ ZİHNİYETTEN BESLENDİĞİN İYİ BİLİYORUZ'

Mevcut istatistik sonuçlarına göre, ileri sürüldüğü gibi boşanma oranlarında ciddi bir artışın olmadığını belirten Kılıç, tam tersine kadın cinayetlerinde yüzde bin 400 civarında artış yaşandığına dikkat çekti. Kılıç, "Çocuk istismarı ve kadın cinayetlerini araştırmak ve daha temelden bu sorunların oluşumunu önleyecek çalışmalar yapmak yerine, mecliste boşanmaları araştırmaları araştırmak için komisyon kurulmasının amacını ve bu komisyonun hangi zihniyetten beslendiğini çok iyi biliyoruz" diye konuştu.

'DAVALARIN GİZLİ YÜRÜTÜLMESİ KADINLARI YALNIZLAŞTIRMA VE SİNDİRMENİN ÖNÜNÜ AÇIYOR'

Yine raporda yer alan önerilerden biri olarak, 'aile mahremiyeti' adı altında açılan davaların gizli yürütülmesinin, kadınları yalnızlaştırma ve sindirmeye yönelik olduğunun altını çizen Kılıç, "Bizi öldürdüğünüz davaları gizlemeye çalışmanız elinizdeki kanı temizlemeyecektir" dedi.

'BOŞANMA KOMİSYONU RAPORU ERİL ZİHNİYETİN ÜRÜNÜDÜR'

Boşanma Komisyonu'nun raporunun eril zihniyetin önerilerinden oluştuğuna dikkat çeken Kılıç, "Komisyonun yaptığı önerilere göre, tecavüze uğrayanlar tecavüzcüsüyle evlendirilecek, 5 yıllık evlilikte sorun çıkmaz ise suçlu denetimli serbest bırakılacak, mağdur ve suçlu 15 yaşında küçük ise suç ortadan kalkacak" diyerek, uygulamanın sonucunda tecavüzcünün aklanacağını ve suçlunun görmezden gelineceğini belirtti. 

Kılıç'ın raporun Türkiye'nin de imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi'ndeki uygulamalara ters düştüğünü, öneriler ile ise kadın haklarının gasp edilmeye çalışıldığına vurgulamasıyla eylem son buldu.

DERSÎM'DE ÇOCUK İSTİSMARLARINA YÖNELİK BİLDİRİ DAĞITILDI

Boşanmayı Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı rapora Dersim'de de tepki gösterildi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri, Sihenk Mahallesi ve Seyid Rıza Meydanı'nda halka cinsel şiddet ve çocuk istismarına karşı bilgilendirmelerde bulunan bildiriler dağıttı. 

Ardından Seyid Rıza Meydanı'nda platform adına açıklama yapan Beritan Yıldız, AKP iktidarı döneminde kadının yaşam alanının daraltıldığını, iktidar sahiplerinin kadının temel haklarını gasp ederek akıl ve mantık dışı açıklamalarda bulunduğunu söyledi. Türkiye'de aile, kadın ve çocuklardan sorumlu kurumun 'Bir kereden bir şey olmaz Bakanlığı'na dönüştüğünü belirten Yıldız, Diyanet'in ise ensesti, çocuk istismarını meşrulaştırma derdine düştüğünü ifade etti.

Çocuk istismarcılarına, istismarda bulundukları çocukla evlendikleri takdirde ceza almamalarını sağlayacak raporun bu zihniyetin göstericisi olduğunun altını çizen Yıldız, çocuğun tecavüzcüsüyle evlenerek kuracağı bir ailenin hayalini kuranların idrak yetisini yitirdiğini söyledi. 

Yapılan açıklamaların ardından kadınlar, tepkilerini komisyonun raporunu yırtarak gösterdi. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Bırakın yuvayı kuşlar yapsın

SONRAKİ HABER

MİT TIR'ları davasında 5 tahliye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...