24 Mayıs 2016 15:48

Eğitim Sen: Laik olmayan eğitim bilimsel de olamaz

Eğitim Sen, KESK’in 28-29 Mayıs’ta yapacağı mitinglere ilişkin programı açıkladı.

Paylaş

Eğitim Sen, KESK’in “Laik eğitim ve laik yaşam mücadelesi ve iş güvencemize sahip çıkmak, baskı, sürgün ve soruşturmalara son verilmesi için” 28-29 Mayıs’ta yapacağı mitinglere ilişkin programı açıkladı.

Sendika genel merkezinde yapılan basın açıklamasında konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, Türkiye’de uzunca bir süredir başta eğitim sistemi olmak üzere, toplumsal yaşamın bütün alanlarının, siyasi iktidarın hedefleri doğrultusunda baskıcı, otoriter ve dayatmacı bir anlayışla yeniden düzenlendiğini söyledi. Diğer taraftan iş güvencesi başta olmak üzere kamu emekçilerinin en temel hak ve kazanımlarının gasbedildiğini ve baskı, sürgün, soruşturmalarla sindirilmek istendiğini belirten Karaca, Türkiye’de okul öncesi eğitimden yükseköğretime kadar bütün kademelerdeki eğitim kurumlarının iktidarın ırkçı, mezhepçi ve ayrımcı uygulamaları nedeniyle gerçek işlevlerinden hızla uzaklaştırıldığını ifade etti. 

SIBYAN MEKTEPLERİ

Karaca, “Milli Eğitim Bakanlığı, iktidarın ideolojik yönelimleri doğrultusunda çalışmalar yapan Diyanet İşleri Başkanlığı başta olmak üzere aralarında TÜRGEV, İHH, Ensar Vakfı, Hayrat Vakfı, Hizmet Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti gibi dini vakıf ve derneklerle yapmış olduğu protokoller ile eğitimi ve okul iklimini dinselleştirme sürecinde bu vakıflara özel görevler vermekte, okullarda faaliyet yürütmelerini sağlamaktadır. Özellikle son yıllarda belirgin bir artış kaydeden ve 3-5 yaş grubundaki çocukları hedef alan ‘sıbyan mektepleri’ uygulaması ile bütün imkanlarını dindar nesil yetiştirmek için kullanan bir iktidar ve Milli Eğitim Bakanlığı ile karşı karşıya olduğumuz açıktır” dedi. Değişik din, mezhep, inanç ve dünya görüşünden insanların gerçek anlamda eşit yurttaş olarak kabul edilmesinin devletin bütün inançlara eşit mesafede ve tarafsız olmasına bağlı olduğunu kaydeden Karaca, laik olmayan bir eğitim sisteminin demokratik ve bilimsel olması ve bireylerin inançlarını hiçbir baskı altında kalmadan gerçek anlamda özgürce yaşamasının mümkün olmadığını dile getirdi. 
Karaca, “İktidarın kendileri gibi düşünmeyen herkesi hedef haline getirdiği bir dönemde laik eğitim ve laik yaşam mücadelesini yükseltmek, iş güvencemize sahip çıkmak, artan baskılara, soruşturma, sürgün ve cezalandırma girişimlerine boyun eğmeyeceğimizi göstermek için, KESK öncülüğünde 28-29 Mayıs’ta bölge mitingleri yapılacaktır. 81 ilin katılımıyla 9 merkezde yapılacak olan bölge mitinglerine eğitimin ve ülkenin gidişatından rahatsız olan tüm toplum kesimlerini katılmaya, gidişattan rahatsızlık duyan herkesi geleceğine sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Birleşik mücadele acil bir ihtiyaç

SONRAKİ HABER

Adli Tıp Ayvalıtaş’ı asli kusurlu gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa