24 Mayıs 2016 15:43

Birleşik mücadele acil bir ihtiyaç

KESK yönetimi, 28-29 Mayıs tarihlerinde 9 ilde laik eğitim, laik yaşam, iş güvencesi talepleriyle düzenleyeceği mitinge katılım çağrısı yaptı.

Paylaş

KESK yönetimi, 28-29 Mayıs tarihlerinde 9 ilde laik eğitim, laik yaşam, iş güvencesi talepleriyle düzenleyeceği mitinge katılım çağrısı yaptı. Artan baskılara dikkat çeken KESK yönetimi, saldırıların ancak birleşik mücadeleyle durdurulabileceğini bildirdi. 

KESK (Kamu Emekçileri Sendikalar Konfederasyonu) Cezayir toplantı salonunda basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse “Türkiye’nin yüz yüze olduğu ikilem giderek keskinleşiyor ve yıllardır süren rejim krizinde bir karar anı yaklaşıyor;  ya başkanlık sistemi adı altında bir diktatörlük rejimi kurumsallaşacak ya da köklü bir demokratikleşmenin yolu açılacak. Henüz iş işten geçmedi. Saray ve AKP öngördüğü yeni rejimi tamamına erdirmek için attığı her yeni adımda, her yeni hamlede yeni çelişkiler ve dirençlerle karşılaşıyor” diyerek demokrasi güçlerinin birleşik mücadelesinin bu gidişata set çekebileceğini kaydetti. 

TEK RENKLİ BİR KARANLIĞA DOĞRU

Köse bu yeni rejimin sözcü ve temsilcilerinin her an laikliği hedefe koymasının nedensiz olmadığını belirterek gerçek laiklikle bütün olarak demokrasinin gelişkinliği arasında kopmaz bir bağ olduğunu ifade etti. Köse iktidarın Türkiye’nin çoğulcu renkliliğine saldırdığını ifade ederek “Çok renkli bir yaşam tasavvurunu tek renkli bir karanlığa dönüştürmek istiyor” dedi. 

Hükümetin sermayeyi yedeğine aldığını bunun için de rüşvetten verdiğini aktaran Köse “Genel rüşvetin adı artık bellidir, buyurun size bütünüyle güvencesiz bir emek rejimi” diye konuştu. Dokunulmazlık tartışmaları sürerken emeği kölelik koşullarına mahkum eden özel istihdam büroları yasasının Meclisten geçtiğini hatırlatan Köse “Saray ve AKP sermayeye mutlak bir güvencesizlik ikram ediyor” şeklinde konuştu.  
Sendikalarına dönük saldırıların devam ettiğini söyleyen Köse “KESK’in mevcut iktidarın hedefleri arasında olması tesadüfi ve nedensiz değildir” ifadelerine yer verdi. Köse sendikalarının iktidarın antidemokratik, hak hukuk tanımayan politikaları karşısında biat etmediği için bu baskılarla yüz yüze kaldıklarını söyledi. 
Köse “Öncülüğünü biz yapsak da mitinglerimiz konjonktür itibariyle salt KESK mitingleri olarak görülmemeli, mitinglere güç verilmelidir” diyerek emekten, demokrasiden, özgürlüklerden yana olan herkesi mitinglere katılmaya çağırdı. 

İSTANBUL’DA BAKIRKÖY ÖZGÜRLÜK MEYDANINDA

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, mitingler için diğer emek ve meslek örgütleriyle muhalif bütün kesimler ve siyasi partilerle de  görüşme yaptıklarını kaydederken “Bölge mitinglerimiz bizim özgün taleplerimiz ve özgün mücadele programımız çerçevesinde is kollarımızla ortak kararlarımız sonucudur. Bu anlamda bütün kesimler kendi bölgeleriyle görüşmek suretiyle her bölgede mitinglerimize kendi mitingleriymiş gibi destek sunacaklar, ortak mücadele gereği katılım sağlayacaklar.  Bunun haricinde yaklaşık iki buçuk aydır Türkiye’de faşizme ve diktatörlüğe karşı birleşik ortak mücadele hattını örmeye yönelik bir çalışma yürütüyoruz” dedi. Özgen İstanbul’da yapılacak miting için ise şu bilgileri verdi “İstanbul Valiliği ile dün görüşme yapıldı. Bakırköy Özgürlük Meydanı belirlenen yer” bilgisini verdi.(İstanbul/EVRENSEL)

9 İLİN MİTİNG PROGRAMI

28 Mayıs Cumartesi 
Ankara: Toplanma: 12.00 Kurtuluş Parkı, Miting: 13.00 “Kolej Meydanı”
İstanbul: Toplanma: 14.00 Bakırköy Hava-İş Binası önü, Miting: 15.00 “Bakırköy Özgürlük Meydanı”
İzmir: Toplanma: 15.00’te Cumhuriyet Meydanı, Miting: “Gündoğdu Meydanı”
Adana: Toplanma: 16.00’da Mimar Sinan Kültür Merkezi, Miting: “Uğur Mumcu Meydanı”
Samsun: Miting: 12.30 Ray Apartmanı önü, Miting: “Cumhuriyet Meydanı” 

29 Mayıs Pazar
Diyarbakır: Miting: 15.00 “İstasyon Meydanı”
Trabzon: Toplanma: 13.00’te Eski TEDAŞ önü, Miting: “Atatürk Alanı Meydan”
Antalya: Toplanma: 13.00’te Aydın Kanza Parkı, Miting:  “Cumhuriyet Meydanı”
Van: Miting: 13.00’te “Kültür Kavşağı”

 

ÖNCEKİ HABER

Urfa'da Radyo Karacadağ susturuldu

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen: Laik olmayan eğitim bilimsel de olamaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...