24 Mayıs 2016 14:56

İHD: Pazarlıkla mülteci sorunu çözülmez!

İHD Ankara Şube Mülteci Komisyonu, Türkiye'deki mültecilerin yaşadığı sorunlar hakkında basına açıklaması yaptı.

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube Mülteci Komisyonu, Türkiye'deki mültecilerin yaşadığı sorunlar hakkında basına açıklaması yaptı. Açıklamada, " Mülteci olmak zorunda kalmış insanların, pazarlık konusu yapılarak sorunlarına çözüm bulunamaz" denildi.

Türkiye'deki mültecilerin yaşadıklara sorunlara dikkat çekmek için İHD Ankara Şube Mülteci Komisyonu basın açıklaması düzenledi. Derneğin Ankara Şubesi'nde gerçekleşen açıklamayı okuyan Mülteci Komisyonu üyesi Sevil Ateş, Türkiye'de 2 milyondan fazla mülteci statüsü verilmeyen  Suriyeli olduğunu, bu insanlara sadece 'geçici koruma' statüsü verildiğini belirtti. Ateş, imzalanan geri gönderme anlaşmasıyla kurulan,  geri gönderme merkezlerinde mültecilerin  kötü muameleyle karşılaştığına dikkat çekti. 

'KADINLAR SATILDI'

Türkiye'deki kamplarda da birçok insan hakları ihlalinin yaşandığını vurgulayan Ateş,  şunları aktardı: " Nizip'te bulunan mülteci kampında yaşanan çocuklara istismar vakalarının ortaya çıktı. Nizip Mülteci kampında 30 erkek çocuğun cinsel istismara uğradı. Edirne Geri Gönderme Merkezinde, 10 Suriyeli erkek dövüldü. Kötü muamele yapıldığı bilgisi alındı. Kadınlara çıplak arama dayatıldı. Küçük yaştaki kız çocukları para karşılığı ya kuma olarak veriliyor  ya da fuhuşa zorlanıyor. Halkın verdiği bilgilere göre ilçede bulunan bir parkta Suriyeli kadınlar açıktan  satılıyor."

‘PAZARLIK ÇÖZÜM OLAMAZ’

Ateş, bağımsız gözlemci olarak, geri gönderme merkezleri ve kamplara girilemediğini vurgulayarak,"Erzurum Aşkale Geri Gönderme Merkezinde yoğun hak ihlalleri yaşandığına dair bilgi olmasına rağmen ne sivil toplum kurumları, ne avukatlar ne de bağımsız gözlemciler girebiliyor" diye konuştu. Büyük şehirlerde çevre imajı için mültecilerin zorla kamplara götürülmesine tepki gösteren Ateş, mültecilerin Türkiye'de yaşadıkları süre boyunca sağlık eğitim ve barınma gibi haklardan eşit faydalanmaları gerektiğini söyledi.  Mülteci sorunun sadece ülkelerinden göç etmek zorunda kalan insanların sorunları olmadığına dikkat çeken  Ateş, " Aslında bu ülkenin, bu yönetimin, tüm kurumların, siyasilerin ve insanlığın sorunudur. Mülteci olmak zorunda kalmış insanların, pazarlık konusu yapılarak sorunlarına çözüm bulunamaz" dedi.  

KAMP DIŞINDA YAŞAYAN MÜLTECİLERE, YAŞAM GÜVENCESİ YOK!

Kamp dışında yaşayan mültecilerin yaşama güvencesi dahi olmadığını dile getiren Ateş şu örnekleri verdi:
* İskenderun'da 15-16 yaşlarındaki iki çocuk yanlarında çalıştıkları hurdacı tarafından öldürüldü,
* İstanbul'da bir polisin tabancasından çıkan kurşun, 7 yaşındaki Suriyeli çocuğu öldürdü,
* Gaziantep'te 12 yaşındaki Suriyeli çocuk  250 TL için öldürüldü,
* Ateş, 15 yaşındaki çocuk gelin Mafe Zafur , Kevser Selmano ve 25 yaşında Midye Hassan intihar etti. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Bedrettin Akdeniz’in annesi gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Tarsuslular Macide öğretmen icin yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa