24 Mayıs 2016 09:38

Fransa’da grevler yayılırken polisin saldırısı şiddetlendi

Fransa'da hükümetin çalışma yasasını değiştirmek istemesine karşı başlayan grevler yayılırken polisin işçi ve emekçilere saldırısı da şittletlendi.

Paylaş

Fransa’da grevler ülkedeki bütün rafinerilere yayılırken, polis sabaha karşı düzenlediği baskınla Marsilya’daki rafinerinin girişine barikat kuran grevci işçileri dağıttı. Polis baskında basınçlı su ve göz yaşartıcı gaz kullandı.
Marsilya limanındaki Fos-sur-Mer rafinerisi işçilerinin grevi, yeni çalışma yasasını protesto amacıyla sendikaların ülke çapında düzenlediği grev ve gösterilerin bir parçası. Hükümetin, anayasal yetkisini kullanarak parlamento oylaması olmaksızın çalışma yasasını değiştireceğini açıklaması üzerine geçen hafta sendikalar, meslek örgütleri ve öğrenci birlikleri eylem ve grevlere gideceklerini açıklamışlardı.
720 bine ulaşan üye sayısıyla Fransa’daki beş önemli işçi konfederasyonundan ikincisi CGT (Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu) limanlar, petrol rafinerileri ve demiryollarında grevler ve iş durdurmalarla yeni yasaya direniyor.

POLİS ‘GÖRÜLMEMİŞ’ ŞİDDET UYGULUYOR

BBC’nin haberine göre, CGT sendikasının sözcüsü Emmanuel Lepine Marsilya’da, Amerikan Exxon Mobil şirketine ait Fos rafinerisinde çalışan işçilere yönelik operasyona 40 otobüs polisin katıldığını ve görülmemiş bir şiddet uyguladıklarını söyledi.
Sendika, grevin Fransa’daki 8 rafinerinin tümüne yayıldığını ve yakıt çıkışının yüzde 50 düştüğünü de söylüyor. Rafinerilere ek olarak liman işçileri, kamyoncular ve göstericiler de günlerdir rafinerilerden yakıt çıkışını engelliyor.
Fransa’nın en büyük petrol şirketi Total hafta başında yüzlerce petrol istasyonunda yakıtın kısmen ya da tamamen tükendiğini duyurdu.
İşçilerin grev ve eylemlerinin iş yasası geri çekilinceye kadar süreceği açıklandı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Toronto pes etmedi

SONRAKİ HABER

Binali Yıldırım ilk grup toplantısına biat ile başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa