24 Mayıs 2016 07:31

Atalan: Nusaybin'i savaş uçaklarının bombaladığı doğru mu?

Çatışmaların devam ettiği Mardin'in Nusaybin ilçesinde savaş uçaklarının kullanıldığı iddiasını ilçede bulunan HDP'li Ali Atalan ile konuştuk.

Paylaş

Faruk AYYILDIZ
İstanbul

Sokağa çıkma yasağı ve ablukanın 72. gününe girdiği Mardin’in Nusaybin ilçesinde çatışmalar devam ediyor. Bu sabah yaşanan çatışmalarda 4 özel harekatçı yaralanırken, devlet güçlerinin hendek ve barikatların kurulu olduğu mahallelere girmeye çalıştığı öğrenildi. Tank ve obüslerle haftalardır bombalanan hendek ve barikatlı mahallelerin savaş uçaklarıyla vurulduğuna yönelik haberlerde bir süredir medyada yer buluyordu. Dicle Haber Ajansı (DİHA), ilçe merkezinin bu sabah bir kez daha savaş uçaklarıyla vurulduğu haberini geçerken, bu iddiayı ve ilçedeki son durumu Nusaybin’de bulunan HDP Mardin Milletvekili Ali Atalan ile konuştuk. İlçede şiddetli çatışmaların yoğun şekilde devam ettiğini ifade eden Atalan, “Bugün art arda iki patlama oldu. Patlamaların detayı tam olarak nedir, öğrenemiyoruz ama çok şiddetliydi” dedi.

‘HÜKÜMET, ‘UÇAKLAR BOMBALIYOR’ İDDİALARINA SESSİZ’

Savaş uçaklarının ilçe merkezini bombaladığı yönündeki haberleri de sorduğumuz Atalan, “Belediye Eş Başkanlarımızla beraber kışla mahallesinde kalıyoruz. Savaş uçaklarının kullanıldığı iddia edilen mahalle, şehrin diğer ucundadır. Patlama sesleri geliyor ve uçakların sabah saatlerinde kullanıldığı ifade ediliyor. Uçakların, mahalleleri bombaladığı yönünde bir söylenti var. “Biz gördük, duyduk” diyenler çokça insan var. Biz doğrulatamadık ama buna ilişkin bir soru önergesi verdik. Hükümet bu konuda neden ketum davranıyor, bilmiyoruz. Yalanlanmayan, çok ciddi bir iddiadır. Küçük iddialara ilişkin TSK açıklama yapıyor ama böyle büyük bir iddiaya ilişkin bir açıklama yapmış değildir. Yalanlanmayan iddia, gerçeğe en yakın iddiadır diye düşünüyorum. Bu haberler basına yansıyor, halk içerisinde konuşuluyor. Dolayısıyla, açıklamanın yapılmaması manidardır.” diye konuştu. 

’EVLER YAKILIYOR, YIKILIYOR’

İlçedeki son durumu da değerlendiren Atalan, “Şu an 30 bine yakın insan var. 50 bin insan göç etti. Mardin ve Midyat’a yerleştiler. Burada 73 gündür insanlar şiddetli bomba sesleriyle uyanıyor. Hastalar, çocuklar yataklarından fırlıyor, o kadar şiddetli patlamalar yaşanıyor.” dedi. “Halep’i aratmayacak bir savaş yaşanıyor” sözlerini kullanan Atalan, ilçenin çok büyük bölümünün yerle bir olduğunu da söyledi.
İlçeden göç eden insanların evlerinin de yerle bir edildiğini ve kullanılamaz hale getirildiğini ifade eden Atalan şunları söyledi: “Sürekli dumanlar yükseliyor. Bir mahalle var yanı başımızda, bu mahallede 20 gün hatta bir aya yakın çatışmalar olmuyor ama evlerde yangın çıkmaya devam ediliyor. Evler yakılıyor, yıkılıyor.”

AKP’NİN BAŞARISI MI SAYILACAK?

Devam eden çatışmalara ilişkin detaylı bilgi sahibi olup olmadıkları yönündeki sorumuzu da yanıtlayan Atalan şöyle konuştu: “Bu aylarca sürecek bir savaş değildir. Asimetrik bir çatışma hali var. Devletin bütün imkanlarıyla burada savaşıyor. İlçede 30 bine yakın JÖH-PÖH var. Sokağa çıkma yasağının olduğu diğer ilçelerde savaşmış, tecrübeli güçleri de buraya getirmişler. Elbette tam bilemiyoruz ancak bu şekilde uzun süre devam edebilecek bir çatışma hali değil. Valiliğin açıklamalarına göre büyük ölçüde operasyonlar bitirilmiş, öyle söyleniyor. Ama sorun bu değil. İlçenin harap olduğu, yüzlerce insan cesedinin molozların içerisinden çıkarılacağı bir manzarayı AKP hükümeti başarı olarak sunabilir ama bu insanlık, kardeşlik, hukuk adına dünyanın en büyük rezaleti, hezimeti olacaktır. Bu başarı değil, yenilgi olacaktır. Saray eksenli AKP hükümetin hezimeti olacaktır. Nusaybin’de de sorunlar diyalog ile çözülebilecekken, kentleri yerle bir etmek kardeşliğe, bütünlüğe inanan demokratik bir devletten beklenmeyecek bir şeydir. Ama burada hukuk yok. Kaymakamın, Valinin bütün yetkileri elinden alınmıştır. Kaymakam ile konuşuyoruz, o da bizim gibi sıradan vatandaş haline getirilmiştir. Kaymakam bilgi bile alamıyor, bize bir şey söyleyemiyor. Vekiller de sıradan vatandaş haline getirildi. Milletvekili halkı temsil ediyor, ona göre davranalım durumu yoktur. Bölücülük deniliyor ya aslında ülkeyi bölen bu memleketi bölen AKP hükümetidir. Bunu rahatlıkla söyleyebiliriz.” 

{{280853}}

'SAVAŞ UÇAKLARIYLA BOMBALAMA' İDDİASI MECLİSTE

Nusaybin’in savaş uçaklarıyla bombalandığı iddiası Meclise de taşındı. Ali Atalan’ın Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığına sunduğu yazılı soru önergesi şöyle:

“72 gündür sokağa çıkma yasağının devam ettiği Mardin’in Nusaybin ilçesinin TSK’ya ait savaş uçakları tarafından bombalandığı ayrıca Fırat Mahallesi ile Zeynel Abidin Mahallesi arasında bulunan alanın fosfor bombalarıyla bombalandığı iddia edilmiş ve buna ilişkin haberler basında yer almıştır.

Bu bağlamda;

1. Nusaybin’in TSK’ya ait savaş uçakları ile bombalandığı doğru mudur?
2. Söz konusu bombardımana kaç savaş uçağı katılmıştır? Bu uçakların türü ve menşei nedir?
3. Bombardımanda hangi tip mühimmat kullanılmıştır? Kullanılan mühimmatlar hangi ülkeden alınmıştır? 
4. TSK’ya ait savaş uçaklarının ülke sınırları içerisinde bombalama yapmasının yasal dayanağı nedir?
5. Bombardımanda yaralanan veya yaşamını yitiren kaç kişi vardır, bu kişiler kimlerdir? Otopsi raporu ve adli tıp raporuna göre yaşamını yitirenlerin vefat etme sebebi tam olarak nedir?
6. TSK’ya ait savaş uçakları tarafından daha önce Türkiye sınırları içerisinde bombalanan yerler var mıdır? Varsa nerelerdir?
7. Hava harekâtlarında sivil yerleşim alanlarının ve sivil insanların zarar görmemesi için ne gibi önlemler alınmıştır? 
8. 2010’dan bu yanayapılan hava harekâtlarında zarar gören sivil insan ve sivil yerleşim yerleri var mıdır?”
 

ÖNCEKİ HABER

65. Hükümette yer alan bakanlar belli oldu

SONRAKİ HABER

İnsanlık arpayı önce içmiş, sonra yemiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...