24 Mayıs 2016 00:56

7 bin metal işçisi sözleşme masasında

MESS grubu dışında kalan Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi yaklaşık 7 bin işçinin gündeminde sözleşme görüşmeleri var.

Paylaş

Muzaffer ÖZKURT
İstanbul

MESS grubu dışında kalan Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi yaklaşık 7 bin işçinin gündeminde sözleşme görüşmeleri var. Kimi grev aşamasında, kimi görüşme sürecinde olan sözleşmelerin ağırlıklı kısmı ise 1 Eylül’den itibaren yürürlüğe girecek. 

Binlerce işçiyi ilgilendiren bu sürecin 2017 MESS sözleşmesi için de belirleyici olduğuna dikkat çeken işçiler, “Bu sözleşmenin sonuçları bütün metal işçilerini yakından ilgilendiriyor. Bu nedenle taleplerimize bütün metal işçileri sahip çıkmalı, en başta da sendikamız üyesi işçiler” diyor. İşçiler, sendika merkezinin de, talepleri karşılayacak ve 2017’ye örnek olacak bir sözleşme için nasıl bir mücadele hattı izleyeceğini bir an önce ortaya koymasını istediler. 

2500 İŞÇİ EMİS KAPSAMINDA

Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçilerin 2015 yılı başında çıktıkları grev sırasında bazı işyerlerinin patronları MESS’ten istifa ederek gruptan ayrılmıştı. Bu patronlar Elektromekanik Metal İşverenleri Sendikası EMİS’i kurdu. 

Bu yıl EMİS ile ilk kez yürütülecek sözleşme görüşmeleri ABB Elektrik’in Dudullu, Kartal, Tuzla ve Dilovası’da bulunan fabrikaları ile Schineider’ın Gebze, İzmir, Manisa, Samandra’daki fabrikaları ve Gebze’de kurulu Alstom fabrikasında çalışan toplam 2 bin 500 işçiyi kapsıyor. 

2700 İŞÇİ GRUP DIŞINDA

EMİS sözleşmesi dışında kalan Bekaerd, Delphi, Mahle Motor, Asil Çelik’in de aralarında bulunduğu fabrikalarda da 2 bin 500’ü aşkın işçi adına TİS görüşmeleri başladı. Bu fabrikalarda da TİS’in yürürlük tarihi 1 Eylül 2016. 

‘ORTAK MÜCADELE ÖNEMLİ’

İşçiler bir yandan yetkinin gelmesini beklerken, bir yandan da sözleşme çalışmalarına başladılar. Kimi fabrikalarda sözleşme taslağı oluşturuldu. Gebze, İzmir ve İstanbul’dan görüştüğümüz işçiler fabrikaların farklı imkan ve sorunları bulunmakla birlikte, işe giriş ücretinden esnek çalışmaya, sözleşmeli işçi uygulamasından sosyal haklara kadar pek çok konuda taleplerin ortak olduğuna dikkat çekti. Fabrikaların kendilerine özgü taleplerin hayata geçmesi için de ortak mücadelenin önemine dikkat çeken işçiler, bunun için zaman kaybetmeden harekete geçilmesini istediler. 

Bu sözleşmenin 2017’de başlayacak MESS grup sözleşmesine de önemli etkisi olacağını düşünen işçiler, “Bunun için başta şubeler ve genel merkezimiz, bu süreci tüm işçilerin sözleşme süreci olarak örgütlemeli. Fabrikalardaki işçiler yalnız bırakılırsa, talepler de hayata geçmez. Ancak şimdiye kadar böyle bir toplantı ya da duyuru yapılmadı” dediler. Haziran ayı başında yapılacak genel temsilciler kurulunun bu amaca hizmet etmesi gerektiğini söyleyen işçiler, “Birleşik Metal-İş üyesi işçiler olarak hepimiz bu bilinçle hareket etmeliyiz” çağrısında bulundu. 

İŞYERİ KOMİTELERİ KURULMALI

MESS grubunda bulunan işçilerin de bir gözü bu sözleşmelerde. Metal direnişi döneminde sarsılan Türk Metal’in fabrikalarda kendini yeniden örgütlemek için 2017 sözleşmesiyle ilgili beklentiyi artırdığına işaret eden metal işçileri, Birleşik Metal-İş’in de bu beklentiyi dikkate alarak hareket etmesi gerektiğini söylediler. Sadece sendika yönetimlerinden beklentiyle bu sürecin istendiği gibi sona ermeyeceğini dile getiren işçiler, tüm fabrikalardaki işçilere işyeri komiteleriyle mücadeleye hazırlanma çağrısı yaptı.

ÜÇ FABRİKADA GREVE DOĞRU

BİR yandan da Kocaeli, İzmir, Gebze ve İstanbul’da yeni örgütlenen fabrikalarda çalışan yaklaşık 1500 işçi adına yürütülen TİS görüşmeleri devam ediyor. Yürürlülük tarihleri farklı olan bu sözleşme görüşmelerinin üçü arabulucu aşamasında. Anlaşma sağlanamaması halinde Kocaeli’de bulunan Tata Steel’de, İstanbul’da Sanel Sanayi’de ve İzmir’de Totomak Makina’da haziran ve temmuz ayları içinde greve çıkılması söz konusu olabilir.

ÖNCEKİ HABER

Katliamların ortak yanı: ihbar var, önlem yok!

SONRAKİ HABER

Meclisten geçti, Erdoğan onayladı: İşte kiralık işçilik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...