23 Mayıs 2016 17:46

Karaman’ı sarı mekap giydiği için öldürmüşler

Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Bêmbo köyünde baskın sırasında öldürülen Sami Kaplan ayağında sarı mekap olduğu için vurulmuş.

Paylaş

Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Bêmbo köyüne baskın düzenleyen askerler tarafından öldürülen Sami Kaplan’ın cenazesi, Malatya Adli Tıp Kurumuna gönderildi. Askerler köyü dün bir kez daha basarak 4 kişiyi gözaltına aldı. Kaplan’ın öldürüldüğü sırada askerlerce vurulan Yakup Onay ise yaralı halde gözaltında. Rütbeli bir asker ise Sami Kaplan’ın cenazesini teşhis etmek için 34. Hudut Tümen Komutanlığı’na giden ağabeyine, “Kardeşin sarı mekap giymişti PKK’lı sandık. Sivil olduğunu bilmiyorduk” dedi. 

Kaplan’ın yaşamını yitirdiği olayı anlatan görgü tanıkları, köyün 150 metre aşağısında bulunan araziye koyunlarını götürdükten sonra geri dönen Sami Kaplan ve Yakup Onay’ın köy girişinde askerler tarafından tarandığını, ardından da köye baskın yapıldığını söyledi. İsmini vermek istemeyen bir köylü askerlerin sabah ablukaya aldıkları köyün bazı noktalarında pusu attıklarını söyledi. Görgü tanığı, “Köyün hemen aşağısında Sami ve Yakup köye varmak üzereydiler. Zaten üzerlerinde sivil kıyafetleri ne kadar da uzak olsa belliydi. Ellerinde silah yoktu. Birden onlara birçok noktadan ateş açtı askerler. Ondan sonra da zaten köyün içi askerler doldu. Askerler ‘sokağa çıkma yasağı’ var anonsları yaparak herkesi zorla evine soktu. Kimseyi olay yerine yaklaştırmadılar” dedi.

‘DELİLLER YOK  EDİLDİ’

Başka bir görgü tanığı ise askerlerin Kaplan ve Onay’ın sivil olduğunu ayırt edebilecek uzaklıkta olduğunu belirterek, “Sivillerdi, zaten askerler onları çok rahatlıkla görüyordu. Birden taramaya başladılar. Bizim olay yerine girmemizi engellediler. Saatlerce kimsenin evinden çıkmasına izin vermediler. Öldürdüler Sami’yi ardından da delileri yok etmek için kimsenin oraya gitmesine izin vermediler” diye konuştu. 
Kardeşinin cenazesini teşhis etmek için 34. Hudut Tümen Komutanlığı’na giden ağabeyi Fehmi Kaplan ise askerlerin kardeşini ‘sarı mekap giydiği için’ taradıklarını itiraf ettiğini söyledi. Teşhis işlemi için gittiği karakolda görevli rütbeli askere, “Kardeşim sivildi, neden vurdunuz” diyerek tepki gösterince, rütbeli bir asker, “Kardeşin sarı mekap giymişti, PKK’lı sandık. Sivil olduğunu bilmiyorduk” şeklinde yanıt verdi. Kardeşinin kasıtlı olarak katledildiğini belirten Kaplan, “Kardeşimin sivil olduğu açıktı, sadece sarı mekap giydiği için öldürdüler. Bizim burada herkes mekap giyer. Bunu herkes de biliyor” dedi. 

ASKER KÖYÜ YİNE BASTI

Kaplan’ı öldüren askerlerin açtığı ateşle Yakup Onay da yaralanmıştı. 34. Hudut Tugay Komutanlığına götürülen Kaplan’ın cenazesi, dün otopsi için Malatya Adli Tıp Kurumuna gönderildi. Yakup Onay ise yaralı halde gözaltına alındı. Dün köye askerler tarafından bir baskın daha düzenlendi. Evleri didik didik arayan askerler, Fetullah Kaplan, Adem Dinç, Hamide Arıcı ve Seba Arıcı isimli 4 kişiyi gözaltına alarak, İlçe Jandarma Komutanlığına götürdü. (Hakkari/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Akdeniz Kimya işçileri: Patron yargı kararına uysun

SONRAKİ HABER

‘Bize ‘Ölün, tecavüze uğrayın, ama boşanmayın’ deniyor!’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...