23 Mayıs 2016 13:13

Fransa’da işçiler ilk zaferi kazandı

Fransa’da iş yasasına karşı direniş ilk zaferini kazandı. Hükümet, fazla mesai ücretinin düşürülmesini öngören maddeyi geri çekiyor. 

Paylaş

Deniz UZTOPAL
Paris

Fransa’da iş yasasına karşı grevler petrol dağıtımını durdurunca ülkede benzin sıkıntısı başgösterdi. Sendikalar grevleri büyüteceklerini açıklarken, ilk zafer ise fazla mesai ücretlerinde kazanıldı. Hükümet, fazla mesai ücretinin düşürülmesini öngören maddeyi geri çekiyor. 

EKONOMİYE ETKİSİ  GÖRÜLMEYE BAŞLADI

Fransa’da yeni iş yasasına karşı işçi ve emekçilerin grev ve eylemlerinin ekonomiye etkisi görülmeye başlandı. Bugüne kadar yükselen tepkilere ve Meclisteki tartışmalara kulaklarını tıkayan hükümet de telaşlanmaya başladı. 

CGT (Genel İş Konfederasyonu) ve FO (İşçi Cephesi) sendikalarının çağrısıyla, nakliyat işçileri greve çıkmış, ülkenin sanayi bölgelerine giden yolları kamyonlarıyla kapatmıştı. 

Yine enerji sektöründeki örgütlü işçilerde petrol rafinerilerinde üretimi durdurmuşlardı. 

RAFİNERİLERDE İŞ DURDU

Ülkenin kuzey batısında bulunan en büyük rafinerilerinden olan Gonfreville-l’Orcher, Port Jerome-Gravenchon ve Donges rafinerilerinde geçen hafta salı ve çarşambadan itibaren üretim tamamen durdu. Paris’in güneyinde bulunan Grandpuits rafinerisi, büyük kentlerden Lyon yakınlarında olan Feyzin ve Akdeniz kıyılarında bulan Fos sur Mer, Provence La Mede ve Lavera rafinerilerinde ise üretim büyük oranda yavaşlatıldı. 

Böylelikle ülkede bulunan 8 rafinerinin 3’ünde üretim tamamen dururken diğerlerinde ise büyük oranda yavaşlatılmış oldu. En büyük rafineri olan Gonfreville-l’Orcher rafinerisinde, bir günlük üretiminin durmasının maliyetinin 2 milyon avro olduğu belirtiliyor. 

4 GÜNLÜK GREV  BENZİNİ BİTİRDİ! 

Aynı şekilde ülkenin kuzey ve doğu bölgelerinde birçok benzin deposu da bloke edildi. 3 gün içinde yüzlerce benzin istasyonunda benzin kalmadı. Seine-Maritine bölge valisi, sadece bu bölgede 24 benzin istasyonunda hiç mazot kalmadığı, 45’inde ise sınırlı miktarda kaldığını açıkladı. 
Hükümetin verilerine göre ülkenin mazot rezervleri yüzde 23, benzin rezervleri ise yüzde 10 oranında düştü. 

HÜKÜMET TELAŞLANDI 

Hemen harekete geçen Ille-et-Vilaine, Côtes-d’Armor, Finistère, l’Orne, Loire-Atlantique,  Vendée, Mayenne ve Eure bölgelerinin valilikleri, bu bölgelerdeki benzin satışlarını, arabalar için 20 veya 30 litre, ağır taşıtlar için ise 40 ile 150 litre  arasında sınırlama getirdi. 

Öte yandan hükümet, grevcilerin üzerine polis güçlerini de gönderiyor. Cuma günü polis Britanya bölgesinde bloke edilen mazot deposu yollarını açtırdı. Keza Rouen şehri yakınlarında bulunan Rubis du Grand-Quevilly deposu ve kuzeydeki dört mazot deposundan üçüne müdahale ederek işçilerin grevi engelledi. 

Grev hakkına karşı bu saldırı için İçişleri bakanı Bernard Cazeneuve, “ekonomik yaşam devam etmelidir” açıklaması yaptı. 

GREV DEVAM EDECEK

Sendikalar ise tüm saldırılara rağmen rafinerilerde üretiminin durdurmaya devam edeceklerini, üretimin yavaşlatıldığı merkezlerde ise aşamalı olarak tamamen durdurmaya geçileceğini açıkladılar. 
Mücadelenin merkezinde olan CGT Konfederasyonu Genel Sekreteri Philippe Martinez, hükümetin “polis gönderme” kararına, “2010 yılında mücadelelere karşı Sarkozy’nin verdiği kararların aynısıdır” diyerek tepki gösterdi. Martinez, mücadelenin daha da ilerleyeceğini ifade etti.

HÜKÜMET  FAZLA MESAİDE  GERİ ADIM ATTI

Öte yandan grevdeki ilk zaferi fazla mesai ücretleriyle ilgili düzenlemeyle geldi. Fazla mesai ücretleri için normal ücretin yüzde 25 ile yüzde 50’si arasında bir fark ödeniyordu. Yeni yasayla bu oran yüzde 10’a düşürülüyordu. Fazla mesailerin yoğun yaşandığı ve birçok kamyon şoförünün maaşlarının neredeyse yüzde 30’una tekabül eden fazla mesai ücretlerine karşı büyük tepki vardı. 1 haftalık grev hükümete hemen bu konuda geri adım attırdı. 

Ulaştırma Bakanı Alain Vidalies, eski uygulamaya devam edileceğini ifade etti. CGT’ye bağlı Nakliyat Sendikası Başkanı Jerome Verite, “Hükümeti bu konuda geri adım attıran bizzat mücadeledir. O zaman yasa tasarısı geri çekilene kadar daha ilerden mücadele edeceğiz” dedi.

YENİ HEDEF  26 MAYIS VE  14 HAZİRAN 

Sendikalar, 26 Mayıs Perşembe gününü de yeni grev ve eylem günü ilan etti. Mevcut grevler devam ederken, 26 Mayıs’ta tüm mücadeleleri birleştiren bir eylem örgütlenecek. Yine ardından 14 Haziran günü için de benzer bir hazırlık yapılacak. 

14 Haziran eyleminin, 10 Haziran’da Fransa’da başlayacak Avrupa Futbol Kupası Turnuvası’nı da etkilemesi bekleniyor.
 

ÖNCEKİ HABER

Kızıltepe’de halk buluşmasına polis saldırdı 

SONRAKİ HABER

Cerattepe’de özel güvenlikcilere silah ruhsatı veriliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...