20 Mayıs 2016 07:52

Shakespeare’in tiyatrosu, kazılarda ortaya çıkarıldı

Tarihi kayıtlarda en son 1622’de görülen The Curtain Tiyatrosu sanılanın aksine poligonal/çokgen değil, 30m x 22m boyutlarında bir dikdörtgen.

Paylaş

Shakespeare’in aktör olarak sahne aldığı ve bazı oyunlarının sahnelendiği The Curtain tiyatrosunun temelleri ve 1,5 metreye kadar ulaşan duvarları, Londra’daki Shoreditch’de yapılacak yeni bir imar projesi öncesindeki arkeolojik kazılarda ortaya çıkarıldı. Çalışmalar tiyatronun sanılanın aksine poligonal/çokgen değil, 30m x 22m boyutlarında bir dikdörtgen şeklinde olduğunu ortaya koydu.
 Arkeofili’de yer alan habere göre, The Curtain tiyatrosu, Shakespeare’in en az belgelenen tiyatro binalarından biri. Bir ay önce başlayan kazılar yapının birçok yerde, daha önceki binaların duvarlarını kullandığını ortaya çıkardı. Tiyatro binasının arka kısmı ise tiyatro inşa edilirken eklenmiş.

Tiyatronun bazı bölümlerinde duvarlar 1.5 metreye kadar korunmuş durumda. Bunun yanında arkeologlar, seyircilerin ayakta durduğu avluyu, ve daha zengin seyircilerin oturduğu galerileri de tespit etmeyi başardı.

Arkeologların keşfettiği buluntular arasında, geç 16. yüzyıla tarihlenen seramik bir kuş düdüğü parçası da vardı.
 
Kuş düdükleri aslında çocuk oyuncağıydı, fakat bu bağlamda, tiyatro performanslarındaki ses efektleri için kullanılmış olabilir. Örneğin 16. yüzyıl sonlarında The Curtain Tiyatrosu’nda Shakespeare’in Romeo ve Juliet eserinde birçok kez kuş sesinden bahsediliyor. Bunlardan biri şu şekilde “Gece bitti sanarak kuşlar cıvıldaşırdı.”

Kazılarda ayrıca aralarında bir kemik tarağında bulunduğu kişisel eşyalar buldu. Bunun gibi taraklar, bugün de olduğu gibi, kulisteki aktörler için önemli bir objeydi.  Ekip ayrıca bir jeton da buldu.

Tiyatrodaki kazılar bir ay daha devam edecek. Daha sonra buluntular ve kazı sırasında tutulan kayıtlar, uzmanlar tarafından ayrıntılı şekilde incelenecek.

The Curtain Tiyatrosu’nun temelleri de, keşfedilen buluntularla birlikte kalıcı olarak sergilenecek. Bu sergi, “The Stage” isimli 400 ev, dükkanlar ve restoranların bulunduğu dev bir projenin ortasındaki ziyaretçi merkezinde yer alacak.

The Curtain tiyatrosu tiyatro yöneticisi James Burbage tarafından idare ediliyordu. Shakespeare’in tiyatro topluluğu olan Lord Chamberlain’s Men, 1597’den, 2 yıl sonra The Globe tiyatrosunun açılışına kadar buarada sahne aldı.

Tiyatro 1622 yılından sonra tarihi kayıtlarda tekrar görülmedi, fakat 20 yıl sonraki iç savaşa kadar kullanılmaya devam edilmiş olması muhtemel. Galalarının burada yapıldığı düşünülen oyunlar arasında Shakespeare’in V. Henry oyunu ve Ben Jonson’ın Every Man in His Humour oyunu bulunuyor. (İSTANBUL)

 

ÖNCEKİ HABER

Dokunulmazlık teklifi 376 oyla kabul edildi

SONRAKİ HABER

Katliamı kınayanlara Erdoğan'a hakaret davası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...