20 Mayıs 2016 00:13

32 milyon lira duvara gömüldü

2011'den beri İstanbul duvarlarını çiçeklendirmek için yapılan milyonlarca dolarlık harcama eleştirildi. Duvar ressamlığı önerildi.

Paylaş

İstanbul’da son dönem iyice yaygınlaşan duvarlara çiçek ekme uygulamasının İstanbullulara şimdiye kadarki maliyeti 32 milyon lira. Rakamı gündeme getiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) CHP’li Meclis Üyesi Mesut Kösedağı, milyonlarca liranın harcanmasını eleştirdi. Kösedağı, maliyeti onlarca kat daha düşük olan mural* ve grafity’i İstanbul’un duvarlarına uygulanması önerisinde bulundu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğünün 2011 yılından beri uyguladığı yöntemin metrekare maliyetinin ortalama 800 TL civarında, bakım maliyetinin ise yaklaşık 400 TL civarında olduğu bilgisini veren Kösedağı şu öneriyi getirdi:
“Bunca maliyete rağmen belli bir süre sonra çiçeklerin tümü sökülerek çöp olmaktadır. Önerim  bu yöntemden gelin vazgeçelim. Bunun yerine, dünya kenti İstanbul olarak, Avrupa’da her geçen gün yaygınlaşan, gençlerin ilgisini çeken, metrekare maliyeti yaklaşık 25 TL olan ve uzun zaman bakım gerektirmeyen, mural ve grafity’i İstanbul’un duvarlarında uygulayalım”.

Genellikle otoyol kenarlarına yapılan sistemin duvara uygulanması sırasında yani  çiçeklerin inşası sırasında bir şeridin trafiğe kapatıldığını hatırlatan Kösedağı, “Bu durum zaten çökmüş olan İstanbul trafiğini daha da arttırmaktadır” dedi.

FOTO-GALERİ: KADIKÖY'DE DUVARLAR TUVAL OLDU

KISA SÜREDE ÇÖP OLUYOR

İstanbul’da yeşile olan ihtiyaç her geçen gün artmasına rağmen, imar rantının yeşil alanları, AKP’nin oyları belediye meclislerinden geçen kararlarla her geçen gün biraz daha azaldığı tespitini yapan  Kösedağı şunları söyledi: “Onlarca kamu alanı, deprem toplanma alanları, askeri araziler, hazine arazileri, vakıf arazileri ve ormanlar gün geçtikçe bir şekilde yapılaşmaya açılıyor. Sosyal donatı alanları adı altında başlayan bu imarlaşma süreci genellikle otel ya da kafe-restoranlarla son buluyor. İstanbul’da azalan yeşil alanları arttırmak için Sayın  Kadir Topbaş’ın dahiyane bir planını 2011’den beri büyükşehir park bahçeler olarak uygulamaktasınız. ‘Çiçek dikmesi’ gereken yere  beton döken, beton olması gereken yere de  çiçek eken Sayın Topbaş ‘duvar bahçesi’ uygulamasıyla 2011 yılından beri İstanbulluların değerli vergilerinin yaklaşık  32 milyon TL’sini duvara ya da elektrik direklerine  saksı çiçek dikmeye harcadı. Kısa vadeli olan, süreklilik arz etmeyen duvar bahçeleri, Avrupa’da artık pek kullanılmazken, İstanbul’da Avcılar’dan Sultanbeyli’ye kadar yaklaşık 11 bin metrekare civarında duvar bahçesi inşa edilmiştir”.

ŞÖLEN İÇİNDE MALİYET DÜŞÜRÜLEBİLİR

Mural çalışmalarında üniversitelerle gerçekleştirecek protokollerle gençleri İstanbul’un oluşacak görsel şölenine dahil eden örnek uygulamalar yapabileceğini dile getiren Kösedağı, “Ayrıca boya firmalarıyla yapacağınız sponsorluk anlaşmalarıyla maliyeti daha da düşürmek mümkün” dedi. Yapılacak olan milyonlarca liralık tasarrufun geciken metro hatlarına, bitmeyen dere ıslahlarına, sosyal yardımlara ve kültürel çalışmalara ayrılabileceğini söyledi. (HABER MERKEZİ)

* Mural sanatı; ‘duvar ressamlığı’ olarak biliniyor. Özellikle İngiltere, Almanya ve Belçika’da yaygın bir sanat.

ÖNCEKİ HABER

Tanrıların Dağı’na RES tehdidi

SONRAKİ HABER

KESK’ten laiklik ve iş güvencesi mitinglerine çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...