06 Mayıs 2016 12:08

Güvenceli çalışma tüm işçiler için fiilen ortadan kalkmıştır

Siyasi partiler,akademisyenler çıkarılan kölelik yasasına tepki göstererek güvenceli çalışmanın tüm işçiler için fiilen ortadan kalktığını belirtti.

Paylaş

Kiralık işçilik yasası, sendikaların, işçilerin ve muhalefet partilerinin tüm itirazlarına rağmen AKP’li vekillerin oylarıyla Meclisten geçirildi. Yasanın yürürlüğe girmesiyle işçiler “alınıp satılan, kiralanan köleler” haline getirecek. Kiralık işçi olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan milyonlarca işçiyi, düzenli bir işi ve ücreti, sağlık, sosyal güvenlik ve işçilik hakları olmadan çalışma düzeni bekliyor.

Siyasi partiler,akademisyenler çıkarılan kölelik yasasına tepki gösterek güvenceli çalışmanın tüm işçiler için fiilen ortadan kalktığını, esnekliği engelleyecek bir düzenlemenin kalmadığını vurgulayarak güçlünün güçsüzü ezdiği döneme geri dönüleceğini dile getirdiler.

GÜVENCELİ ÇALIŞMA TÜM İŞÇİLER İÇİN FİİLEN ORTADAN KALKMIŞTIR

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nedim Köroğlu: İşçilerin kölelik koşullarından beter koşullarda “kiralık işçi” olarak çalıştırılmasını içeren Özel İstihdam Büroları Yasası Mecliste AKP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. AKP Hükümetinin emek düşmanlığında sınır tanımadığı böylece bir kere daha görülmüş oldu. Bu işçilerin kanı, canı bahasına elde etmiş olduğu tarihsel kazanımlarına vurulan en ağır darbelerden biridir. Artık hiçbir işçi için güvenceli bir çalışma söz konusu değildir, gelecek işçiler ve aileleri bakımından belirsizliğin, koyu bir karanlığın içine itilmiştir. Bu düzenlemeyle sendikal örgütlenmenin önü de fiilen kapatılmış bulunmaktadır.

Bu ölçüde emek düşmanlığı içeren bir düzenleme karşısında işçi sınıfı ve sendikalar  cephesinden ciddi bir karşı koyuş olmaması, üzücü olduğu kadar düşündürücüdür de. İşçi sınıfı bir kere daha sendikal bürokrasi tarafından sırtından hançerlenmiştir. İşçiler bu “habis urdan” kurtulmadıkça sermayenin saldırılarını püskürtebilecek bir mücadele hattı oluşturamayacağı gerçeğini bu olayla bir kere daha görmüştür.

Tarih işçi sınıfı mücadelesinin düz bir hatta ilerlemediğini, zafer, yenilgiler, ileri çıkış, geriye düşüşlerle karakterize bir seyir izlediğini göstermektedir. İşçi sınıfı sermaye ve kapitalist hükümetlerin bugün gasbettiği haklarını fazlasıyla geri almasını bilecektir. Emek düşmanı AKP Hükümeti de bu gerçekle en kısa sürede yüz, yüze gelecektir. Bundan kuşku duyulamaz. Tüm işçi ve emekçiler, sermaye ve emek düşmanı AKP Hükümetine karşı birleşmeli ve örgütlenmelidir. Bu emek düşmanı düzenleme Cumhurbaşkanınca onaylanmamalı ve geri çekilmelidir.

{{279349}}

‘ÖNCE SEÇİMİ YENİLETTİLER ŞİMDİ İŞÇİLERE BU YASAYI ÇIKARDILAR’

Kiralık işçilik yasasına ilişkin Mecliste konuşma yapan HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, kürsüye başında baret ve üzerinde DİSK’in önlüğüyle çıktı. “Getirilen bir kölelik yasasıdır” diyen Toğrul, yasayla kiralık işçi kullanımının istisna değil, bir kaide olacağını söyledi. İşçilerin haklarının ve zaten az olan sendikalaşmanın yok edileceğini dile getiren Toğrul, “Bu getirilen yasalar, aslında darbe sürecinin tamamlanması sürecidir. Önce, 7 Haziran’da çıkan halk iradesini beğenmeyen Saray, erken seçimle, halk iradesine ipotek koymuş, savaş ortamında ülkeyi seçime götürmüştür. Ardından işçilere yönelik bu kölelik yasasını getirmiştir. Şimdi, AKP’nin içerisinde kendisine yüzde 100 itaat edecek bir Hükümet arayışına girmiştir” diye konuştu. Hükümeti protesto eden işçi ve emekçilerin sokaklarda polis şiddetine uğradığını ifade eden Toğrul, “Hatta, bu da yetmiyor. İşçiler ne zaman hükümet aleyhine, emekçiler kendi lehlerine bir şeyi haykırmak istese, barışı, işi, ekmeği, özgürlüğü haykırmak istese IŞİD çeteleri aracılığıyla aralarında bomba patlatılmakta, işçiler katledilmektedir” dedi. 

'MİLYONLARCA İNSANIN İDAM FERMANI'

CHP Milletvekili Musa Çam da yasayı “Bu ülkede çalışan en korumasız, en zayıf milyonlarca insanın idam fermanı” olarak nitelendirdi. Çam milletvekillerine şöyle seslendi: “Elinizi vicdanınıza koyun. Sizden sonra gelecek olan çocuklarınızın, torunlarınızın ve yakınlarınızın bu ülkede amele pazarından alınıp satılmamasını mı istiyoruz!”

Dosya: Kiralık işçilik tasarısı

'DAYIBAŞILIK SİSTEMİNE GEÇİLECEK'

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan ÖDP İşçi Emekçi Hareketi Çalışma Grubu Sözcüsü Naim Göktaş da ÖİB’ler eliyle ‘dayıbaşılık sistemine’ geçileceğini söyledi. Kiralık işçiliğin güvencesiz çalışmada varılan son nokta olduğunu ifade eden Göktaş, şu çağrıyı yaptı: “AKP, işçileri köleleştirme, sermaye için ucuz ve güvencesiz işçi pazarlarını ÖİB’lerle kurma kararını almıştır. İşçileri 19.yüzyılın kölelik koşullarına mahkum etmeye çalışan bu sömürü politikalarına karşı tüm işçilerin, emekçilerin birleşik ve ortak mücadelesiyle direneceğiz.” 

ARTIK ESNEKLİĞİ ENGELLEYECEK BİR DÜZENLEME KALMADI

Akademisyen Özgür Müftüoğlu, özel istihdam büroları yasasının Türkiye emek piyasasında esnekliğe ilişkin son düzenleme olduğuna dikkat çekerek, “Artık esnek çalışmayı engelleyecek bir düzenleme kalmadı” dedi. Müftüoğlu, “Kıdem tazminatının da bir anlamı kalmıyor. Sonuçta esneklik ve güvencesizlik hakim olacak” dedi.

Daha önce işçinin kendi emek gücünü bulunduğu işyerinin patronuna sattığını vurgulayan Müftüoğlu, “Şimdi, özel istihdam büroları aracı olarak ortaya çıkıyor. Bu aracılar, işçinin emeğini başkasına satacak. Yani emek burada, sadece işverene değil aynı zamanda aracıya da simsara da kâr yaratacak” dedi.

Müftüoğlu, şimdi işçilerinin karşı karşıya kalacağı tabloyu şöyle anlattı: “Artık bu ödünç iş ilişkisi gibi düzenlemelerle bir işçinin bağlı bulunduğu işyeri olmayacak. Bir işçi ‘Burası benim işyerimdir’ diyemeyecek. Özel istihdam bürosunun kendisini nereye kiralarsa orada çalıştığı, son derece düzensiz olacak. Ayrıca işçinin örgütlenebilmesi ve kendini geliştirebilmesi de mümkün olmayacak.” İşçinin nasıl kiralanacağının işin ve işçinin niteliğine göre olacağını dile getiren Müftüoğlu, “İşçinin vasıfları üzerinden belirlenecek. Özel istihdam büroları, belli bir iş kolunda odaklanmış ya da daha genel farklı iş kollarını da içerecek şekilde olabilir” dedi.

{{274464}}

GÜÇLÜNÜN GÜÇSÜZÜ EZDİĞİ DÖNEME GERİ DÖNÜLMÜŞ OLACAK

Çalışma Ekonomisi Doktoru Avukat Murat Özveri: Kiralık işçilikle birlikte işçinin kişiliği onuru, işi, geliri, sağlığı, sosyal güvenlik hakkı, örgütlenme hakkı kısaca çalışma yaşamında 100 yıllık mücadele ile elde ettiği tüm hakları erozyona uğrayacak; adım adım bu haklardan uzaklaşıp 19. yüzyılın sözleşme özgürlüğüne hukukun güçlünün güçsüzü ezdiği döneme geri dönülmüş olacak. En fazla zararı da örgütlü işçi görecek. Kiralık işçilik örgütsüzleştirmenin aracı olarak kullanılacaktır. Kiralık işçiliğin hedefi teknik bir gereksinimi karşılamak değildir. Örgütlü iş gücünü hiç örgütlenmez hale getiren çalışma koşulları yaratmaktır. Sendikasızlaştırmanın taşerondan sonra en etkili hali kiralık işçiliği getirmek olacaktır. (İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)

 

 

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan, Davutoğlu'ya aday olmayacağı için teşekkür etti

SONRAKİ HABER

Yüksekova’da yasak karakol inşaatları için mi uzatılıyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...