06 Mayıs 2016 03:57

Başbakan Binali Yıldırım, Genel Başkan Bekir Bozdağ iddiası

Kulislerden medyaya yansıyan iddialara göre AKP'de genel başkanın Bekir Bozdağ, başbakanın ise Binali Yıldırım olması konuşuluyor.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmesi sonrası sarayında Binali Yıldırım, Bekir Bozdağ, Nurettin Canikli, Mustafa Şentop ve Süleyman Soylu’yla bir araya geldiği iddia edildi.

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre  genel başkan ve başbakanın ayrı olması, genel başkanlık görevini Bozdağ, başbakanlık görevini ise Yıldırım’ın üstlenmesine ilişkin bir öneri ortaya atıldı.

AKP'deki yeni dönemde ilk olarak olağanüstü kongrenin toplanmasına karar verildi. Partinin daha önce, milletvekilleri, il başkanları ve MKYK üyeleri arasında yaptırdığı ‘Kimi genel başkan görmek istersiniz?’ anketinin bu kez yapılmayacağı ifade edildi. Habere göre adaylığını açıklayacak isim, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onay verdiği isim olacak. Bunun dışında başka bir aday çıkmayacak ve kongrede yarış olmayacak.

Erdoğan’ın “Kongre uzatılmadan 15 gün içinde toplansın” talimatının ardından, 28 Mayıs olarak taslak yapılan takvim öne çekildi. Kongrenin ilan süresi kısaltıldı ve tarih olarak 22 Mayıs netleştirildi. Genel Başkan’ın seçileceği kongrede MKYK ve disiplin kurulu seçimi de yapılacak. Davutoğlu vetosu kalkacak. Kongre sonrası devir - teslim işleminin ardından ikinci aşama, Bakanlar Kurulu, parti yönetimi ve grup yönetimindeki değişiklikler olacak. Davutoğlu’nun, Erdoğan’la görüşerek oluşturulan ‘denge yönetiminde’ önemli değişiklik olması bekleniyor. Davutoğlu’nun, bir önceki kongrede kendisi aleyhine imza toplayan bazı isimlere yönelik vetosu kalkacağı için yönetimin yarısının değişeceği belirtiliyor. Bu durumda, kabine dışında kalan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakın isimlerin, yeniden kabinede görev alması sözkonusu olacak. Bu nedenle hem genel başkan yardımcılıklarında hem de parti grup yönetiminde değişiklik yapılacak.

ERDOĞAN: BU İŞ ZATEN YÜRÜMEYECEKTİ, ŞİMDİ OLMASI İYİ OLDU

T24'ten Hülya Karabağlı'nın haberine göre ise Erdoğan, sarayındaki kahvaltıda bir araya geldiği TBMM’nin insan hakları, çevre ve bayındırlık komisyonu üyeleriyle Başbakan Ahmet Davutoğlu, başkanlık ve dokunulmazlıklar konusunda sohbet etti. Erdoğan'ın, AKP’nin olağanüstü kongreye gitmesine ilişkin olarak “Bu iş zaten yürümeyecekti, şimdi olması daha iyi oldu" dediği öğrenildi.

Kongre önerisinin Davutoğlu tarafından geldiğini söyleyen Erdoğan, konuşması sırasında kongreye ilişkin tarihin belirlenmesi üzerine ‘Hayırlı olsun” dedi. Başbakanın aday olmayacağını söylediğini de vurgulayan Erdoğan, “Başbakanın kendi kararı, aday olmayacağını kendisi söyledi” dedi.

MYK ÜYELERİNDEN DAVUTOĞLU'YA: BEĞENMİYORSAN GİT

Cumhuriyet'ten Erdem Gül'ün haberine göre Davutoğlu parti içindeki atama yetkisini MKYK'ya devredilmesinin ardından çekilmemek için destek arayışına girdi. Konuyu MKYK kararının 2 gün sonrasında toplanan Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) gündeme getiren Davutoğlu, MKYK içinde bizzat kendisinin seçtiği MYK üyelerinden destek istedi. Davutoğlu MKYK’deki atama yetkisinin alınması olayından şikâyet ederek MYK üyelerine “Ben bu partinin genel başkanıyım. Ama benden habersiz, bana karşı böyle bir işlem yapılıyor. Bunu doğru bir yöntem, yol arkadaşlığına uygun bir tarz olarak görmem mümkün değil” diyerek sitemini dile getirdi.

Davutoğlu’nun bu sözleri üzerine Mehmet Ali Şahin ve Selçuk Özdağ, Davutoğlu’na bilgi verilmeden yetki sınırlamasına gidilmesinin doğru olmadığını, izlenen yöntemi uygun bulmadıklarını belirttiler. Ancak Abdülhamit Gül başta olmak üzere çok sayıda isim Davutoğlu’na sert çıktı. Bu üyeler net olarak MKYK’deki yetki sınırlamasını savunarak Davutoğlu’na “Bu partinin tek bir lideri var. O da Recep Tayyip Erdoğan. Hepimiz ona bağlıyız. Bu partide siyaset böyle yürür. Beğenmeyen gider” ifadeleriyle kapıyı gösterdiler. Bu sert çıkışın ardından Davutoğlu’na MYK içinden destek gelmemesi de dikkat çekti. Bunun üzerine Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşerek partiyi kongreye götürüp, çekilme kararını aldı.

Davutoğlu'nun, dünkü konuşmasında kullandığı “Yöntemi refik (yoldaş, arkadaş) olmakla bağdaştıramadım” ifadesinin kendisine destek vermeyen MYK üyeleri ve milletvekillerine yönelik olduğu tahmin ediliyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Rusya: Davutoğlu'nun gitmesi ilişkileri değiştirmez

SONRAKİ HABER

Fatih'te yangın: 6 kişi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...