05 Mayıs 2016 14:48

Hükümet krizden kiralık işçiliği çıkaracak

AKP Hükümeti, dokunulmazlık tartışmaları ve Davutoğlu’nun tartışmalarının yarattığı puslu havayı kiralık işçiliği çıkarmak için fırsat bildi.

Paylaş

Sultan ÖZER
Ankara

AKP Hükümeti, bir yanda dokunulmazlık tartışmaları diğer yanda Başbakan Davutoğlu’nun görevden alınması tartışmalarının yarattığı puslu havayı kiralık işçiliği çıkarmak için fırsat bildi. Tasarı baskın bir şekilde Meclis Genel Kuruluna getirildi. Meclis Genel Kurulunda geneli ve birinci bölümü üzerindeki görüşmeleri tamamlanan tasarı, muhalefet tarafından eleştirilirken, AKP’liler savundu. 

CHP: ÇALIŞMA HAYATI KAOSA SÜRÜKLENİR

CHP İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya, tasarının, çalışma hayatını kökten değiştirmeyi hedeflediği, çalışma hayatını kaosa sürükleyeceği, çalışma barışını bozabileceği” uyarısında bulundu. Tasarının işçi simsarlığına, işçi sömürüsüne yol açacağını, işçilerin istismar edilerek sendikal örgütlenmenin engelleneceğini belirten Akkaya, tasarıyla iş güvencesinin, işyeri kavramının ortadan kalkacağını, istihdam güvencesinin olmayacağını da dile getirdi. 

Tasarıdaki kiralık işçi düzenlemesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu da kaydeden Akkaya, tasarıdaki “uzaktan çalışma”yla, kuralsız, güvencesiz çalışmanın, aile, kadın, çocuk emeği sömürüsünü getireceğini, kadınları eve mahkum edeceğini söyledi. 

Akkaya, “Tasarıyı geri çekin, çalışma yaşamını kaosa sürüklemeyin” çağrısını yaptı. 

HDP : BASINDAN ÖĞRENDİK

HDP Grup Başkan Vekili Çağlar Demirel, tasarının görüşmelerine bugün (çarşamba günü) başlanacağını basından öğrendiklerini söyledi. Tasarının sermaye ve işveren tarafından organize edildiğini, parlamentodan geçmemesi gerektiğini dile getiren Demirel, “Özel istihdam bürolarının tamamı, AKP yandaşı şirketlere verilecektir. Yangından mal kaçırmayın, işçilerle, sendikalarla görüşün, tasarıyı gözden geçirin. Tasarı, bizim için dokunulmazlıktan daha önemli. Çünkü işçiye, emekçiye daha ağır şekilde dokunmuş oluyorsunuz. Kiralık işçi kullanımı istisna değil kaide olacaktır. Tasarıyla sendikalara üye olmak imkansızlaşacaktır. Tasarı, sermayenin kârını korumak adına, işçilere karşı yapılmış en büyük saldırıdan biri olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

MHP DE KARŞI ÇIKTI

MHP’li Fahrettin Oğuz Tor, tasarının çalışma barışını zedeleyecek, husumeti ve huzursuzluğu artıracak mahiyette olduğunu söyledi. Tasarının zamanlamasının uygun olmadığını, esnek çalışmanın bugünün konusu olmaması gerektiğini belirten Tor, “Tasarı yasalaşırsa işçi ayağa düşer, ülkemiz ucuz iş gücü cenneti olur, işçinin aç kalması dahil konuşulur hale gelir. Esnek model işsizliğin çözümüne hiçbir katkı sağlamayacaktır” diye konuştu. 

AKP SAVUNDU

Tasarıyı savunan AKP’li Mahmut Kaçar ise işsizliği azaltmanın önemli boyutunun, istihdam biçimlerinin artırılması olduğunu savundu. Tasarıyla kadın istihdamı önündeki engellerin kaldırıldığını iddia eden Kaçar, alt komisyonda ILO sözleşmesi ve AB Komisyonu direktifi doğrultusunda geçici işçilere yönelik eşit muameleyi içeren bölümü tasarıya eklediklerini söyledi. 

ÖNCEKİ HABER

Türk-İş, kiralık işçiliğe karşı eylem yaptı

SONRAKİ HABER

Dersim ‘38’den, Cizre ve Sur’a acılar ortak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...