05 Mayıs 2016 00:58

'Üç aylık tedavi için arsamızı sattık!'

3 aylık maliyeti 100 bin lirayı bulan ancak SGK listesinde olmayan Opdivo kanser ilacı nedeniyle hastalar tedavi olamıyor.

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

Üç aylık tedavi maliyeti 100 bin lirayı bulan ancak SGK’nın ödeme listesinde yer olamayan Opdivo isimli kanser ilacı nedeniyle hastalar mağdur. İlacı almak için arsasını, evini satmak zorunda kalan hastalar var. Bu parayı kendisi ödemek zorunda kalan bir kanser hastasının yakını G.D, doktorların maddi durumunun iyi olmadığını bildiği hastalara “moralleri bozulmasın” diye ilaçtan dahi bahsedemediğini söyledi. Kanser hastalarının yakınları, Opdivo isimli kanser ilacın SGK tarafından karşılanması için kampanya başlattı.

ŞİMDİLİK ARSAYI SATTIK, SONRA NE OLACAK?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK), Opdivo isimli akciğer kanseri tedavisinde kullanılan ilacı  karşılamadığı, üretici firmanın ücretsiz sağladığı ürünlerin tükenmesiyle birçok hastanın tedavisinin yarım kaldığı dün gazetemize yansımıştı. İlacın 10 miligramlığı 1743.69 Euro, 3 aylık tedavi için toplam maliyeti, kur farkına göre ortalama 100 bin lirayı buluyor. İlacı temin etmek için arsasını satmak zorunda kalan bir akciğer kanseri hastasının yakını G.D, “İlaç ithal olduğu için çok pahalı. Şimdilik arsamızı satıp, 3 aylık tedaviye yetecek kadarını karşıladık. Ama devam eden süreçte ne yapacağımızı bilmiyoruz” diye konuştu.

DOKTORLAR ÇEKİNİYOR

Kendilerinin şanslı hastalar arasında olduğunu düşünen G.D, doktorların maddi durumlarının iyi olmadığını bildiği hastalara “moralleri bozulmasın” diye ilaçtan dahi bahsetmediklerini söyledi. G.D. doktorların düştüğü zor durumu, “Doktor ilacın pahalı bir ilaç olduğunu söyledi. Maddi durumumuz el verirse tedaviye başlamamız gerektiğini anlattı. Biz de arsamızı satıp geçici olarak tedaviye başlayalım dedik. Doktor bizim şanslı olduğumuzu, bazı hastaların katkı payını dahi ödemekte zorlandığını anlattı. Hatta bu hastaların  morali bozulmasın diye ilaçtan dahi bahsetmiyorlarmış. Onların parayı ödemeyeceklerini bildiklerinden, bir de ilaçtan bahsedip bunalıma girmelerinden, kanserin bu bunalımla daha çabuk yayılacağından korkuyorlarmış” sözleriyle anlattı. Kendileri gibi birçok kanser hastasının mağdur olduğuna dikkat çeken G.D, “Maddi durumu kötü olan bazı hastalar ise ilaçtan haberdar oluyor. Ancak ilacın parasını karşılayamadıkları için “Kaderimiz bu” diye kendilerine küsüyorlar. SGK’nın insanları bu duruma sokması insanlığa sığmaz. Biz geçici olarak ilacı alabildik ama gelecekte  biz de onların durumuna düşeceğiz” diye konuştu.

CUMHURBAŞKANLIĞI İNCELEYECEKMİŞ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ve birçok kuruma yazı gönderdiklerini belirten G.D, “Cumhurbaşkanlığı’ndan ‘Konu hakkında inceleme yapacağız’ diye yazı geldi. Ancak kanser  hastaları için 1 günün bile önemi büyük. Bir an önce gerekli yerler harekete geçip kanser ilaçlarının ücretsiz karşılanması sağlanmalı” dedi.

HASTA YAKINLARI KAMPANYA BAŞLATTI

OPDİVO isimli kanser ilacına ulaşamayan hastalar ve yakınları, change.org isimli sitede kampanya bile başlatmış. Kampanyada hastaların mağduriyetleri şöyle anlatılıyor: “Kemoterapiden farklı olarak immunoterapi yöntemi olan bu ilacın tek tek başvuran hastalarda kullanılmasına izin veren Sağlık Bakanlığı, ilacın ülkemize toplu ithal edilerek hastanelerde yaygın olarak kullanılmasını henüz sağlamadı. Sosyal Güvenlik Kurumu da bu ilaç için ödeme yapmamaktadır. İlacı ithal etmek isteyen vatandaş ise vergiler ile aylık 19 bin 600 dolar ödemek zorunda kalmaktadır. Bu karşılanamaz bir ücrettir. İlacın ABD fiyatının (yaklaşık 12 bin dolar) çok çok üstünde olan bu fiyat vergilerle bu rakama ulaşmaktadır. Tedavisi için kendi ücretini ödemek zorunda bırakılan vatandaştan bir de fahiş vergi alınmaktadır. Kanser tedavisinde 10 bin dolarlar ödenen birçok ilaç vardır (örnek: Yervoy) ancak iş akciğer kanserine gelince nedense bakanlık ve SGK yavaş hareket etmekte ve bu ilaç ile hayatı kurtulabilecek birçok Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı tedavisiz kalmakta ve gecikilen her gün yeni canlar kaybedilmektedir. Akciğer kanseri tedavisinde çığır açan bu ilacın uygun endikasyonlarda uygun hastalara ücretsiz uygulanmasını, SGK ve bakanlık yetkililerinin duyarlı olmasını istiyorum.”

ÖNCEKİ HABER

Halit Çelenk Hukuk Ödülleri sahiplerini buluyor

SONRAKİ HABER

Kocaeli'de Dersim anması: Dönemin tüm yetkilileri sorumludur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...