04 Mayıs 2016 12:10

Yaş meyvedeki krizin devam etmesi bekleniyor

ZMO Adana Şube Başkanı Semih Karademir Rusya ile yaşanan krizle birlikte yeni pazarlar bulunamazsa birçok üründe zarar bekleneceğini söyledi.

Paylaş

Aylin HAN
Adana

Ziraat Mühendisleri Odası başkanı ve yönetim kurulu basınla kahvaltıda bir araya geldi. Basın toplantısında konuşan ZMO Şube Başkanı Semih Karademir, Rusya ile yaşanan krizle birlikte yeni pazarlar bulunamazsa narenciyenin ardından patates ve soğanda yaşanan zararın yıl boyunca birçok üründe yaşanacağını beklediklerini aktardı. Karademir, Çukurova’daki ilk turfanda pazarlarında 30 Nisan itibariyle son 4 ay verilerinin hiç iç açıcı olmadığını ve  200 milyon dolarlık yaş meyve ve sebzede sıkıntı beklendiğini söyledi.

RUSYA İLE KRİZ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Geçen seneki ihracatın yüzde 40’lık dilimini Rusya’yla gerçekleştirilen patates ve soğanın oluşturduğunu vurgulayan Karademir, “İhracattan ve üretim yetersizliğinden kaynaklı ürünler 7-9 liraya satılmıştı. Soğan ve  patatesin bu sene uluslararası anlaşmazlıklar sonucu ihracatı gerçekleşmedi dolayısıyla  üretim fazlası ürünler  üreticinin elinden tarlada 30-40 kuruşa alınıp pazarda 2,5 liraya satışa sunuldu” dedi. Yaş sebze ve meyve ihracatı; turunçgiller ve narenciyeyle ilgili ciddi mesajlar verdiğini belirten Karademir, limandaki ocak ve nisan aylarında gerçekleşen ürün ihracatında 2016 da yüzde 74’lük daralmanın gerçekleştiğini belirtti. Karademir, bu krizin aşılması için yerel yönetimlere de iş düştüğünü belirterek ürünü üreticiden alıp kentlerde uygun fiyatlarla vatandaşa ulaştırabileceğini söyledi. Çukurova’da geçimini tarımdan sağlayan 23 bin işçi çalıştığını ifade eden Karademir, “Olası bir alan daraltılmasında işçilerin geçimini sağlayamamağı ortadadır” dedi. 

MANTIKLI OLAN PAMUĞA DÖNMEK

Tek yıllık ürünlerde alternatif ekim alalnlarına gidilebileceğini ancak çok yıllık ürünlerde bunu yapma şansının olmadığını dile getiren Karademir, Tarım alanında gerçekleşen bu üretim fazlalığının endüstriyel üretim sektörlerindeki gibi bir anda üretim alanını daraltmanın mümkün olmadığını söyledi. Çukurova’daki üretim politikası ile ilgili konuşan Karademir, Çukurova’da katma değeri yüksek olan pamuğun ekilmesi gerektiğini dile getirdi. 

 

ÖNCEKİ HABER

Akaryakıt istasyonu için 90 ağaç kesildi

SONRAKİ HABER

Adıyaman’da 600 KESK üyesine soruşturma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...