04 Mayıs 2016 11:47

‘Mülteciler hapishane tipi GGM’lerde tutuluyor’

Halkların Köprüsü Derneği mültecilerin, 'Yunanistan’ın başka bir adasına götüreceğiz' şeklinde kandırıldığını söyledi.

Paylaş

İzmir’de Pehlivanköy Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan mültecilerle konuşan Avukat Ayşegül Karpuz, mültecilerin, “Yunanistan’ın başka bir adasına götüreceğiz” şeklinde kandırıldığını ve dillerini bilmedikleri evrakların imzalatıldığını söyledi. 

Mültecilerin tutulduğu lüks geri gönderme merkezinde hapishane koşullarının dayatıldığını da dile getiren Karpuz, mültecilere toplamda günlük 45 dakikalık havalandırma izni verildiğini ve mültecilere bu şartlar dayatılarak ülkelerine ‘gönüllü’ geri dönüşe zorlandığını da belirtti.

Türkiye ile AB arasında imzalanan anlaşmadan dolayı Türkiye’ye geri gönderilerek Pehlivanköy Geri Gönderme Merkezi'nde tutulan mültecilerle görüşen Halkların Köprüsü Derneği üyesi Avukat Ayşegül Karpuz gözlemlerini ve mültecilerin yaşadığı hak ihllalerini basına açıkladı. Açıklamaya aralarında İHD ve TİHV'in de olduğu çok sayıda kurum katıldı. 

Dernek binasında yapılan basın toplantısında konuşan Karpuz, mültecilerin Türkiye’ye gönderilirken yaşadıkları hak ihlallerini anlatarak şunları iddia etti: “Türkiye’ye geri gönderilecekleri bilgisi kendilerine iletilmemiştir. Yunanistan’ın başka bir adasına götürüldükleri yalanı söylenmiştir. Herhangi bir hukuki yardımdan faydalanmadıkları gibi bir göç uzmanı ile mülakat da yapmamışlardır. Uluslararası koruma hakları hatırlatılmamıştır. Ki bu insanların mülteci olup olmadıkları kararının verilebilmesi için bir göç uzmanıyla 1 saat 45 dakika görüşülmesi gerekmektedir. 16 saat küçük odalarda tutulmuşlar daha sonra dilini anlamadıkları belgeler imzalatılmıştır. Otobüslere ve gemilere bindirilirken yalnız olan erkek mültecilere zor kullanılmıştır. Aile olan mülteciler birbirlerine kelepçelenerek gemilere bindirilmiştir.” 

‘ADETA HAPİSHANE’ 

Pehlivanköy Geri Gönderme Merkezi’nin fiziksel koşullarını da anlatan Karpuz, “Pehlivanköy GGM adeta bir hapishane formatında kurgulanmıştır. Televizyon, gazete kitap, kağıt kalem, telefon ve internet yok. Sabah kahvaltıdan sonra 15 dakika, öğle yemeğinden sonra 15 dakika ve aksam yemeğinden sonra 15 dakika olmak üzere günde 45 dakika havalandırmaya çıkmaktadırlar. Kapıların üzerlerine kilitlendiği bilgisine ulaşılmıştır. Görüşme yapılan mülteciler bu hapishane koşullarına daha fazla katlanamayacaklarını iletmişlerdir. Bu durum göstermektedir ki; Türkiye’de de mültecilere yepyeni lüks geri gönderme merkezlerinde hapishane koşulları dayatılarak ülkelerine gönüllü olarak geri dönüş zorlaması yapılmaktadır” dedi.  (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ultrAslan'dan yönetime 'kombine zammı' tepkisi

SONRAKİ HABER

GOP’tan acele kamulaştırmaya itiraz: Evime, komşuma dokunma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...