04 Mayıs 2016 00:59

Mithat Sancar: Barış politikasıyla Başkanlık mümkün değildi

Komisyonda konuşan Sancar çözüm sürecin, AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Başkanlık oyununun bozulması” nedeniyle bitirildiğini yineledi

Paylaş

Sultan ÖZER
Ankara

Dokunulmazlıkların kaldırılmasını içeren anayasa değişiklik teklifinin görüşüldüğü Anayasa Komisyonunda konuşan HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar çözüm sürecini gündeme getirdi. Sancar sürecin, AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Başkanlık oyununun bozulması” nedeniyle bitirildiğini yineledi. Sancar, “Sürecin bitmesinin nedeninin, barışın AKP’ye getirisinin kalmaması” olduğunu söyledi. 

“Çözüm süreci niye bitti?” sorusunu soran Sancar, AKP’lilerin “Terör örgütü yeniden saldırdığı için” yönlü sataşmaları arasında cevabı da kendisi verdi. 

Bugün “Dolmabahçe Mutabakatı asla olmadı” diyen Cumhurbaşkanının o günün akşamı “Son derece önemli bir toplantı” dediğini hatırlattı. Sancar, Başbakanın da “Bugün çok tarihi bir gündür” sözüne atıf yaparak, “Orada oturan Başbakan Yardımcısı, orada oturan İçişleri Bakanı, bir de o zamanın AKP Grup Başkan Vekili , Kültür Bakanı hepsi niçin oraya oturdu. Bu bir kandırmaca mıydı? Ne yaptılar orada” derken, AKP’liler “Silahları bırakın sonra konuşun” diye laf attılar.

Masaya niye oturulduğunu, aynı günün akşamı Cumhurbaşkanının, “son derece önemli bir toplantı” olduğunu söylediğini aktaran Sancar, “Sonrası niye gelmedi, bunun yanıtını veremedikçe bugün dokunulmazlıklarla ilgili tartışmaları sağlıklı bir zemine oturtamayız” dedi. Sancar, barışa varmak için ilerleyen bir sürecin çökmesinin hesabını vermedikçe, burada o günün ayrıntıları aydınlatılmadıkça yapılacak tüm tartışmaların yalan olacağının altını çizdi. 

‘SÜREÇ SİYASİ GETİRİSİ KALMADIĞI İÇİN BİTTİ’

Sancar sürecin neden bitirildiğini de şöyle anlattı: “Sürecin bitmesinin açık sebebi siyasi getirisinin artık kalmadığı değerlendirmesidir. AKP, Cumhurbaşkanı, Başbakan bu değerlendirmeleri yaptı. Oyununuz bozuldu. ‘400 milletvekili’ açıklamasıyla neyi hedeflediği açıktı Cumhurbaşkanının. Kampanya yürüten bir cumhurbaşkanının başkanlık dayatmasıyla girildi 1 Haziran’a. ‘400 milletvekili verin rahatça çözelim’ diyen biz değildik. ‘Çözüm sürecini sürdürmek, 400 milletvekili vermeyi engelliyor’ diye bir hesap yaptı sayın Erdoğan.”

AKP’lilerin “Oscar ödüllerinden bahsediyorsunuz” sataşmaları arasında konuşan Sancar, “7 Haziran sonrası planlarınız suya düştü. Barış politikasıyla başkanlık mümkün değildi, geriye savaş kalıyordu. Sürecin başkanlığa tahvil edilemeyeceğinin görüldüğü o gün devreye sokulan plan adım adım icra edilmeye başlandı” dedi.

AKP’li milletvekilleri ile yaptıkları Kolombiya gezisine atıf yapan Sancar, Devlet Başkanı Juan Manuel Santos’un, “Seçim kazanmak istiyorsanız savaş politikası seçin. Barış üzerinden kalıcı bir başarı elde etmek istiyorsanız sabırlı olun” dediğini aktardı. 

‘BAŞKANLIĞI GETİRECEK YOL SAVAŞ’ PLANLARI

Barış politikalarının başkanlık planlarını getirmediğini belirten Sancar, “Başkanlığı getirecek yolun savaş ortamı yaratıp, milliyetçiliği kabartmak, kutuplaşmayı artırmak, arkasında stabil yüzde 50 alıp, planlarını hayata geçirmek” olduğunu dile getirdi. “Bugün savaşın başlamasının nedeni budur” diyen Sancar, 7 Haziran sabahı “müzakere süreci nasıl devam edecek” diye kendilerine gelen yazıya verdikleri cevaba geri dönülmediğini de söyledi. “Hendekler konusunda götürülen teklifleri söylemeyeceğiz, eğer istenseydi bunların hepsini engellemek mümkündü. Amaç barış olsaydı bütün bunları yapardık” diye konuşan Sancar, dokunulmazlıkla ilgili teklifin açıkça anayasaya aykırı olduğunu hatırlattı. 

PARLAMENTO ÜZERİNDE VESAYET

Sancar şöyle devam etti: “Burada bir başka şey var, parlamentonun iradesinin üzerine bir vesayet uygulanıyor, bunu da Sayın Cumhurbaşkanı uyguluyor. ‘Vesayetle mücadeleyi kendi siyasetinin en önemli kazanımı’ gösteren bir hareketin lideri parlamento iradesini vesayet altına alıyor. Ortada bir kamuoyu baskısı yok, size yakın medyanın köpürttüğü linç kampanyası var ve cumhurbaşkanının üzerinizde ağır vesayeti var. HDP’li  milletvekillerinin günah keçisi yaparak bunun üstünü örtemezsiniz. 

‘HAPİSTEN KORKMUYORUZ’

Amaç siyasi operasyondur, Meclisi HDP’sizleştirme gibi planınız var. Bunu Çillerler (Dönemin Başbakanı Tansu Çiller) Büyükanıtlar (Dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt) uyguladı siz o gelenekte bunlara karşı mücadele etme vaadiyle gelen insanların devamı, mirasçısısınız. Bir kısmınız bizzat o mücadele içinde yer aldı. Şimdi Çiller ve Büyükanıtçıların takipçisi olmayı içinize sindiriyorsanız size diyecek bir şeyim yok.” 

Sancar DEP’li milletvekillerini örnek vererek, “Bizi hapse götürebilirsiniz, hesaplarınız bunu gerektiriyorsa, sizinle iş tutan çevrelerin böyle planları olması bizi şaşırtmaz. Bir darbe olduğunu unutmayın. Vicdanınıza aklınıza tekrar tekrar sorun” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Çocuklara maket Kabe etrafında tavaf dersi

SONRAKİ HABER

Derik'te jandarma karakoluna bomba yüklü araçla saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...