03 Mayıs 2016 14:59

Seçim öncesi istihbaratı: HDP’li vekiller IŞİD’in hedefinde

Emniyet Genel Müdürlüğünün 27 Mayıs 2015’te yayımladığı istihbarat belgesinde 4 HDP milletvekilinin İŞİD tarafından hedef alındığı ortaya çıktı.

Paylaş

Hayri DEMİR

Emniyet Genel Müdürlüğünün 27 Mayıs 2015’te yayımladığı istihbarat belgesinde 4 HDP milletvekilinin İŞİD tarafından hedef alındığı, meclis tatildeyken bu 4 vekilin öldürülmesinin planlandığı yer alıyor. İstihbarat raporunda, “HDP barajı geçemeyecek, milletvekilleri öldürülecek ve Kürt gençleri provoke edilecek” bilgilerine yer veriliyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından, 27 Mayıs günü IŞİD’in Türkiye’ye yönelik faaliyetlerinin deşifre edilmesi kapsamında sürdürdüğü çalışmalar sonucu IŞİD’in Türkiye’de eylem arayışı içerisinde olduğu bu eylemlerin hedefinde de Halkların Demokratik Partisinin olacağı bilgisi il emniyet müdürlükleriyle paylaşıldı.

‘5 ŞAHIS BİLİNİYOR’

Alınan istihbaratının ardından ‘eylem emaresi’ konusuyla ‘kişiye özel’ olarak dağıtılan istihbarat belgesinde bu eylemlerin kimler tarafından gerçekleştirileceği bilgisine de yer veriliyor. Belgede, “Eylemlerin organizasyonunun 2015 nisan ayı içerisinde Suriye’den Türkiye’ye geçen beş IŞİD mensubu tarafından yapıldığı, bahse konu beş şahsın birbirlerinden bağımsız hareket ettikleri, anılan beş örgüt mensubunun her birinin, Türkiye’de yapılacak eylemlerin (sözde) İslami inanışı kuvvetli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Kürt kökenli şahıslar tarafından yapılacağı” deniliyor.

BOMBACI GÖNDER BİLİNİYORDU

Diyarbakır’da 5 kişinin yaşamını yitirdiği, yüzlerce kişinin de yaralandığı HDP’nin 5 Haziran’daki seçim mitingine dönük bombalı saldırıdan önce istihbaratın gerekli yerlere ulaştırıldığı anlaşılıyor. İstihbarata rağmen gerekli önlemlerin alınmadığı ortaya çıktı. 

Bombalı saldırını faili olarak katliam sonrasında yakalanarak, cezaevine konulan Orhan Gönder, ‘terör nitelikli kayıp şahıs’ olarak bu saldırının istihbaratının alındığı dönemde de aranıyordu. 

‘HDP’Lİ VEKİLLER EVİNDE ÖLDÜRÜLECEK’

DİHA’nın yayımladığı belgede, IŞİD’in planladığı saldırının HDP’ye dönük yapılacağı ifadesi yer alırken, 4 milletvekillerinin de hedef alınabileceği kaydediliyor. Belgede, “Aralarında erkek ve bayanların da bulunduğu Kürt kökenli HDP milletvekillerinden dördünün (isim belirtilmemiştir), Kobanê’de DEAŞ’ın canlarını yaktıkları, bu dört şahsın DEAŞ tarafından o dönemde mimlendikleri. Meclis tatildeyken bu dört milletvekilinin ikametlerine yönelik eylem yapılacağı, bahse konu vekillerin ikametlerinde öldürülmelerinin planladığı” ifadesi yer alıyor. 

‘HDP BARAJI GEÇEMEYECEK’

Diyarbakır’da katliam öncesinde elde edilen bu istihbarata göre; IŞİD’in 7 Haziran genel seçimlerinde HDP’nin barajı geçemeyeceğini planladığı, buradan hareketle de seçim sonrasında gelişebilecek olan tepkisel eylemlerin provoke edilmek istendiği bilgisi de yer alıyor. Belgede, “Barajın geçilmemesi halinde PKK/KCK’ye müzahir unsurlar tarafından yapılacak protesto gösterileri ve eylemlerin provoke edileceği” kaydedilerek, bunun için de Kürt gençlerin kullanılacağı belirtiliyor. Bu bilgi de belgede “Şubat 2015 ayı itibarıyla Antep başta olmak üzere diğer illerdeki DEAŞ mensuplarının protesto sırasında (sözde) İslami inanışı kuvvetli T.C. vatandaşı Kürt kökenli gençleri saflarına çekmek amacıyla çalışmalar başlattıkları, bu gençlerin gösterileri provoke etmekle görevlendirildikleri” bilgileri yer alıyor. (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

6 yıldır cezaevinde olan mahpus, evinde arandı

SONRAKİ HABER

Dokunulmazlık gündeme geldi yargı KCK sürecini hızlandırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...