03 Mayıs 2016 14:18

Tarihi Yedikule Bostanları’na zift bulaştı

İstanbul’da tarihi surların dibinde yer alan, 1500 yıllık Yedikule Bostanları şimdi de mıcır dökülerek şantiye alanına çevrildi

Paylaş

Ezgi GÖRGÜ
İstanbul

İstanbul’da tarihi surların dibinde yer alan, kentsel tarımın ilk örneklerinden olan 1500 yıllık Yedikule Bostanları şimdi de mıcır dökülerek şantiye alanına çevrildi, surların dibine de asfalt döşendi. Olayın ardından gelen tepkiler üzerine şantiye şimdilik durduruldu. Arkeologlar, Fatih Belediyesi hakkında sit alanında izinsiz inşaat yaptığı gerekçesiyle soruşturma açılmasını talep etti. 

BELEDİYE BOSTANIN YAKASINI BIRAKMIYOR

Fatih’te bulunan ve sit alanı olduğu için çivi dahi çakılmaması gereken Yedikule Bostanları’nın yakası belediyeden kurtulmuyor. Yedikule Bostanları 2006 yılında yapılan kamulaştırmanın ardından 2013’de imara açılmak istendi, o dönemde bazı bostanlar yıkıldı. Geçtiğimiz Ocak ayında da İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Yedikule Bostanlarında üretim yapan vatandaşlara bostanları temizlemelerini, baraka, sera ve depoları ortadan kaldırmalarını istemişti. Karara direnen bostancılar ve yaşam alanı savunucuları zabıta ekipleri ve çevik kuvvet polisleri tarafından darbedilmişti.

TARİHE MICIR

Şimdi de Fatih Belediyesi tarafından Yedikule Bostanları’ndaki İsmail Paşa Bostanı’na mıcır dökülerek şantiye kuruldu. Surların Yedikule Kapısı’na doğru giden yol da asfaltla döşendi. Alana otopark yapılacağı iddia ediliyor. 

Olayın duyulması üzerine, Yedikule Bostanları Derneği, İstanbul Arkeologlar Derneği ve CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi bostana gitti.

‘BELEDİYE HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILMALI’

Alana giderek incelemelerde bulunan İstanbul Arkeolog Derneği’nden Hasan Binay, surların 50 metre bandında yapılaşma yasağı olduğu halde Fatih Belediyesi tarafından bostanda tesis yapılmak istendiğini söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile görüştüklerini ve belediyenin yapılan işlemden habersiz olduğunu öğrendiklerini aktaran Binay, “Surların statik durumu kendilerini taşıyacak durumda değil. Asfalt yoldan her kamyon geçişinde dahi surlar zarar görür” diye konuştu. Binay, “Bu alan sit alanı olduğu için inşaat izni verilemez, en fazla yeşil alan yapılabilir. Müzenin, savcılığın ve koruma kurulunun Fatih Belediyesi hakkında soruşturma açması gerekir” dedi.

İstanbul Arkeologlar Derneği Başkanı Yiğit Özar, asfaltlama ve şantiye için Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvuruda bulunduklarını, yapılan işlemin kurul kararıyla yapılıp yapılmadığını sorduklarını aktararak, “Kurul kararıyla yapılmadıysa yetkililer hakkında işlem yapılmasını istiyoruz. Şantiye kurulumunu ihbar ediyoruz” dedi. 

Gün içinde gelen tepkiler ve girişimler üzerine, şantiye durduruldu ancak mıcırlar bostanın içinde duruyor

ÖNCEKİ HABER

Bursa Kayapa'da taş ocağı alan genişletilmesine tepki

SONRAKİ HABER

Garo Paylan: Kimliğime ve kişiliğime saldırdılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...