03 Mayıs 2016 00:59

Hakkını aramak için tek ve gerçek yol sendikadır

Direnişteki Dostcam işçilerinden Akif Yılmaz gazetemize mektup yazarak sendikalaşmanın önemini vurguladı.

Paylaş

Akif YILMAZ/Direnişteki
Dostcam İşçisi
Çiğli/İzmir

Merhaba,
Dostcam’da yıllardır çalışıyorum. Ben sendikaya girmeden önce çoğu insan gibi, “Sendika neymiş, ne oluyormuş” derdim. “Bu insanlar ne yapıyor, nasıl geçiniyor, hiç işleri yok mu” derdim.
Sendikaya üye oldum, sonra kendi kendime sormaya başladım. İlk zamanlar patronum babamın çocukluk arkadaşı olduğu için hainlik yaptım gibi hissediyordum. Ama sonradan düşünerek hareket etmeye başladım ve bunun hainlik değil, ekmek kavgası olduğunu anladım.
Sonra babamla konuştum ve yine çoğu insanın başına geldiği gibi bana karşı çıktı. “Öyle şeylere kapılıp gitme” dedi. Ama ben babama kızmıyorum, ben de içine girince anladım. Sendika bir örgüt ya da partileşme değildir, sendika çalışan emekçidir. Sendika, ekmek parası peşinde koşan işçidir.
Şu da bir gerçek, eğer sendika hakkını ararsan insanlar, bilakis patronlar, “Bunlar teröristlere destek veriyor” diye düşünür. Ama yanıldıkları bir konu var. İşçi helal kazanç için uğraşıyor, işçi çocuğunun boğazından geçen ekmeğin helal olmasına bakıyor. Bizim ülkemizde hakkını ararsan sani her sıfata yakıştırırlar. Ama önüne ne konulsa kabul etsen çok iyisin.
Bana sorarsanız sendika ve sendikasızlık arasında şu var; sendikasızken hakkını bir yere kadar arıyorsun ama kazanan patron oluyor. İşten atılma korkun olduğu için hep susuyorsun. Sendikalı olduğun zaman tam tersi oluyor, daha iyi bir yaşam, daha iyi çalışma koşulları. İşe ve eve giderken sürekli yüzün gülecek. Maddi ve manevi açıdan daha iyi koşullarda yaşayacaksın. Sendika, işçiyle güçlenir ve işçinin çilesine, derdine ortak olur.
Benim başıma gelen bir şeyi anlatayım sizlere. Benim kardeşim 13 yıldır çalışıyor. Dostcam’da aldığı aylık, işe yeni giren işçiden 50 lira fazla. Ama sendika olsa böyle olmazdı. Borcun, ihtiyacın varsa bu sömürüye boyun eğiyorsun. Hakkını aramak için tek ve gerçek yol sendikadır.
Sendikada bir ayda, birlik, beraberlik, dayanışma, yardımlaşma, sevgi, saygı, bağlılık gördüm. Çalıştığım sürece görmediğim ve hiç göremeyeceğim şeyler. Sendikanın asıl açılımı kardeşlik. Sendika; Türk’ü, Kürt’ü, Laz’ı, Çerkes’i, Alevi’si hepsiyle birlik beraberlik içinde ekmeğini aramanın, ayrım yapmaksızın birlik, beraberlik içinde aynı yolda gitmektir.
Benim sendikaya bakış açım çok değişti. Birliği, beraberliği görünce, sadece ekmek parası kavgasını görünce sendikanın hayatımızdaki önemini daha iyi anladım. İnsanlar birleşince neler olabileceğini, sendika sayesinde daha iyi, görüyor, daha güçlü, daha dirençli, yarınına daha umutlu bakıyor. İyi ve kötü günlerini beraber geçiren insanlar oluyor. Korkusuz, yarına daha umutlu bakabilmek için sendika hayatımızda önemli bir yer alıyor.
Şunu unutmamak gerekiyor; sendikayı yapan işçi, işçiyi yapan da sendikadır.

ÖNCEKİ HABER

Sendikalı olan işçiyi ekmeğinden etmeye hakları yok

SONRAKİ HABER

Elazığ Belediyesi makyaj peşinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...